teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 vodna
#75213
Kar nekaj stvari sem prebrala, ki ste jih napisali in vam povem, da je pitje čiste vode tisto najpomembnejše. Voda naj bi čistila telo in ne obratno. Ker se že nekaj let ukvarjam z vodo in njeno čistostjo v Sloveniji vam lahko povem, da je le redko kje še čista oziroma, da so skoraj povsod za nečisto vodo krive dotrajane cevi vodovoda. Druga stvar pa je dejstvo, da flaširane vode niso nič čistejše.
Če koga zanima kako priti do čiste vode, me lahko kontaktirate na lea@bluvita.com.

Lea
 antonija
#83639
Sem prebral tisto stran ki je bila podana v prvem postu in moram rect da je na njej vec napak kot v Lady.

Prosti radikali so spojine z nesparjenimi elektroni (v soli ste narisali eno piko nad simbol atoma ce je slo za radikal, oz. po danasnjem besednjaku "prost radikal"). Prav zaradi tega nesparjenega elektrona so izjemno reaktivni, saj vsi elektroni v molekulah tezijo k tem, da bi se sparili z drugim elektronom z nasprotnim spinom (podobno kot ata na mamo). Zaradi te reaktivnosti radikali velikokrat sprozajo reakcije oksidacije. Ce se oksidira molekula ki opravlja pomembno vlogo v celici, te molekule ni vec oz ni vec aktivna -> slaba novica za celico.
Ce uzivamo antioksidante (mimogrede, v prehrani jih je kot listja in trave), le-ti "polovijo" radikale (ubistvu reagirajo z njimi preden radikali reagirajoz drugimi spojinami) in se pri tem oksidirajo. Na sreco imamo v telesu spojine (recimo koencim-q) ki pretvorijo oksidirane antioksidante nazaj v neoksidirano obliko in se naprej "lovijo" radikale.

"Genetska celica DNK" ne obstaja. Je ni. Vsaka celica ima v sebi DNK, pa naj bo to celica misisce, mascobna elica, zivcna celica, spermij,... Ce pridejo radikali do DNKja v celici (kar sploh ni tako lahko ker je DNK prekleto dobro zapakiran) potem _lahko_ reagirajo z njim in ga spremenijo, kar bi op nadaljnih delitvah celice lahko privedlo do mutacij (DNK je potrebno spremeniti na pravem mestu). Tudi ce pride do mutacij (in do njih prihaja non-stop, 24/7, celo zivljenje) imamo celice, ki ubijajo druge celice ki jih prepoznajo kot tuje (kot naprimer mutirane celice). Tako vsi ki to berete verjetno vsak dan pobijete nekaj svojih rakavih celic.

Prostih radikalov ne "dobimo v telo z hrano in zrakom". Prosti radikali nastajajo v telesu. Ce nekje v hrani/zraku nastane kaksen prosti radikal, le-ta ne prezivi dovolj dolgo (se se spomnite izjemne reaktivnosti radikalov zaradi nesparjenega elektrona), ampak reagira s prvo molekulo ki jo uspe oksidirat.
Dolocene spojine povecujejo vsebnost radikalov v telesu, cigaretni dim je le en izmed njih. Povecuje jo tudi sonce, naprimer.

Uzivanje antioksidantov ne podaljsuje mladosti. Uzianje antioksidantov ne pospesuje staranja, kot ga kajenje, pretirano soncenje (staranje koze), ipd. Mladosti se (zaenkrat) se ne da poaljsati, ce pa zelite mladostno masko cez star organizem pa imate malo morej izbire, od tablet in "zdravilnih rastlin" do plasticnih operacij.

Za nastanek radikalov ni kriv kisik. Kisik (oz. molekula kisika, O2) sodeluje pri nastanku radikalov oz. velikokrat nastopi sam kot radikal (en kisikov atom z nesparjenim elektronom).

Najpomembnejsega vira radikalov v telesu ni. Mascobe so verjetno eden od virov, so pa hkrati tudi zivljensega pomena za organizem, brez njim namrec umremo.

Se kratko o oksidaciji in antioksidantih: Oksidacija je vsaka reakcija kjer se prenesejo elektroni iz ene spojine (reducent) na drugo (oksidant). Antioksidanti so potemtakem spojine, ki te reakcije ustavijo ali jih upocasnijo. Ker je reakcij oksidacije veliko (ze samo v nasem telesu, kaj sele povsod v naravi), postane kmalu jasno da "najmocnejsi in najucinkovitejsi antioksidant na svetu" NE OBSTAJA!!! :evil: Ce bi ze hoteli govoriti o najucinkovitejsem antioksidantu na svetu bi to verjetno bila temperatura 0 (nic) K, kar pa niso ustrezni pogoji za zivljenje, ki bazira na ogljiku.

Upam da ne bo kdo zameril, ampak celotna stran zveni kot neka newage-hippy propaganda, ki je danes vseprisotna. (pre)dolgi izrazi i nic ne pomenijo, stlaceni skupaj v stavke ki imajo se manj pomena. Vse skupaj zacinjejo s fotorgafijo nasmejanih otrok ali prisrcnih deklic in izdelek nenadoma postane "revolucionarno zdravilo proti staranju". Seveda mora temeljiti na starodavnih spoznanjih iz porecja amazonke s pridhom filozofije starih kitajcev. :roll:

P.S.: Med naborom smlilyjev manjka en tak ki zeha...
Uporabniški avatar
 mirko1
#83642
dandanes s takim poznavanjem (izobrazbo), moraš učakati vsaj 130 let, v nasprotnem primeru ,bi res potreboval smeškota ki zeha :wink:
lp ,mirko
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#83648
A dovolis da grem tvoje pripombe skozi.
Nisem bral zacetnega posta na katerega repliciras ampak se mi zdi tvoj dovolj detajlen . Pa mi doovli da kaj pripomnem ce bom zmogel.
Tako za foro si obetam da se se jaz kaj naucim nisem sicer kemik sem pa naravoslovec in sem zadnja leta se zatopil v fiziologijo absorbcije prehrane. Pa me zadeve zanimajo in sem full vesel ce kdo potanko iz lastne glave ne pa iz prepisovanja poseze.
Torej....

>>> so spojine z nesparjenimi elektroni (v soli ste narisali eno piko nad
>>>simbol atoma ce je slo za radikal, oz. po danasnjem besednjaku
>>>"prost radikal"). Prav zaradi tega nesparjenega elektrona so izjemno
>>>reaktivni, saj vsi elektroni v molekulah tezijo k tem, da bi se sparili z
>>>drugim elektronom z nasprotnim spinom (podobno kot ata na
>>>mamo). Zaradi te reaktivnosti radikali velikokrat sprozajo reakcije
>>>oksidacije.
No velikokrat lahko spremenimo v VEDNO!
Sicer pa hvala za lepo zaokrozeno definicijo.

>>>Ce se oksidira molekula ki opravlja pomembno vlogo v celici, te
>>>molekule ni vec oz ni vec aktivna -> slaba novica za celico.

odlicno.


>>>Ce uzivamo antioksidante (mimogrede, v prehrani jih je kot listja in
>>>trave), le-ti "polovijo" radikale (ubistvu reagirajo z njimi preden
>>>radikali reagirajoz drugimi spojinami) in se pri tem oksidirajo. Na
>>>sreco imamo v telesu spojine (recimo koencim-q) ki pretvorijo
>>>oksidirane antioksidante nazaj v neoksidirano obliko in se naprej
>>>"lovijo" radikale.

COOL!

>>>"Genetska celica DNK" ne obstaja. Je ni. Vsaka celica ima v sebi

Hja cool za popravek arhaicnosti.

>>>DNK, pa naj bo to celica misisce, mascobna elica, zivcna celica,
>>>spermij,... Ce pridejo radikali do DNKja v celici (kar sploh ni tako
>>>lahko ker je DNK prekleto dobro zapakiran) potem _lahko_ reagirajo
>>>z njim in ga spremenijo, kar bi op nadaljnih delitvah celice lahko
>>>privedlo do mutacij (DNK je potrebno spremeniti na pravem mestu).
>>>Tudi ce pride do mutacij (in do njih prihaja non-stop, 24/7, celo
>>>zivljenje) imamo celice, ki ubijajo druge celice ki jih prepoznajo kot
>>>tuje (kot naprimer mutirane celice). Tako vsi ki to berete verjetno
>>>vsak dan pobijete nekaj svojih rakavih celic.

Cool,


>>>Prostih radikalov ne "dobimo v telo z hrano in zrakom". Prosti radikali
>>> nastajajo v telesu. Ce nekje v hrani/zraku nastane kaksen prosti
>>>radikal, le-ta ne prezivi dovolj dolgo (se se spomnite izjemne
>>>reaktivnosti radikalov zaradi nesparjenega elektrona), ampak reagira
>>> s prvo molekulo ki jo uspe oksidirat.

Cool

>>>Dolocene spojine povecujejo vsebnost radikalov v telesu, cigaretni
>>>dim je le en izmed njih. Povecuje jo tudi sonce, naprimer.

>>>Uzivanje antioksidantov ne podaljsuje mladosti. Uzianje

Ooops na nek nacin bi lahko rekli da jo podaljsuje. V prenesenem pomenu. Saj z njihovo reakcijo se vzrzuje pretocnost oz. se zmanjusjejo blokade zaradi kopicenja radikalov. Dobr ne pomlajujejo ampak zadrzujejo neke procese ne slabo receno. bolje receno vzdrzujejo pretocnost in sposobnost razstrupljanja telesa ki ga sicer ima v mlajsih letih.

>>>antioksidantov ne pospesuje staranja, kot ga kajenje, pretirano
>>>soncenje (staranje koze), ipd. Mladosti se (zaenkrat) se ne da
>>>poaljsati, ce pa zelite mladostno masko cez star organizem pa imate
>>>malo morej izbire, od tablet in "zdravilnih rastlin" do plasticnih
>>>operacij.

No s tem se ne bi popolnoma strinjal. Ker potem bi bilo popolnoma vseeno ali uzivamo sadje in zelenjavo ali ne.

Regeneracijska moc telesa ki je veliko vecja ob ustreznih pogojih kjer se telo obliva z bioaktivnimi snovmi ( med katere spadajo tudi antioksidanti - ostale ne bomo nastevali sedaj da ne zakompliciramo debate mar ne? ).




>>>Za nastanek radikalov ni kriv kisik. Kisik (oz. molekula kisika, O2)
>>>sodeluje pri nastanku radikalov oz. velikokrat nastopi sam kot radikal
>>> (en kisikov atom z nesparjenim elektronom).

Sure...ker potem bi vsak tek bil pravzprav skodljiv. Toliko bolj ce znamo pravilno dihati s trebusno prepono in na nos.



>>>Najpomembnejsega vira radikalov v telesu ni. Mascobe so verjetno >>>eden od virov, so pa hkrati tudi zivljensega pomena za organizem, >>>brez njim namrec umremo.

Ja oops tu pa dovoli da te popravim.
Rizicne v kontekstu ki si ga po mojem mnenju zelo dobro opozoril vidim samo nenasicene mascobe. Nasicene mascobe ( rastlinske kokosova, palmova, ali zivalske mascobe vkljucno z melcnimi ) so stabilne mascobe.
Te ne oksidirajo. Na sobni temperaturi se zgostijo. Kljub temu da ne vsebujejo vitamina E, ki deluje kot anti-oksidant pri semenih in zrnju ravno v ta namen da preprecuje oksidacijo ( narava je vedla kako urediti ). torej nasicene niso sporne. Druga zgodba pa so ne-nasicene mascobe ki so nestabilne ( lanjeno olje, konopljino, celo soncnicno olje delno in olivn olje ). Ta olja v odvinosti od tiste dvojne vezi , ki razpade lahko pri razlicnih temperaturah oksidirajo oz. pri sobni temperaturi ce niso pravilno hranjena postnaejo žarka. Kot takšna so strupena kot ste omenili. Recimo laneno olje ki je sicer vir nenasicenih mascob prepotrebnih omega-3 ( drugo je sedaj vprasanje kako jih kdo uspe po absorbirati o tem v drugi temi ) se tako spremeni lahko tudi v olje za katerega bi ze lahko rabil orozni list glede na to kaksne posledice ima v telesu. Podobno konopljino olje.
Nasplosno so deviska olja se toliko bolj izpostavljena temu tveganju.

V naravi nikjer ni organizma ki bi potreboval mascobe v taksni koncetrirani obliki kot to dela clovek. In narava je v zrnju in semenih poskrbela za zascito teh mascob z vitaminom E ampak nikakor narava ni imela v mislih da bo nekdo iz tega delal taksno kolicino in koncetrirano kolicino mascob kot so olja ali strjene mascobe ki jih uzivamo.

Ja da pa so mascobe prepotrebne verjetno vzdrzljivostni tekaci vedo oz. vemo. Celo toliko zloglasno opevani holesterol je nujno potreben in sodeluje pri absorbciji Ca in pri tvorbi celicnih membran.


>>>Upam da ne bo kdo zameril, ampak celotna stran zveni kot neka
>>>newage-hippy propaganda, ki je danes vseprisotna. (pre)dolgi izrazi i
>>> nic ne pomenijo, stlaceni skupaj v stavke ki imajo se manj pomena.
>>>Vse skupaj zacinjejo s fotorgafijo nasmejanih otrok ali prisrcnih
>>>deklic in izdelek nenadoma postane "revolucionarno zdravilo proti
>>>staranju".


S tem se zelo strinjam!



>>>P.S.: Med naborom smlilyjev manjka en tak ki zeha...

Meni pa tema ni dolgocasna. je kar cool ce bi se le menili malo bolj dopolnilno in detaljneje .
Uporabniški avatar
 Sebi
#83674
vodna napisal/-a:Ker se že nekaj let ukvarjam z vodo in njeno čistostjo v Sloveniji vam lahko povem, da je le redko kje še čista oziroma, da so skoraj povsod za nečisto vodo krive dotrajane cevi vodovoda.


Kaj pa pomeni, da je voda še redko kje čista? Da ni fizikalno kontaminirana? Da ni mikrobiološko kontaminirana? Da ni kemijsko kontaminirana?
In ja, me zanima kako priti do "čiste vode"...

Ja, se strinjam da na kvaliteto pitne vode vplivajo tudi cevi... Vednar so v večini primerov, ko je ugotovljena neskladnost, za to krive cevi v interni instalaciji (torej v hišah, blokih, itd.).

Več o stanju pitne vode v Sloveniji si lahko preberete tukaj:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=115
http://www.ivz.si/index.php?akcija=kategorija&k=28

Na trgu se v zadnjem času pojavlja veliko naprav in podjetij za prodajo teh naprav, ki obljubljajo, da očistijo vodo ne vem česa vse (nitratov, pesticidov, celo prostega klora, itd.). Raje se pozanimajte kakšno je stanje vode na vašem področju in zahtevajte konkretne odgovore od strokovnjakov in ne prodajalcev, ki s stroko (ponavadi) nimajo nobene zveze!

Aja, pa še nekaj - samo tako mimogrede...
Tukaj lahko redno spremljate koliko sranja pojemo / popijemo dnevno, preden se ugotovi, da je nekaj narobe:
http://www.mz.gov.si/si/organi_v_sestav ... javnostim/

In še to: se zavedate koliko pesticidov "požremo" pozimi z agrumi (in sveže stisnjenimi sadnimi sokovi iz njih) in zeleno solato, ki se veselo uvaža k nam? Toliko o tem kako pomembno je "samo" pitje čiste vode...

Pa dober tek in na zdravje!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#83693
Sebi napisal/-a:
vodna napisal/-a:

In še to: se zavedate koliko pesticidov "požremo" pozimi z agrumi (in sveže stisnjenimi sadnimi sokovi iz njih) in zeleno solato, ki se veselo uvaža k nam? Toliko o tem kako pomembno je "samo" pitje èiste vode...

Pa dober tek in na zdravje!



Vcasih sem sodeloval v labu ta raziskavo voda in zivil. In moram priznati, da sem od tam odnesel podobne impresije kot jih opisujete.
Ampajk zadnje 2 leti sem se zaradi resitve enega zdravstvenega problema ukvarjal z razstrupljanjem telesa z tem kar lahko dobim tukaj in zdaj kjer pac zivim. In moram reci da ni tako hudo crno.
Vsaj ne toliko da bi jemal podobne konstatacije kot oprijemljive
( namrec potem se kar vsi obesimo, nehajmo delati otroke, pa se zastrupimo se s tistim kar je na voljo ker itak vec nima smisla ).
Sorry nocem biti sarkasticen ampak gre za odlocitev kako bos sprejel to kar se dogaja okoli nas. Torej ali se prepustis ali pa se trudis pac narediti najboljse.

1. Agrumi - citrusi in pesticidi

Za sedaj sem sprejel trditev, ki mi kar ustreza in kar obvladuje situacijo.
Torej kot glavni greh citrusov smatram zunanjo obdelavo po vzgoji.
In sicer ortofenilfenol, E203, E906 in E905 aditivi. Kako pac katere.
Njihova funkcija je preprecevanje plesni, obvladovanje zrelitve sadezev.

In to pac je meni pomenilo, da sem uzival samo olupljene citruse in si po vsakem lupljenju roke dobro opral. Ker sem pac imel vire ki so me opomnili da se ti strupi iz prstov prenasajo dalje pri nadaljnih dotikih hrane...recimo ko pojes citruse z istimi rokami potem ko si jih olupal.

Pri agrumih mislim da je vecji greh to da jih nam posljejo se nezrele in se zrelijo na tankerjih. Tako jih dobimo ko so se od narave obrozeni z encimskimi zaviralci ki vplivajo na naso presnovo in zavirajo oz. nekako presnavljajo nase encime ( recimo pecenje jezika in ustne votline pri ananasu ).

2. NAsedel sem teoriji da voda razen tista studencnica, ki jo uspes zajeti na kaksnem treningu ni najboljsi vir. Se strinjam z vami.
Pa doma in v sluzbi poskusam kar najevec tekocine dobiti iz sadja.
Sadje ( citruse smo obdelali ) se trudim dobiti od meni poznanih ljudi.


3. Nasedel sem teoriji ki pravi da ce socis sadje in zelenjavo s sokovnikom potem prsila in pestcidi so dejansko vezani na celulozne vlaknine, ki ostanejo pri socenju na pulpi, sok oz. nektat pa je razbremenjen teh dodatkov.
PA recimo ce sem pozel nekaj uspehov in da sem resil svoje probleme brez zdravniske podpore oz. z podpisom da prevzemam odgovornost zase in se napotil v zadevo po teh principih kolikor se da ciste in zdrave prehrane ki jo uspem dobiti bi pac sklepal da ni tako crno. Da se splaca vztrajati prizadevanju.

4. Danes vodo iz vodovoda spet pijem.
Delno zato ker nekako cutim koliko sem se uspel razstrupiti in koliko lahko prevzemam, drugic pa tudi zato ker ene bistvene obroke vode ki jo pijem doma ( recimo med cistilnim postom z vodo ) vodo prekuham ali pa uporalbjam destilirano vodo. Elektrolite in ione itak sem se ze sprijaznil da jih z vodo kvecjemu izpiram pa jih poskusam dobiti na druge nacine.

Predvsem pa mislim da je ta voda iz vodovova ( vsaj kjer jaz zivim ) se vedno boljsa kot usteklenicena. Je pa res se strinjam da je vcasih bila voda glavni element razstrupljanja. In si lahko pojedel vsega vraga in spil tudi vsega hudica. Ce si se naslednji dan malo po zabavi ali kaksnih domacih kolinah ( se v casih kolin ) ali kaksni veselici postil z vodo je voda povsem zadostovala za razstrupljanje. Danes samo z vodo tega vec ne dosezes. Tudi preostala hrana oz. tekocina mora imeti razstrupljevalni znacaj. To se mi zdi kot glavna posledica te trditve iz katere tako vi kot jaz izhajamo. Vec je treba narediti za enako kolicino virov
( krepcilna hrana, varovalna hrana, tekocina ).

Vsekakor pa sem se preprical da je to se vedno boljse kot umetni napitki ali prehrambeni industrijski dodatki z oh in oh listo vsebovanosti ali kaksne Coca-Cole ( se hujse kot pivo ).
 antonija
#83703
>>>Uzivanje antioksidantov ne podaljsuje mladosti. Uzianje

Ooops na nek nacin bi lahko rekli da jo podaljsuje. V prenesenem pomenu. Saj z njihovo reakcijo se vzrzuje pretocnost oz. se zmanjusjejo blokade zaradi kopicenja radikalov. Dobr ne pomlajujejo ampak zadrzujejo neke procese ne slabo receno. bolje receno vzdrzujejo pretocnost in sposobnost razstrupljanja telesa ki ga sicer ima v mlajsih letih.


Pri prenesenih pomenih pa jaz "pike dobim" :? Predvsem zato, ker se na tak nacin da opravicit vse neumnosti ki jih danes beremo in poslusamo, od "higienicne cistoce" do "negativne energije" in "vecje moci pranja".

Ubistvu sem hotel povedati to, da nam danes celice (kljub visji stopnji higiene in bolj raznovrstne prehrane kot v preteklosti; to zadnje ne velja za vse) hitreje odmirajo oz. se tkiva hitreje starajo. Ne vsa (ker potem bi se zivljenska doba krajsala), ampak tista izpostavljena: koza, oci, pljuca, prebavila, itd.
To hiitresje staranje je verjetno (tale "verjetno" je zelo pomemben) posledica vseh strupov okoli nas, od naravnih do umetnih (vecina bi rada slisala da je za vse krivo onesnazevanje cloveka, pa na zalost ni tako).
Ce hocemo to pospeseno staranje upocasniti, moramo zauziti cimvec antioksidantov. Te pa lahko dobimo:
a) po "naravni" poti (s prehrano ki vsebuje antioksidante)
b) po "umetni" poti (s preparati ki vsebujejo naravne in/ali umetne antioksidante)

No s tem se ne bi popolnoma strinjal. Ker potem bi bilo popolnoma vseeno ali uzivamo sadje in zelenjavo ali ne.

Regeneracijska moc telesa ki je veliko vecja ob ustreznih pogojih kjer se telo obliva z bioaktivnimi snovmi ( med katere spadajo tudi antioksidanti - ostale ne bomo nastevali sedaj da ne zakompliciramo debate mar ne? ).


Razlozeno zgoraj.

Se nekaj o mascobah: Nasicene mascobe so tiste mascobe, ki imajo vse vezi "enojne". Nenasicene mascobe so tiste, ki imajo v svoji verigi kaksno "dvojno" vez. Dvojne vezi so po defaultu bolj dovzetne za oksidacijo (in katerokoli drugo reakcijo). Po drugi strani so pa enojne vezi precej neugodne za katerokoli reakcijo, razet tiste pri katerih molekula popolnoma razpade (na mestu enojne vezi).
zato so nenasicene mascobe "manj zdrave" kot nasicene, ceprav verjetno potrebujemo oboje za zivljenje.
Ima pa vsak naravni vir nasicenih mascob gotovo dovolj nenasicenih za zdravo zivljenje.

>>>P.S.: Med naborom smlilyjev manjka en tak ki zeha...

Meni pa tema ni dolgocasna. je kar cool ce bi se le menili malo bolj dopolnilno in detaljneje .


Sej zehajocega smilyja ne rabis za celotno temo, ampak nekatere navedbe si ga pa vcasih zasluzijo ;)


Se o vodi:
"Cista voda" pomeni tako fizikalno (mehanski delci), kot mikrobiolosko (mikroorganizmi) in tudi kemijsko (kemijske necistoce, raztopljene v vodi) cistost.
Fizikalne cistosti ni tak problem zagotovit, ker vodo "samo prefiltriramo" (ni ravno tako enostavno, je pa precej lazje od prvih dveh). Pri mikrobioloskem ciscenju je potrebno tiste mikroorganizme spravit ven. Voda se spet lahko filtrira (z zelo finim filtrom, ki mikroorganizmov ne spusti skozi), lahko se mikroorganizme "lovi" na kaj drugega.
Kemijsko pa lahko cistimo z absrpcijo (voda tece cez absorpcijsko sredstvo ki nase veze "strupe"), lahko biolosko (voda tece skozi reaktor mikroorganizmov ki razgrajujejo "strupe"), ali pa z izmenjavo ionov (gre bolj za mehcanje vode kot ciscenje). "strupi" so v narekovajih zato, ker iz vode "ocistimo" tudi kalcij, magnezij, kalij, natrij, etc. ki so vitalnega pomena.

