Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 bobsaap
Hvala za odgovor, a bi še malce "povrtal".

Več ali manj tekmujem le na krajših razdaljah, torej 10km in redko na kakšni 21ki ...

Torej, če sem vse do sedaj pravilno razumel, bi moral ves čas "furati" LC prehranjevanje, ko se pa bliža kakšna pomembna tekma, pa dvigneš vnos OH-jev. Je tako?

Kako je pa potem v času bolj intenzivnih treningov? Recimo 2x na teden udarni treningi? Se tudi takrat pred treningom kaj "loada" ali bi konstantno moral biti na LC in kot si omenil, "trpeti" na teh treningih, da potem na tekmah "frči", ko dodaš sladkor?

Že vnaprej hvala za odgovore ...
 LC-triathlete
Odvisno kaj hočeš od posameznih trening enot! Torej vsi regeneracijski in vsa aerobna dolžina brez problema na LC. Za ostale treninge pa je po moje smiselno malce pokombinirat, npr. enkrat LC, drugič pa z malce več OH. Pač vsakič malce drugačen stimulus za telo...

Seveda je pa treba pazit pri LC in intenzivnosti na ustrezno regeneracijo. Preveč naenkrat te lahko kar fenta, sploh na začetku, ko telo še ni navajeno.
 bobsaap
Zdravo, Klemen!

Če ti ni odveč, bi te prosil še za nekaj odgovorov ... porajajo se mi še nekatera vprašanja o tem LCHF načinu prehranjevanja.

1.) Kako dolgo je človeško telo lahko v ketozi? Prinese dolgotrajna ketoza kakšne stranke učinke, kakšne poškodbe kjerkoli na telesu, kaj slabega? Povsod piše vse dobro o LCHF, nikjer ne najdem kakšnega "kontra mnenja".

2.) Kaj piješ oz. konzumiraš po treningu? Kolikor sem razbral, so hidrati nezaželjeni. Torej kakšen sirotkin izolat (beljakovine)? Raje kakšne maščobe? V eni od knjig sem zasledil da omenjajo kakšen smoothie (domači fermentirani jogurt in nekaj gozdnih sadežev). Kaj predlagaš?

3. Knjiga - obdelal sem knjigo "Resnice in laži o prehrani" in sedaj berem "TheArt & Science of Low Carb Performance -Volek&Phinney". Imaš še kakšno drugo knjigo za predlagati, ki bi lahko nadgradila te informacije iz teh dveh knjig? Še posebej, če obstaja kaj v SLO ali HRV jeziku in LCHF v športu.

Že vnaprej lepa hvala za vse odgovore!

Lp, S
 LC-triathlete
1) Načeloma je človek lahko v ketozi celo življenje, zna telo dovolj glukoze narediti za svoje potrebe, tako da ni problema. Ketoza pa ni nujno povezana z Low Carb High Fat dieto! Je seveda človek pri LC večkrat v ketozi (nivoji ketonskih teles nad cca 1,5 mmol/L), ni pa vedno. Nekateri so mnenja, da je ketoza celo metabolno boljše stanje, naj bi v preteklosti bili daljša obdobja v ketozi (Paleo obdobje). Stanje ketoze naj bi se razvilo v obdobjih manjše razpoložljivosti hrane (i.e. stradanja) in ker včasih vedno ni bilo hrane na dosegu roke, so bila obdobja stradanja daljša.

2) Odvisno od treninga. Če pa so hidrati kdaj zaželjeni, so pa to prav med ali po treningu, da napolniš glikogen. Npr. polnomastno mleko je idealno regeneracijsko hranilo, odlične beljakovine, veliko mineralov in vitaminov, nekaj OH ter zadosti beljakovin ter maščob. Boljše kot katerikoli prašek!

3) Za knjige in literaturo pa preglej http://lc-triathlete.com/recommended-reading/

Upam da pomaga. Srečno...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA