Najpomembnejši del tekaške opreme je gotovo tekaška obutev. Nekateri jo imenujejo tekaški copati, drugi tekaški čevlji, ustaljen izraz je tudi superge ali adidaske. S prihodom vse več različnih znamk tekaške obutve, se tudi izrazi množijo. Tako imamo še najkice, pa riboktke, mizunke, pač glede na znamko. A to samo mimogrede.
Povedati hočem nekaj drugega. Kaj pa je najvažnejši del tekaške obutve? Večkrat sem zmotno mislil, da je to podplat, ki blaži udarce, ali zgornji del, ki diha in prepušča znoj, vsrkava pa sveži zrak. Celo jezik se mi je zdel pomemben, kajti lahko je nagajal, da nam je tek kar precej zagrenil. Sicer je jezik napravil veliko slabega, a ta jezik nima nič s tekaško obutvijo. Razen pri pogovornem teku. Vse to ni nič. Najvažnejši del superg so vezalke. To lahko ponazorim s praktičnim in teoretičnim primerom.
Najprej praktični. Kupil sem nove tekaške copate, ki so se mi prilegali kot ata na mamo, a po totalnem pomerjanju sem ugotovil, da so vezalke prekratke. Nič zato, sem si dejal, bom pa kupil vezalke posebej in daljše. Tako je tudi bilo, a jih nisem kupil, ampak uporabil vezalke iz odsluženih rolerjev, ki sicer niso bili tako slabi, samo koleščki so bili izrabljeni in so že dobivali obliko jajca. Vstavim torej rolerske vezalke v tekaške copate in res so imele zadostno dolžino, da ne rečem, da so bile skoraj predolge. Seveda je bilo treba tako kombinacijo copat in rolerjev takoj preizkusiti na teku.
Ko sem vezalke zavezal, sta ostali na vsaki copati dve veliki pentlji. Najprej, kar se mi je zgodilo, sem se z eno izmed pentelj zataknil v kratek kol, ki je štrlel iz neke ograje, mimo katere sem tekel. Posledica tega je bila sicer ne prehud padec, a skorajda bi podrl kolesarja, ki je v tistem trenutku pripeljal nasproti.
Ponovno sem zavezal vezalke, a tokrat z dvojnimi pentljami, da nista opletali okoli nog. Seveda se mi je kmalu vezalka odvezala, z drugo nogo sem stopil nanjo in sledil je še en padec. Hitro sem se pobral, da ne bi kdo pripisoval padcu kakšen drugačen vzrok in ponovno zavezal vezalke ter tekel dalje.
Sedaj se mi je odvezala ena vezalka samo delno, tako da me je vsakič konec vezalke s plastični tulcem na koncu opletel po drugi nogi kot z bičem. Nekajkrat sem se dobro prebičal, potem pa sem spremenil način zavezovanja.
Tokrat se je odvezala tako, da je ob vsakem koraku del vezalke udarjal ob tla in mimoidoči so začudeno gledali, kaj tleska pod mojimi nogami. Še huje je bilo, ker sem ravno takrat stopil v lužo in opletajoča vezalka je na suhem asfaltu poleg tleskajočega zvoka puščala še nenavadne sledove.
Potem sem jih zavezal bolj narahlo, a sta mi copati pri teku skakali gor in dol, pri tem pa je izhajajoči zrak iz copat spuščal glasove, kot bi copate oponašale prašiča, kadar je lačen.
Potem sem jih zavezal okoli noge kot pri planinskih čevljih, pa sem se drgnil z notranjo kostjo na gležnju ob njih, kar je povzročilo celo rahlo krvavenje. Potem sem jih dvakrat vdel v vsako luknjico, a so bile tako zategnjene, da sem po nekaj sto metrih teka mislil, da sem stopil v mravljišče.
Naslednjič sem vezalke potegnil skozi zadnji luknjici, nato navzdol in zopet nazaj gor, pa sta postali prej predolgi vezalki nenadoma prekratki. Nato sem uporabil poseben vozel, da se vezalki ne bi odvezali, a se je po nekaj korakih tako zadrgnil, da sem vezalke komaj odvezal. Nato sem vezalki ovil kar spredaj okoli copate in posledica je bil spet padec.
Sedaj mi je bilo pa dosti. Rolerske vezalke pač ne pašejo v tekaške copate. Potegnil sem jih iz luknjic na copatih, jih zavozlal v velik trd vozel in jih zalučal kot Črnogorec kladivo to je čim dalj od sebe. S copati brez vezalk sem odšantal do avtomobila in končal tek. Seveda bom moral poiskati za moje tekaške copate primerne vezalke.