Voda v sloveniji je po mojih informacijah dokaj dobra (velja za vodovodno vodo), v vecini primerov cistejsa od "zdravilnih izvirskih vod". Vem za vsaj en primer "zdravilne vode" kjer je par kilomerov nad izvirom kar nekaj njiv.
Jaz osebno pijem Zalo (Ljubljanski vodovod), sicer pa kjerkoli sem (v sloveniji) pijem vodo iz pipe. Imamo pa v sloveniji presenetljivo cisto vodo v primerjavi s tujino.
Naravni viri vode so pa po vecini obupni, sploh reke in jezera.

Od naprav za cisenje vode je pa vecina na zalost velik nateg. Vsakic ko pride ven nov "loncek za ciscenje" vode (nazadnje se spomnim da so zagotavljali da cisti nitrate) jim direktov Ljubljanskega vodovoda ponudi pogodbo za ogromno kolicino lonckov ce mu dokazejo da res delujejo. Ljubljanski vodovod se vedno deluje na cistile naprave. :wink:

Ce kdo rabi "cisto vodo" mu lahko mirno zrihtam skoraj tanajbolj cisto kar jo je pri nas (upornost 18,2 mega Ohma), z izjemo reagentne vode (ki pa ni ravno poceni). Za pit je pa "cista voda" verjetno manj zdrava kot vodovodna.
Uporabniški avatar
 Sebi
#83721
Ne gre zato koliko vidimo črne (samo določene) zadeve. Ljudje smo pač takšni, da gremo iz ene skrajnosti v drugo. Tako imam na primer prijateljico, ki ne pije vodovodne vode, ker so v njej pesticidi in nitrati, poje pa na tone agrumov, banan, itd. o katerih ne ve kakšnega porekla so... In povemvam iz prve roke, da upravljavci (vodovodi) analiziramo vodo pogosteje kot so analizirani vzorci razno raznih "sumljivih" živil.

Vsekakor je treba vzeti eno zdravo mero razuma...

Ja, in strinjam se s Antonijo, da je večina naprav / opreme za čišnjenje vode čisti nateg.
 antonija
#83723
Spet nebi rad komurkoli kvaril veselja, ampak na svetu ni alkalne in kisle vode. Voda (cista) je po definiciji/dogovoru nevtralna, njena pH vrednost je 7. Ce nam pH meter/pH papircek/pH indikator pokaze drugacno vrednost, potem to ni vec cista voda, ampak voda s primesjo kisline/baze, torej "umazana" voda.

Pri opisu teh naprav pise da locijejo vodo na dve fazi, eno v kateri je vec kationov (natrij, kalij, kalcij, magnezij,..) in drugo v kateri je vec anionov (ni posebaj napisano, sklepam da gre za klorid, karbonat, nitrat, fosfat,...). Za zivljenje potrebujemo tako pozitivne kot negativne ione, obstaja pa (tako kot pri cisto vseh stvareh v zivljenju) za vse ena meja "zdravosti". Kaksne tocno so te meje ne vem iz glave, bi pa rekel da os tam nekje blizu "naravne" (v primerih mest vodovodne) vode, brez dodanih pesticdov, gnojil, cistil, ...

Jaz nebi kupil nic temu podobnega, ampak to je samo moje mnenje. V sluzbi imamo pa za "cisto" vodo (ampak res cisto; tako cisto, da ce je spijete prevec ste prehidrirani in vam zacnejo celice pokati) najprej filtre, potem reverzno osmozo in za njo ionski izmenjevalec.

Ampak se enkrat: ne iskat "ciste" (ali bolje receno elementarne) vode. Ce ze kdo hoce "alkalno vodo" potem je v trgovini donat in radenska, z mehurcki ali brez (vsaj radenska). Vse naprave ki naj bi cistile vodo, jo do neke mere res cistijo, nobena od njih pa ne more biti univerzalna. Namrec ce bi obstajala taka naprava, potem bi imali na svetu le eno vrsto cistilnih naprav, pa temu se zdalec ni tako.
 hitrijoža
#83740
Če koga zanima, kako pa jaz pridem do čiste vode: odprem pipo, malo počakam in natočim. Pravijo, da je kamniška voda še najboljše, kar si lahko privoščimo in trenutno verjetno sploh ne vemo, kaj imamo. Da bi pa užival kakšne žive vode iz zahoda, se mi zdi pa zdi bolno in prenapihnjeno, vsaj za nas! Baje, da imajo tudi originalni čisti zrak iz Velikega kanjona v pločevinkah - navali, narode!
Uporabniški avatar
 perpetruum
#83778
...če se odpravim s kolesom iz Ceste pri Ajdovščini preko Lokavca na Predmejo, me na dobrih 10 km neprometne ceste čaka slabih 1000 višinskih metrov....

...in nekje virka približno točno na sredi iz kamnitega zidka v korito teče zeeeeloooo živa voda....vem po tem, ker postanem po parih požirkih bistveno bolj živahen :D

...in kar z lahkoto opravim še drugo polovičko ture...če pa podaljšam še nekaj makadamskih km do koče na Čavnu, sem nagrajen še z lepim razgledom...vse do plavega Adriatika :D

mislim, da mora biti ta voda, ki priteče iz zaledja Trnovske planote kar OK? vidim, da jo ljudje pridejo natankat s celimi sodčki in gajbami steklenk...

no, to ni reklama! nimam nobene provizije od odtočene (zastonjske) vode...pa vseeno priporočam, če se kdaj vozite skozi Vipavsko dolino....majhen ovinek in ogled ceste, ki jo je zasnoval izumitelj ladijskega vojaka g. Resel....(a se tako napiše ?...bom preveril v enciklopediji :oops: )

lp---peter
 antonija
#83781
Naravne vode so manj pogosto analizirane kot vodovodne, kar nacelno ne pomeni da so slabse... :roll:

Vem pa za en izvir blizu skofje loke kamoh starejsi (tisti ki vejo zanj :wink: ) natakat "zdravilno vodo", za katero vsaka analiza pokaze da je polna pesticidov in gnojil. Ampak ogromno ljudi jo (kljub vedenuu da je ze dolgo onesnazen izvir) se vedno pijejo raje kot tisto iz pipe. Go figure.
Nacelno jaz nebi pil vode na obmocju kjer je nad izvirom kmetijska dejavnost (predvsem njive, pasniki niso tak problem). Velja tudi za "organske" kmetovalce.

Drugace je pa itak voda iz pipe cisto navadna "naravna" voda, le da ne pritece po kamnih ampak po ceveh (ce imate v objektih staro (svinceno) napeljavo potem pustite vodo teci kaksno minuto preden jo pijete, sploh zjutraj).
Cistilne naprave niso za "izdelavo" pitne vode, ampak samo ocistijo vodo iz gospodinjstev in industrije preden se jo spusti v naravo.
Uporabniški avatar
 shash
#83792
Zelo podoben primer pri vzponu na kamniški grad - tisti na hribu.
Tudi tam je pri mlinčkih izvir, kjer je bil celo nastavljen kozarec, da kaj popiješ, ker naj bi imela voda zdravilne učinke. Ja itak da ja, saj je bio in v naravi.
Pa se je le nekdo potem spomnil in dal vodo na anlizo - ni da bi govoril -pri izviru je obešeno opozorilo, da naj se ta voda ne pije, ker je oporečna.

Jaz pravim zdravo pamet uporabljat pa bo.
Včasih se bojim, da si vse skupaj v življenju malo preveč kompliciramo.

LP
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#83793
shash napisal/-a:Zelo podoben primer pri vzponu na kamniški grad - tisti na hribu.
Tudi tam je pri mlinčkih izvir, kjer je bil celo nastavljen kozarec, da kaj popiješ, ker naj bi imela voda zdravilne učinke. Ja itak da ja, saj je bio in v naravi.
Pa se je le nekdo potem spomnil in dal vodo na anlizo - ni da bi govoril -pri izviru je obešeno opozorilo, da naj se ta voda ne pije, ker je oporečna.

Jaz pravim zdravo pamet uporabljat pa bo.
Včasih se bojim, da si vse skupaj v življenju malo preveč kompliciramo.

LP


To zadnja beseda kompliciramo tukaj pa se podpišem z veliko začetnico :wink: .Je res da moramo biti previdni pri določenih stvareh, ampak nekje je treba potegniti mejo za vse to.
Skratka treba je prisluhniti telesu kaj potrebuje in koliko to pa je umetnost, ki se je človek ne nauči kar tako, ampak se splača.
ČAO!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA