Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Zdravo.
Vem, da je težko določiti formulo, ki bi prikazala točno porabo kalorij med tekom, pa vendar bi rad eno približno kalkulacijo.
Kalkulacija naj bi upoštevala spol, starost, težo, višino in intenzivnost vade ("pace" ali pa povprečni HR).

Kakšna ideja?
Nekaj sem googlal, pa vsak trdi svoje :-)

Hvala že vnaprej za info...
LP
sam uporabljam, pa prosim stara kost ne spet komentirat, hvala.

Equations for Determination of Calorie Burn if VO2max is Unknown
·         For males: ((-55.0969 + (0.6309 x HR) + (0.1988 x W) + (0.2017 x A))/4.184) x 60 x T
·         For females: ((-20.4022 + (0.4472 x HR) - (0.1263 x W) + (0.074 x A))/4.184) x 60 x T
where

HR = Heart rate (in beats/minute)
W = Weight (in kilograms)
A = Age (in years)
T = Exercise duration time (in hours)
Equations for Determination of Calorie Burn if VO2max is Known
·         For males: ((-95.7735 + (0.634 x HR) + (0.404 x VO2max) + (0.394 x W) + (0.271 x A)) / 4.184) x 60 x T
·         For females: ((-55.3954 + (0.450 x HR) + (0.380 x VO2max) + (0.103 x w) + (0.274 x A)) / 4.184) x 60 x T
where

HR = Heart rate (in beats/minute)
VO2max = Maximal oxygen consumption (in mL•kg-1•min-1)
W = Weight (in kilograms)
A = Age (in years)
T = Exercise duration time (in hours)
Da, vzameš povprečje celotne vadbe, za ta izračun zadustuje že ura kupljena v hoferju ali hervisu za 20 Eur, ima funkcijo AVG HR.
Jaz to uporabljam za vse aktivnosti, tako, da lahko primerjam med seboj. Pač nižji srčni utrip , več časa.
Jaz sem imel s temi poceni urami iz Hervisa in Intersporta slabe izkušnje. Sem ugotovil, da kažejo povprečje samo za nekaj zadnjih minut, ne pa recimo za eno ali dve uri vadbe. Ne vem kakšne so vaše izkušnje ampak kakovostnejše ure dosti bolje prikazujejo povprečni pulz.
Kot prvo morate razumeti da izračun kalorij ni tako natančna in gre v vseh primerih zgolj za približek.
Kalorij na žalost ne moremo tako direktno meriti, zato se upoštevajo določene predpostavke in rezultat je seveda zgolj ocena. Ki pa ima lahko ogromno napako.

V zadnjih 15 letih so se formule vsaj 10x že spremenile. Pogosto tako, da je nov izračun dajal povsem drug rezultat.
Najbrž je to tudi razlog zakaj večina proizvajalcev ur skriva svoje formule za izračun.

Zgornja formula je spet ena od takih. Upošteva sicer kar nekaj dejavnikov, ampak se že takoj vidi kje je njena težava. Predvideva namreč linearnost.

Zato vzemite vse te formule (in pa izračune ki vam jih pokaže ura) zgolj informativno. Bolj kot neko oceno.
še link na orginal stran
http://www.shapesense.com/fitness-exerc ... lator.aspx
sem napisal, da sam uporabljam to metodo in če kdo želi naj jo uporabi ali pa ne. Za mene podatek o količini kalorij sploh ni tako pomemben ali je to 1800 ali 2000 je poplnoma vseeno ( do dve uri in pol aktivnosti na okoli 70 % do 80% max srčnega utripa),
uporabna je predvsem za primerjavo aktivnosti med seboj. sam uporabljam garmin 305fr, tako imam posnetek razdalje na zemljevidu in posnetek srčnega utripa.
lojze napisal/-a:uporabna je predvsem za primerjavo aktivnosti med seboj.

Točno tako. V kontekstu primerjave aktivnosti med seboj, je izračun kalorij še najbolj uporaben. Nekoliko manj kot absolutna številka.

Bravo, sam ne bi mogel bolje reči.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA