Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Ninđa
#367884
Rad bi vam predstavil nov tekaško-pohodni 24 urni izziv :wink: , ki izvira iz štajerskega konca (Solčava pripada štajerski regiji :wink: ) ter poteka tako po Karavankah kot tudi po Kamniško-Savinjskih Alpah in, ki s ponosom lahko parira ostalim 24 urnim izzivom na slovenskem.

To je Solčavska planinska pot/Solčavska transverzala/Po gorah okoli Solčave oz na kratko S24, ki je v originalu točkovna obhodnica in je nastala leta 1975 na pobudo solčavskih planincev.

V času mojega raziskovanja sem našel bore malo informacij, literature in zapisov na tematiko Solčavske planinske poti. Le en prispevek iz Planinskega vestnika in majhen dnevnik z opisom poti, kontrolnimi točkami ter prostorom za zbiranje planinskih žigov. Tako S24 vključuje 15 obveznih in tri neobvezne kontrolne točke, kontrolni žigi pa so običajni.

Obvezni vrhovi:
1. Velika Raduha
2. Olševa
3. Mrzla gora
4. Štajerska Rinka
5. Turska gora
6. Brana
7. Planjava
8. Ojstrica
9. Krofička
10. Strelovec

Obvezne planinske koče:
1. Robanov kot (ne obstaja planinski žig)
2. Koča na Grohatu
3. Koča v Podolševi (ne obstaja več -> danes turistična kmetija Strevc)
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.as ... 01&id=8438
4. Frischaufov dom na Okrešlju
5. Koča na Klemenči jami

Neobvezne planinske koče:
1. Koča na Loki pod Raduho
2. Kocbekov dom na Korošici
3. Kamniška koča na Kamniškem sedlu

Na kratko bi vam rad opisal začrtano traso S24 -> Robanov kot (turistična kmetija Govc-Vršnik), planina Arta (pred Arto se lahko seka po lovski poti ampak je slednja zaradi podrtega drevesa trenutno težko prehodna), Velika Raduha, spust čez Durce, Koča na Grohatu, Spodnje Sleme, Olševa, turistična kmetija Strevc, pri izletniški kmetiji Klemenšek spust v Matkov kot (redki del, ki ni markiran), Matkov kot, Mrzla gora, Koroška Rinka (neobvezna kontrolna točka ampak brez njen ne prideš na) -> Štajerska Rinka, Turska gora, spust po Turskem žlebu, Frischaufov dom na Okrešlju, Brana, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Planjava, Ojstrica, Koča na Klemenči jami, Krofička, Strelovec, spust mimo Kneza (bližnjice) v Robanov kot (turistična kmetija Govc-Vršnik).

Tisti, ki poznate opisane vrhove dobro veste, da večina trase poteka po zelo zahtevnih planinskih poteh na katerih prevladujejo jeklenice in klini ter je malo prostora za tekaški korak.

Kot se spodobi sva dva štajerca (v štajerski navezi je bil zraven Denis Ulbl :) ) v petek uspešno, kot prva, povezala vse obvezne kontrolne točke v eno smiselno krožno celoto. Pot sva opravila v samooskrbi in v času pod 24 ur (22 ur in 50 min).

Po moji oceni rangiram težavnost 24 urnih izzivov na slovenskem tako (opravil vse razen J24):
1. J24 - Jezerska planinska pot
2. S24 - Solčavska planinska pot
3. T24 - Tržiška planinska pot
4. Grintovci ekstrem
5. K24 itd.

S24 je dolga 76 km in ima 7400 m pozitivne višinske razlike :clap: .
Slika

S tem je krst S24 narejen in S24 je uradno odprta! :wink:

Lp, Nino
Nazadnje spremenil Ninđa, dne 16 Sep 2020, 11:47, skupaj popravljeno 7 krat.
#367889
yovo napisal/-a::laola

Super, to smo potrebovali. Bravo, čestitam obema. Verjamem, da bo že naslednje leto nekaj napadov na S24 :D


:laola

Kot sam dobro veš, je moja želja, da bi se slovenska "trail running" scena preizkusila na S24 in okusila težavnost ter lepoto gora nad Solčavo. V trasiranje same S24 sem vložil ogromno časa in mi zelo veliko pomeni. Menim, da je prav, da imamo tudi na Štajerskem 24 urni izziv, ki bo pritegnil pozornost istomisličih in, ki bodo namesto Gorenjskih, Koroških, Posavskih itd. izzivov izbrali Štajerskega :clap:

Lp, Nino
#367911
Žal se večina 24 urnih preizkušenj premalo pozna med pohodniki,tekači itd.Zato je dobro da jim delamo reklame.Vsaj kakšna stran za te preizkušnje se bi lahko naredila,z podatki,časih o progi.Korošci so to znali najboljše z K24.Solčavska pl.pot-S24 si vsekakor zasluži,da jo v prihodnje ljudje spoznajo v vsej svoji lepoti.Tudi jezerska pl.pot J24,sameva,ni poiskusov. Vsi navalijo na K24,ki pa je seveda lažja in tehnično nezahtevna z primerjavi S24,J24.Tako,da hribolazci za naslednje leto nekaj idej
Jezerska pl.pot-J24
Solčavska pl.pot-S24
Tržiška pl.pot-T24
Grintovci extrem
:laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA