Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 dog
DARJA- smrk, smrk, smrk :D

Alko na vsakem koraku bi temu rekli a perpetruum???
Mislim da je glavna razlaga, da sprosti to zateglost v nas Slovencih. Skoraj povsod, kjer se srečamo s pritiski in jih nekako uspešno ali pa tudi neuspešno prebrodimo si za nagrado podelimo kozarčke. žalostno ne? SAMO TUDI SPROSTITI SE JE POTREBNO KDAJ PA KDAJ, ČENE NAS BI RAZNESLO!
Uporabniški avatar
 perpetruum
se strinjam Dog...popolnoma!

saj nisem neki anti-propagandist...in nisem ali nočem biti dežurni moralist...ampak včasih mi je žalostno, ko kaka družba, ki je perfektna ob prvih kozarčkih postane po kaki uri ali dveh neskončno dolgočasna, brbljava, samozadostna in bebasta...

pa da se razumemo...imam hudo zgodovino in le malokdo je "uničil" toliko tega strupa kot sem ga sam :oops:

ne bom žaloval in se posipal s pepelom zavolj storjenih neumnosti...sam mal drugače sem začel gledati na to stvar...

in kot sem že napisal: kozarec vina res deluje kot anti-oksidant in pivo ima res dosti B vitamina...

tako da komur paše...naj mu bo "na zdravje"!!!
:)
Uporabniški avatar
 RoKo
katja r. napisal/-a:RoKo,razlaga ta zakompliciranega članka je približno takale:

vazodilatacija je pojav razširitve žilne stene, kar povzroči manjši krvni tlak.kri se razširi po vseh žilah vse do kapilar-so najmanjše žile.to pomeni, da je pretok krvi v mišičju med naporom manjši in s tem zmanjšana izmenjava snovi med krvjo in mišico.posledica tega je hitrejša utrujenost mišice zaradi pomanjkanja goriv v mišici, ko se izrabi mišični glikogen.

V prebavilih se snovi upočasnjeno vsrkavajo v kri, zato tudi hrane, ki smo jo pojedli, telo ne bo moglo uporabiti kot gorivo za mišično delo oz. bo trajalo dlje časa da se bo to zgodilo, kot če ne bi prekomerno pili. Se pravi, da čeprav bomo jedli pravo razmerje OH, beljak in maščob, bomo med treningom veliko prej utrujeni.

Skeletne miopatije so poškodbe, ki jih alkohol povzroča na vlakencih skeletnih mišic-mišice, ki premikajo kosti.Te mikroskopske poškodbe se v določenem času zacelijo same od sebe.

Prevodni sistem je živčni sistem, ki oživčuje srčno mišico. Če pride do okvar v tem sistemu, srce ne dobi primernega impulza, zato ne utripa enakomerno-aritmije.Kar pomeni, da pri naporu lahko srce odpove. Da ne bo pomote, to se zgodi v skrajnih primerih, ko je pitje na dnevnem redu :wink:

Hipertenzija je povišan krvni tlak, kar pomeni, da so žile zožane. Če imamo še povišan holesterol v krvi, se lahko od žilne stene odtrga delček tkiva, ta pa se zatakne v zožane dele žilne stene. Na ta način zaustavi pretok krvi po telesu-srčna ali možganska kap.

Upam da sem ti olajšala mal tele ta naučene :D
če sem kej kiksnla z razlago me pa loh za ušesa :oops:
[/quote]

Hvala za trud, dost dobra,razumljiva razlaga.Vidim, da pri mojemu načinu življenja zaenkrat ni nobene panike. Če si kiksnla ne vem, nism glih doma v medicinskih vedah. Bere se OK.
Uporabniški avatar
 dog
ma nekje sem nasel te članke, potem pa sem jih vmes malo popravljal. mal dodal besed, mal zbrisal., nepomembno izpustil...
Uporabniški avatar
 katja r.
mene zanima, kolk je dobr čas za žensko tek na 10km 50min?do 25 let?
Uporabniški avatar
 lojzeP
katja r. napisal/-a:mene zanima, kolk je dobr čas za žensko tek na 10km 50min?do 25 let?

povabi me na trening, pa ti povem ( olje gea PRESS ) :wink:

zanimiva kombinacija alko in hitrost :? tukaj nič ne vemo o teh temah, ker
- smo sami softiči alias zen tekači :oops:
- nam je nerodno še ..... še ... npr. na prednovoletno druženje priti :o
- mamo pač kola pr ns :roll:
- me žeja mal matra

p.s. a bi ti tudi rada kšno medaljo dobila :?:
Uporabniški avatar
 GTA
katja r. napisal/-a:mene zanima, kolk je dobr čas za žensko tek na 10km 50min?do 25 let?

10.000 m 29:31.78 Wang Junxia CHN Beijing 08.09.93

To je zlo dobr, dobr je pa mal čez pol ure ... svašta ... :roll:
Uporabniški avatar
 katja r.
p.s. a bi ti tudi rada kšno medaljo dobila

ja seveda, 1x k bom dost dobra al pa bom sama v konkurenci :lol:

hvala za povabilo lojze, kje pa tečeš(-te)?okoli brda?

Gta rezultate lahko primerjam z rezultati z maratonov?
Nazadnje spremenil katja r., dne 28 Nov 2006, 23:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 RoKo

50 minut je zzzzzzeeeelllllllloooo solidno.Leta pa itak niso važna. Ko smo na cilju smo vsi zmagovalci, neglede na dosežen čas. Smo rekreativci, ne profesionalci. Za kaj več je treba pa začet zelo zelo zgodaj.
Medalje pa pridejo, še pr mn visijo, pa sem začel letos.
Uporabniški avatar
 dog
zdajšni rekord:
29:31.78 [/b -Junxia Wang CHN Beijing 08 09 [b]1993
datum rojstva:09 01 1973

prejšni rekord:
30:21.67 -Elvan Abeylegesse TUR Antalya 15 04 2006
datum rojstva:11 09 1982

ZANIMIVOST:
(Junxia Wang )-Uradno je rekorderka ampak vsi menijo, da je prišla do rekorda na nedovoljeni način!!! Rekordu se nobena ne more niti prebližati, kaj šele da bi ga ogrožila!!
Uporabniški avatar
 RoKo
dog napisal/-a:zdajšni rekord:
29:31.78 [/b -Junxia Wang CHN Beijing 08 09 [b]1993
datum rojstva:09 01 1973

ZANIMIVOST:
(Junxia Wang )-Uradno je rekorderka ampak vsi menijo, da je prišla do rekorda na nedovoljeni način!!! Rekordu se nobena ne more niti prebližati, kaj šele da bi ga ogrožila!!

Po nekim informacijah naj bi tekla cela dva kroga premalo.
Uporabniški avatar
 dog
2 kroga premalo??? HE HE Rekord so ji pa priznali :roll: VSE JE MOŽNO[/b]
Uporabniški avatar
 teoo
Oh to temo pa lahko tudi jaz pokomentiram:)

Letos sem imel dobro priložnost preizkusiti, kaj naredi en teden stalnega pijančevanja in žuranja telesu. Šel sem namreč na Absolventski izlet na Kreto.
Preden sem šel, sem dosegal odlične rezultate in bil prav ponosen nase. Na zadnji tekmi v Povirju, sem tekel z lahkoto brez naprezanja 49min na 11km na zeloo razgibani poti.
No potem pa je prišel absolvent in tam ni blo heca. Pili in žurali smo od 10 zjutrej do 7 zjutrej, odspali 3 urce in pili/žurali naprej.
Ko sem prišel domov, sem najprej prespal 2 dni, potem pa sem se spravil odteči par km. To je bila milo rečeno katastrofa. Že po 5km sem bil čisto uničen in dehidriran. Po tem še en teden nisem šel tečt in sem raje čakal, da se mi povrnejo moči. 7 dni po povratku sem spet tekel in bilo je že precej boljše, ampak niti približno kot prej. Zgleda, da sem bil samo prekleto izmučen in je telo potrebovalo nekaj časa, da si je opomoglo.

Ko sem prišel nazaj v stari ritem treningov, sem opazil, da sem izgubil nekje 30-40% kondicije in moči. Klanci so mi delali probleme in bilo je isto, kot da bi se lotil trenirati skoraj od začetka.
Pred absolventom sem imel precej ambiciozne (za moje razmere) plane, da bom tekel cca 1.25h na 21km, končni rezultat je bil pa borih 1.36.

Ne grem se več takih igric. Če se trenira se trenira, pije sepa lahko tudi v normalnih količinah.
Uporabniški avatar
 katja r.
ja sej se je udeležba na sestankih anonimnih alkoholikov zelooo povečala po končanih absolventih :pivo:

tud men se je to zgodil, k sm šla na tek na smučeh po 7dneh smučanja na Voglu s faksom, k smo ga mal žural tm. Sm prtekla na cilj k so skor že pospravlal .:oops: En teden prej pa več kot pol ure boljši rezultat. Sm se takrat kr namatrala do cilja :lol:

[/i]
 sonata arctica
Moram rect da me ful preseneca da se ta debata odvija na tem forumu oz. bolje receno me zalosti vedno, ko slisim, da je folk tolk naklonjen do alkota.
ok sej v zmernih količinah: kul. Ampak tale "studentski tip alkoholizma" v smislu enkrat na teden se ga ful prizgat spada ze pod tezki alkoholizem (sej vem da se marsikdo ne bo strinjal).
Folk dejte se met radi no pa malo pazite kaj zlijete vase pa kolko.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA