Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

nivesj
Spisala sem svoje doživetje pariškega maratona, če bo koga zamikalo v prihodnje.....

Le Fantastique Schneider Electric Marathon de Paris – April 2014

Po uspešnem in nadvse čustvenem maratonu lani novembra v Atenah, sem se kmalu odločila za še enega, tokrat za Pariz. Tja sva prispeli s hčerko v petek, dva dni pred maratonom in se takoj po namestitvi v hotelu, odpravili na Expo po 'dossard'. Pripravljena sem bila na dolgo čakanje in neskončne vrste, napovedana dolgotrajna preverjanja dokumentov, pa temu sploh ni bilo tako, ker je bil še delovni dan in ker sva tja prispeli ob dveh popoldne, ni bilo nobene gneče, zato sva si z veseljem in v miru ogledali še sejem. Kot so še drugi pisali o tem sejmu je na njem res 'vse sorta'; vseeno sem pogrešala več ponudbe tekaških oblačil določenih blagovnih znamk.

Ker sem v Pariz prispela z rahlo vnetim palcem na nogi, in ker sem si želela obiskati čim več znamenitosti že v soboto (Eiffel, Louvre, Notre Dame, sprehod ob Seni itd…), se je palec logično spuntal in totalno razbolel in 'zacvetel', zato sem poiskala pomoč v lekarni, ki so tam dejansko na vsakem vogalu. Z malo godrnjanja lekarnarjev, češ, da s takim vnetjem ja ne bi smela tečt in bi morala po antibiotik, so se me vendar usmilili in mi (pro)dali antibiotično kremo in kremo proti bolečinam.

Noč pred maratonom ….vsakič znova se prepričujem, kako je zelo pomembno, da sem naspana in spočita, pa ne gre in ne gre, to je eno samo premetavanje, tuhtanje in vizualiziranje tega in onega, skratka mešajo se strah, pričakovanje, skrb, vznemirjenost…Najprej sem načrtovala, da bom iz hotela odšla peš na štart in se malo ogrela, saj sem bila oddaljena le dobra 2 km; a od tega ni bilo nič, saj sem še vedno razbolel in razcveten prst zjutraj komaj stlačila v copat (ne bi o tem, kako je to takrat bolelo…) in si nisem upala nogo maltretirat več kot je bilo nujno potrebno, zato sem odšla na metro in upala, da bo protibolečinska krema pravočasno delovala, kot so mi obljubljali v lekarni. Sam tek je itakda organiziran 'v nulo', zato sem brez kakršnihkoli težav takoj našla označen vstop za svojo štartno cono z napovedanim časom 4:15, ki je bil točno nasproti trgovine Louis Vuitton. Že dobro uro pred štartom je tam bilo ogromno tekačev, pa sem tako lahko samo stopicala z leve na desno, se pazljivo raztegovala in ogledovala tekače, ki jih je pa res bilo z vseh vetrov. Misija iskanja prostega stranišča na štartu je bila žal neuspešna, tako se je štart začel z motečo zadregico v mehurju in še večjo v desnem copatu, kjer je še vedno skelelo in bolelo. Sam štart se sicer glede na število tekačev razdeli na več faz, ta hitri štartajo tudi dobro uro pred počasnejšimi, tako da je res adrenalin počasi in vztrajno naraščal, vzpodbujanje, kričanje, ploskanje se je čedalje močneje slišalo… in ja, tudi mi smo štartali... Štartala sem počasi, prvi km ali dva, se sploh nisem mogla skoncentrirat na tek, mehur in prst sta me motila. Na srečo sem si za vsaj malo olajšanje uspela preusmerit pozornost s pomočjo motivirajoče&glasbeno&turističnega' posnetka, ki sem ga lahko brezplačno snela s spletne strani maratona. Gre za posnetek, ki ga izbereš glede na svoj predviden čas (izbrala sem tistega za 4:15) in ki ti, ko tečeš ob poslušanju izbrane glasbe, hkrati še pojasnjuje vse o turističnih znamenitostih mimo katerih tečeš, redno te opominja da piješ, da pomalem kaj poješ, da se sprostiš, informira na katerem km si, kdaj bo naslednja postojanka z vodo, ma …skratka super zadevca… Po nekaj pretečenih km sem končno počasi začutila olajšanje v copatu, si oddahnila in res potem pretekla do konca brez bolečin v prstu. Kljub odlični organizaciji, saj je v cilj prišlo neverjetnih 39.000 tekačev, je gneča res moteča, praktično od prvega do zadnjega koraka, se stiskaš v množici tekačev in ves čas moraš paziti, da koga ne pohodiš, udariš, da se kdo od zadaj ne zaleti vate, da se ti ne zaletiš v nekoga, ki slučajno želi zamenjati smer, ali pa se nenadoma odloči da bo hodil, skratka, Pariz za neko 'meditativno' sproščeno tekanje definitivno ni…Oskrba s pijačo in hrano je glede na številčnost tekačev odlična, vode v simpatičnih malih flaškah je več kot dovolj, hrane tudi. Ker sem do sedaj na vsakem maratonu imela težave z želodcem, ko sem zaužila kak gel, sem tokrat poskusila z rozinami, ki so, kot sem ugotovila, ravno prav sladke, enostavne za grizljanje in po njih mi ni bilo slabo! Poleg rozin so ponujali še pomaranče, banane, kockice sladkorja, pri čemer je bilo zelo moteče to, da so tekači vsepovsod metali lupinice po tleh, in je zato nekaj sto metrov tako zelo drselo, da si moral kar precej pazljivo stopicati tam naokrog. Kaj naj še povem, proga je nadvse zanimiva, zaradi samih znamenitosti mimo katerih tečeš, sicer večinoma ravna, tu in tam je nekaj manjših klančkov, zanimiv dolg tunel in nekaj mini tunelčkov v drugi polovici proge.