Sedaj pa še teoretični primeri.
Z vezalkami lahko na tekaški obutvi uravnavamo marsikaj. Če jih zavežemo premočno, dobimo mravljince, ker je slaba prekrvavitev, če jih naravnamo preveč narahlo, nam poskakujejo gor in dol, posledica tega pa so žulji. Z vezalkami reguliramo celo, da nam ne počrnijo nohti, na vezalke navežemo čip, da nam na tekmi lahko merijo čas, nešteto je načinov, kako zavezati vezalke. Ortodoksnejši tekači so samo za vezalke, bolj ali manj izkušeni imajo vezalke le za kamuflažo in jih zapenjajo s stransko zadrgo. Neopredeljeni imajo na vsaki strani raztegljivo elastiko, zaradi katere zdrsne noga v copate kot namazana. Oprijem zgornjega dela copat lahko deloma uravnavamo z vezalkami,
Dodatek za tekače (Foot Pod) je namenjen merjenju hitrosti in razdalje teka. Zaradi treh senzorjev je meritev več kot 98-odstotno natančna ne glede na to, ali se uporablja pri teku ali hoji, in ne glede na dolžino vsakega koraka ali naklonino! Dodatek pritrdimo na vezalke tekaškega copata.
Pri kar nekaj modelih najdemo tudi nov način zavezovanja z najlonsko vrvico, ki jo samo potegnemo in tako »zavežemo« copat. Takšen sistem je praktičen, ko želimo zrahljati zavezano in zelo umazano obuvalo (kar je vedno v jesenskem teku po naravi). To storimo s pritiskom na plastičen del. Tudi pri sezuvanju umazane obutve je takšno zavezovanje veliko bolj praktično kot klasične vezalke. Prednost tega sistema je še, da se pritisk na nart veliko lepše razdeli med tekom. Bojan Knap pravi, da je trenutek, ko si zavezujemo vezalke odločilen, kajti s tem dejanjem že opravimo polovico treninga in vrnitve ni več.
Sistem zavezovanja je ponekod narejen tako, da sta na srednjem delu narta všita dva trakova, ki ju zavežemo okoli stopala. Tako pri zavezovanju enakomerno objameta stopalo, s čimer se poveča stabilnost. Posebne so tudi vezalke, ki niso gladke, ampak pletene, tako da dobimo neravno površino. Ker se tanjši del zatakne v rob luknjic za zavezovanje, je čevelj ves čas uporabe enakomerno zavezan. Tudi težave z odvezovanjem med tekom so tako rešene.
Vsak začetek je težak. Tudi moj je bil. Še vedno se spomnim časov, ko sem več energije potrebovala, da sem si zavezala vezalke na tekaških copatih, kot za sam tek, pravi Nada Rotovnik Kozjek.
Nekateri športniki so prepričani, da jim določen kos opreme, pa naj gre za uhan v popku, vezalke, klipsne na pancerjih, lahko tudi majica, kapa, zakaj ne čelada, prinaša srečo. posebno vezalke.
Nekatere vezalke so na nartnem delu »podaljšane« do spodnjega dela copata in tako pri zavezovanju odlično »objamejo« stopalo. Vsi, ki želite popolnoma prilegajočo se obutev, boste navdušeni.
Zavezovanje vezalk je ena od prelomnic v otroštvu. Ko smo se naučili zavezati čevelj, smo preskočili še eno oviro na poti k odraslosti.
Sodu pa je izbilo dno, kar pomeni, da me je prepričalo, ko sem v neki reviji prebral, da vezalke niso samo najpomembnejši del superg, ampak so osnovna sestavina vesolja. Ena od najzanimivejših idej, nastalih v okviru teorij o sestavi našega vesolja, je tako imenovana teorija "vezalk", ki je edina možna razlaga popolne samoodnosnosti pri nastanku "elementarnih delcev" in zapletenejših struktur.
Zveni popolnoma paradoksalno, mar ne? No, to je tisto, kar nam poskusa povedati teorija "vezalk". Ta naziv je nastal zato, ker dobesedno pove, da vesolje ustvarja samega sebe; kakor če bi se dvignili v zrak držeč se za vezalke na čevljih!
Po teoriji vezalk je vsa materija sestavljena iz majcenih vibrirajočih vrvic, ki so kot vezalke. Vezalke določajo tudi minimalne dimenzije, kar pomeni, da ni mogoče opazovati nič manjšega. A za to potrebujemo deset dimenzij.
Pa naj še kdo reče da vezalke niso pomembne.