Veliko časovnih obdobij se imenuje po živalih, posebno v horoskopih. Tudi tekaška obdobja zaznamujejo živali. Včasih sem gonil krave pred sabo, enkrat me je ugriznil pes, večkrat se mi prikažejo gozdne živali, včasih pa jebem ježa. Pri meni je to takrat, kadar tečem v klanec. Še vedno je bolje tole z ježem kot da bi šel rakom žvižgat. Kakorkoli, letošnji tekaški krst se je pričel s konjem. Vendar je treba povedati od začetka.
Prejšnji dan je naneslo kakšen centimeter svežega snega, ki je na novo pobelil pokrajino in jo odel v čipkasto tančico. Zimsko sonce in modro nebo sta mi naredila take skomine, da se ni bilo mogoče upreti. Skok v tekaško opremo in v boj na tekaško polje. Res je bil lep dan, čeprav je sijalo sonce, pa je bilo zelo hladno. Zato sem hitro začel teči, da bi se čim prej ogrel.
Ko tečem nekaj časa takole sam, zagledam pred menoj konja, rjavca, bolj rjavkasto rdeče barve, tudi fuks mu pravijo nekateri. Stal je ob poti in se dolgočasil, vsaj videti je bilo tako. Ko sem pritekel do njega, je tudi sam začel teči in to tako, da je bil z menoj vštric. Tako sva s konjem v lahnem drncu tekla po belem polju, sonce je sijalo, modro nebo je prispevalo k dobri volji. Iz ust se nama je kadilo, vedno bolj živahna sva postajala. Začela sva opletati z glavami, grivi sta nama plapolali v vetru, z nogami sva topotala, da so najkice in podkve dajale od sebe enak glas. Smejala sva se v mrazu, kazala zobe eden drugemu, rezgetala na ves glas in tekla po snegu. Trebuha sta nama opletala, pod trebuhom je konju opletal…no, saj ni važno, pri meni ni!
Tekla sva naprej, vedno bolj razigrana, konj je zlahka držal moj tempo, ves čas je pogledoval name, kar sem naredil jaz, je naredil tudi on. Če sem se po bosansko useknil, je tudi on zahrzal, če sem zakašljal je tudi konj prhnil. Če sem se na glas zasmejal je tudi konj zarezgetal. Verjetno je konj začutil da ne morem več teči in se je ustavil, jaz pa tudi, kajti s tekom sem zaključil. Pobožal sem konja, ki se je v pozdrav postavil na zadnji nogi, sam pa sem naredil stojo na rokah, kar je konja tako navdušilo, da je zarezgetal, pa sem še jaz.
Medtem je prišel lastnik po konja, ko naju je videl, kaj s konjem počneva, je naredil gesto pred čelom, ki pomeni, da se nama meša. Zelo mi je bilo žal, da je konja odpeljal, kajti sam sem še opravil razmigavanje in krasno bi bilo, da bi to počela skupaj s konjem, še posebno, ker me zelo zanima, kako izgleda konjski strečing.