Ta maraton mi bo ostal v spominu tudi zato, ker nisem imela kot do sedaj običajne krize v drugi polovici proge, resda sem rahlo upočasnila ritem in resda sem imela težke noge (prst je bil zgodba zase a čisto ok, ko je krema začela delovati), ampak, tiste mučne, psihične krize, tekaškega zidu pri 30.km pa res tokrat ni bilo, do samega konca, sem tekla čisto fajn.

Čas? Hm, načrtovani čas 4:15 mi je v zaključnih kilometrih 'ušel', v cilj sem prišla s časom 4:23:33…..kar niti ni slabo za mojo slabo delujočo ščitnico in (tolažim se…) z mojim emšotom…

V cilju so nam potem podelili medalje, majčke in krasne pončote, s katerimi smo se ogrnili, pocucljala sem nekaj pomaranč in počasi odšla do izhoda kjer me je nepričakovano pričakala moja Petrica, pa je tako bilo peketanje do hotela toliko bolj veselo…

Po dolgem vročem tušu, sem že po dobri uri premagovala stopničke do umetniškega Montmartra, uživala v fantastičnem kosilu v Chez Plumeau in potem še dva dni s hčerko nadvse uživala v preostalih fantastičnih pariških znamenitostih….
Uporabniški avatar
 matej712
Dobro napisano!
Sem se prijavil v žrebanje za naslednje leto - do 21.4. je možna (brezplačna) prijava v žreb. Mogoče mi pa uspe. Gledal sem sicer že za letos - precej ugodni leti so iz Trsta (Ryanair). Odkod sta leteli vidve?

Sicer sem zdaj ugotovil, da se naslednje leto pokriva z Istrskim maratonom - no, bomo videli.
 nivesj
Jaz sem se odločila za Easy Jet iz Benetk, saj mi je časovno ustrezalo, da sem v petek bila v Parizu že zgodaj dopoldne, in da sem v torek letela nazaj pozno popoldne in tako izkoristila še te dva dneva. Karta je bila, povratna za dve osebi 240 eur.

Za hotel pa sem prvič poskusila s Hotwire sistemom 'slepih' rezervacij in dobila več kot odličen hotel le en km oddaljen od cilja maratona in le dva od štarta na Elizejskih poljanah.
Kot vem sedaj, bi komot izbrala tudi katerokoli drugo, bolj oddaljeno lokacijo v Parizu in tako dobila še precej cenejši hotel, ker je metro v Parizu enostaven, pregleden in izredno hitro se lahko pride iz enega konca na drugega. Skratka priporočam ta Hotwire, saj so popusti velikanski, tudi do 50% za sicer pregrešno drage hotele v Parizu.

Ker sem Istrijanka, sicer živeča v Lj, mi je zelo, zelo žal, da sem tega prvega istrskega zamudila, upam da drugega nikakor ne! :(
Uporabniški avatar
 matej712
No, medtem, ko sem v drugi temi prisegal, da grem naslednje leto spet na istrski maraton, me je danes presenetil e-mail, da sem izžreban za Pariz 2015. Imam še dober teden za premislek...
 nivesj
Izžreban predvidevam za brezplačno štartnino, al nekaj takega? Kot vem, tam sicer ni žrebanj, so le običajne prijave, ki so zelo dolgo odprte in postopoma dražje; letos so bile do januarja odprte, če se ne motim.

Razumem dilemo, imela sem jo tudi sama, pa sem se odločila za Pariz, istrski pa me upam pričaka drugo leto.... :D
 tek42
Letos si se prijavil na žrebanje in potem so izžrebali, v katero cenovno skupino boš padel ali pa si izpadel.
Uporabniški avatar
 matej712
Tako nekako ja. Ni več 'first come first serve', ampak žrebanje, prijave so bile možne do 22.4., včeraj je bil pa žreb - jaz sem bilizžreban v 3. cenovno skupino (99€).
Uporabniški avatar
 Skort
oj... tudi jaz bila izžrebana v isto cenovno grupo (morda so nas po oddaljenosti izžrebali, dlje si, več plačaš). sicer pa, glede na to, da sem pri lanskem Berlinu zamudila ene 2 minuti za cenejše prijave in naj***** za 110€ bom tudi teh 99 preživela. sploh ker dobimo še majčko...
No, danes sem pol ure rojevala prijavo v ASO sistem. Sistem namreč moje letnice rojstva ni in ni hotel vzeti. me je avtomatsko metal na 2014. potem pa sem seveda bila PREMLADA ZA PRIJAVO... itak. letnik 2014... še iz porodnišnice nisem prišla.
nakar sem se za eno leto pomladila, dvakrat sejvala (FRA in ANG verzijo), in to eno leto mlajšo so me sprejeli. žal zaradi tega nisem nič lepša in nič hitrejša... age group ostaja isti.zdaj pa je kak je... gremo !!!
 tek42
Saj je za uvrstitev v tretjo cenovno grupo tudi največja verjetnost (27200 mest), medtem ko imata prvi 2 vsaka po 5000 mest, četrta pa 8000 mest.
Uporabniški avatar
 matej712
I'm in!
Prijavljen.
Je pa to velik biznis, se vidi že pri prijavi. Lahko izbereš razne opcije za doplačilo - pasta party 8€, posebna majica za 35€, graviranje kolajne 8€, VIP paket (masaža, hot buffet, neomejena okrepčila v cilju) za 95€ in še in še. :shock: No na LM pa še uradnega fotografa ne premoremo. Žal.
 nivesj
Res je, to je pravi biznis. Na sejmu najdeš veliko izdelkov z logoti maratona. Meni je bilo moteče le to, da je občutno prevladovala le ena blagovna znamka, ampak ok, biznis je biznis, sponzorji pa to... in, zanimivo, izdelke so vseeno prodajali po dokaj dostopnih cenah; ker je sicer Pariz kar precej drag.... Kupila sem si krasno tekaško majčko z eifelčkom in traso maratona z oznakami vseh znamenitosti za 25 eur.

Ne vem če link dela, ampak tale filmček je super, vidijo se bistveni deli teka, znamenitosti, vzdušje, zatemnjeni tunel z light show efekti, kako so nas dobesedno tuširali na progi ker je res bilo vroče, skratka poskrbijo res za vse....

https://www.youtube.com/watch?v=625l20lDk0s

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA