teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 milk
Ko shujšaš, vzdrževanje teže sploh ni enostavno! Telo se navadi na spremembo in če želiš ohranjati težo ali jo celo še nekoliko znižati, moraš vedno bolj gledati na to kaj ješ in količino hrane ves čas počasi zmanjševati. Ker se pri rekreaciji telo navadi vedno bolj ekonomično porabljati energijo, je potrebno na drugi strani količino in intenzivnost rekreacije ves čas počasi povečevati. Vseeno pa moraš paziti, da pokriješ najnujnejše potrebe po hranilih po rekreaciji, da ne dosežeš nasprotnega učinka in namesto, da bi se okrepil, ošvohniš. Gre za korenito spremembo življenskih in prehranjevalnih navad, kar pa ni enkraten in začasen ukrep ampak je brezkončen proces, ki mora trajati vse življenje. Kdor ni pripravljen sprememb udejanjati celo žiljenje in jih razume kot zaključen proces, ki se neha, ko doseže cilj, je v veliki zmoti in je bolje, da s hujšanjem sploh ne začne, saj bo kmalu po zaključku hujšanja, spet dosegel in po vsej verjetnosti celo presegel težo, pri kateri je s hujšanjem pričel.
 tiguan
2009 115kg, 1 leto kasneje 78kg, danes 80kg, višina 177cm.
Brez prehrane ni šlo dol in brez vsaj hoje v breg tudi ne. Podobna danes jem, toda ne brez kruha in malo sladkorja, jem bolj zdravo, ker sem iz podeželja.
Uporabniški avatar
 Zd.
tiguan napisal/-a:2009 115kg, 1 leto kasneje 78kg, danes 80kg, višina 177cm.
Brez prehrane ni šlo dol in brez vsaj hoje v breg tudi ne. Podobna danes jem, toda ne brez kruha in malo sladkorja, jem bolj zdravo, ker sem iz podeželja.

O Tiguan, pozdravljen!

Tebe pa "poznam" z enega drugega foruma, kjer si bil (in tudi jaz) aktiven pred leti. Veseli me, da uspešno vzdržuješ ustrezno težo. Tudi meni z gibanjem in zdravo prehrano to uspeva že 3 leta (sicer nisem na idealni teži, sem pa na normalni, kar je za moje izhodišče, saj sem težo od tiste najvišje skorajda razpolovila, ok).

Moje mnenje je, da vzdrževanje teže ni problem, če si do nje prišel z zdravo prehrano in gibanjem. V fazi vzdrževanja potem ni potrebno ničesar spreminjati, temveč nov življenjski slog z veliko gibanja in zdravo prehrano enostavno gojiš dalje. Ni potrebno vedno znova zmanjševati energijskega vnosa in povečevati gibanja, kot je omenjeno zgoraj, temveč samo prisluhneš telesu, ki najde nek balans.
Uporabniški avatar
 Vreme
Evo pa je prišla spet sobota:

Teža 95,5 kg (-5,3 kg)
Obseg pasu 99 cm (-9 cm )

Počasi a vztrajno se približujem prvemu cilju :D
 milk
Zd. napisal/-a:
Moje mnenje je, da vzdrževanje teže ni problem, če si do nje prišel z zdravo prehrano in gibanjem. V fazi vzdrževanja potem ni potrebno ničesar spreminjati, temveč nov življenjski slog z veliko gibanja in zdravo prehrano enostavno gojiš dalje. Ni potrebno vedno znova zmanjševati energijskega vnosa in povečevati gibanja, kot je omenjeno zgoraj, temveč samo prisluhneš telesu, ki najde nek balans.

Dokler si na "normalni +" teži, se pravi še vedno za nekaj kil v presežku od idealne teže, vzdrževanje teže še ni tak problem, če ohranjaš zdrav življenski slog. Hujšanje sem odsvetoval tistim, ki tega niso pripravljeni in mislijo, da ko bodo dosegli ciljno težo, bodo lahko spet začeli živeti po starem, kile pa bodo kar obstale. V tem primeru se bodo kile vračale neprimerno hitreje, kot so se izgubljale!
Vzdrževanje teže pa postane problematično, ko dosežeš idealno težo ali si celo kako kilo v minusu, kar pride zelo prav pri teku navkreber in ko se telo po nekaj mesecih oziroma v enem letu na to privadi in prilagodi. Telo izjemno racionalizira porabo energije in vsak presežek zelo hitro spravi v zalogo, ki jo lahko pokuriš le z nekaj zaporednimi daljšimi in intenzivnejšimi treningi. Jaz sem bil v preteklem tednu precej aktiven, predvčerajšnim sem celo pretekel 30,5 hribovskih kilometrov, včeraj sem kar nekaj kolesaril in tekel (4,5h), pa se mi danes ne pozna skoraj nič na tehtnici, čeprav sem jedel izključno zdravo hrano in v polovični količini od običajne, za neaktivne ljudi.
Uporabniški avatar
 Zd.
milk napisal/-a:Jaz sem bil v preteklem tednu precej aktiven, predvčerajšnim sem celo pretekel 30,5 hribovskih kilometrov, včeraj sem kar nekaj kolesaril in tekel (4,5h), pa se mi danes ne pozna skoraj nič na tehtnici, čeprav sem jedel izključno zdravo hrano in v polovični količini od običajne, za neaktivne ljudi.

Po moje pa ravno tako ravnanje telo prisili k še bolj varčnemu ravnanju in nalaganju vsakega presežka v maščobe. Sama ne ravnam tako - ko imam daljše treninge (recimo včeraj dolgi tek dobri dve uri in pol) je tudi prehrana temu primerna (takrat telesa ne "stradam" s polovičnim vnosom kalorij, temveč kvečjemu kaj dodam). Sicer pa je treba za izgubo 1 kg maščobe ustvariti energijski primanjkljaj cca 8000 kcal - meni se zdi bolj primerno, da ga ustvarjam z gibanjem, kot z drastičnim primanjkljajem vnosa (polovična količina hrane za običajne - neaktivne ljudi je zame ob takem obsegu gibanja preveč drastični primanjkljaj).
 nana
Vreme napisal/-a:...upam,da boš vsaj povedala koliko je šlo dol, ali bog ne daj gor :mrgreen:

Gor ni šlo, dol gre pa počasi. Jaz, za razliko od tebe, svoje dosežke merim v dekah :( Zato je tedenko objavljane nesmiselno :roll: Bom povedala, kako zgleda po enem mescu, če bo kaj za povedat :oops:
Uporabniški avatar
 Vreme
nana napisal/-a:
Vreme napisal/-a:...upam,da boš vsaj povedala koliko je šlo dol, ali bog ne daj gor :mrgreen:

Gor ni šlo, dol gre pa počasi. Jaz, za razliko od tebe, svoje dosežke merim v dekah :( Zato je tedenko objavljane nesmiselno :roll: Bom povedala, kako zgleda po enem mescu, če bo kaj za povedat :oops:

Boljše kakšno deko dol kot gor. :clap:

Sicer pa jaz moje kile zbijam že od konca oktobra. November je bil tisti mesec, ko mi je tehtnica pokazala 3 kg manj, december, pa je bil mesec, ko sem tako kot ti, svoje dosežke meril v dekah in to tako v minus kot plus.

No januar bo očitno boljši :D

Sicer pa sam v resnici sploh ne hujšam. Enostavno sem samo spremenil režim prehrane. Lačen nisem nikoli, pazim pa kaj dam v usta. Zmanjševanje OH-jev se je očitno pokazalo uspešno. Kako bo to vplivalo na tek na daljših razdaljah pa še ne znam povedati. Sedaj sem namreč prišel šele do 12 km teka in to popolnoma brez težav, pa še hitrost je nekam čudno, vsaj zame visoka :mrgreen:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Zd. napisal/-a: Sicer pa je treba za izgubo 1 kg maščobe ustvariti energijski primanjkljaj cca 8000 kcal

.... to bi bilo res, če bi lahko ustvarjali energetski primanjkljaj samo iz maščob, kar pa ni mogoče. Zato je izgubo 1 kg maščobe, potreben energetski primanjkljaj od 11-12000 kcal :).
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 18 Jan 2014, 17:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 danijel.hajdinjak
Zato pa se že za vsakih 7000 kcal primankljaja teža zmanjša za cca 1kg. Ne gre samo maščoba temveč vsakega tkiva nekaj. Meni je tak način deloval, precej sorazmerno čez celotno hujšanje, torej pol leta, -24 kg. Zdravo pa ni ravno no ;) Aja zredil se pa nisem več, paziti moram pa še vedno, da to vzdržujem. Se je pa hitrost teka še nekoliko povečala po prenehanju ustvarjanja primankljaja :)

Lp
 milk
Zd. napisal/-a:...meni se zdi bolj primerno, da ga ustvarjam z gibanjem, kot z drastičnim primanjkljajem vnosa (polovična količina hrane za običajne - neaktivne ljudi je zame ob takem obsegu gibanja preveč drastični primanjkljaj).

Pri družinskem obedu si vzamem ponavadi vsaj pol manj, kot ostali člani, ki niso posebno aktivni, imam pa precej krepek zajtrk. Kjub temu imam večinoma občutek, da se prenažiram in pojem precej več, kot je v resnici potrebno. Za funkcioniranje človeka, tudi če je precej aktiven ni potrebna prav velika količina hrane. Bolj pomembno, kot na količino hrane, je potrebno gledati na zadostno količino hranil! Prav zato, ker sedaj v zimskem času pretirano ne pazim na količino hrane, kljub aktivnosti ohranjam kake tri kile presežka. Če bom hotel priti spomladi na idealno težo, za dobre rezultate, bo potrebno veliko več samokontrole.
 tiguan
1kg maščobe -9000 kcal, grejo mišice prej stran, kot maščoba, zato vsi priporočajo fitnes, dvigovanje uteži in zadostni vnos beljakovin, sicer pa nisemo motorji, telo se na vse privadi, varčuje, zmanjševanje OH ali celo nič OH in z kar precej beljakovinam zdravimi maščobami je pa to KETONSKA dieta, ki jo prakticirajo tekmovalci pred nastopom, da se spucajo.
Definitivno so za debelost krivi OH a le, če jih dnevno se vnese občutno preveč se pretvorijo v maščobe in to se nalaga, so pa OH zelo zaželjeni po teku, hoji, da se nafila glikogen...no nekaj se še spomnem iz časov, ko sem hujšal. Tud prehrana mora bit 95% urejena. Ampak je to sploh dober način, pečeš meso na žaru v ponvi brez olja, ješ ovsene kosmiče, pusto skuto, pusto meso, oreščki, laneno ali olivno olje, tuna, jajca, brokoli, in skoraj nič sadja, ker vsebuje fruktozo, vse ta prehrana da telesu največ in garant shujšaš.
 nivesj
Že nekajkrat sem v zadnjem času zasledila zapise, češ ne jejte sadja zaradi fruktoze, nikar sadje, preveč sadja škoduje, ne jejte sadja, izogibajte se sadju, fruktoza je skorajda razglašena za strup, itn, itn.....??? Čemu to?

Zakaj tak 'napad' na sadje?
Uporabniški avatar
 StaraKost
... to govorijo "neuki". Da bi bila fruktoza iz sadja škodljiva, bi morali pojesti nekaj kilogramov sadja dnevno. Tega noben pameten ne počne. Prav zaradi tega še vedno velja staro pravilo, nekaj sadežev vsak dan, odžene zdravnika stran :).
Eni delajo paniko brez potrebe.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA