prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 roky1
Danes kupil Garmina 305 in ga sprobal.
To je to. Zakon!
 DUŠKO
No lepo da ste si kupili dobro zadevo sam ga nareč uporabljam od maja 2006 in sem imel nekaj poporodnih krčev sedaj pa zadeva res funkcionira za kar je namenjena pride do manjših napak ob hitrih spustih po par metrov v gozdu. Moti me edino cena dodatnega podstavka za polnjenje, ker ga pri daljših pohodih začne pobirat in bi rad imel priklopljenega na powerpack.
 antonija
Pri Garminu 305 so po mijih (skromnih) izkusnjah napake v razdalji pri teku na 5km od Siske do zivaskega vrta (OK, malo narej od njega) in nazaj nekje v rangu 0.5%, oz. osnovno odstopanje bi rekel da je nekje +/- 30m pri 5km teku.

Ampak ta napaka mislim da je dokaj statisticna, torej naj bi se ob zadostnem stevilu tekov sama statistika pokompenzirala in napaka v razdalji bo nacelno manjsa od 0.5%.

EDIT: Zaradi nacina merjenja (GPS) se najvec napak pojavi pri nepricakovanih (za garmina) spremembah med posameznimi meritvami; najveckrat so to 180 stopinjsi obrati (takega naredim jaz enega v vsakem teku), zavoji z izjemno kratkim lokom,... skratka gramin meri edino tocke (ki jih dobi od satelitov) in case (ki jih pravtako dobi od satelitov). Ce so tocke prevec narazen ti pa vmes prevec vijugas bo napaka vecja. Ampak pri meni je napaka se vedno okrog 0.5%, kljub vijugasti stezi in najmanj enemu 180 stopinjskemu obratu.

EDIT2: Gozd in druge ovire naj nebi tako zelo vplivale na tocnost meritev, problemi znajo bit edino ce garmin v gozdu zgubi signal s kaksnim od satelitov, ker takrat pac ne shrani nobene tocke (in potegne ravno crto do zadnje znane tocke). Meni s je to zgodilo enkrat, pa se to je bilo v gozdu ko je dezevalo (zelo zelo debela odeja oblakov).
Uporabniški avatar
 paglavc
Ni samo Garmin Forerunnerja 305 zakon, tudi servis je ZAKON.

V nedeljo se mi je med tekaškim treningom strgal pašček in ura je padla na cesto, kjer jo je povozil avto. Ostanke sem nesel v ponedeljek na servis v Šenčur in povedal kaj se mi je zgodilo. Brez besed so mi zamenjali moje ostanke z novo uro :cast1:.
Uporabniški avatar
 Damijan
Antonija, dobro si to napisal, je tudi logično.

Zdaj pa še eno vprašanje, ki me muči, pa ne vem, če je bilo že obdelano.

Predpostavimo, da imamo dve skrajnosti - eno je čisto ravninski tek, drugi pa en ekstremni gorski tek, nekaj kot Grintovec, npr....

Na ravnini bo Garmin torej lepo nabil vse te točke.

Kaj pa na hribu? Bo tudi tam upošteval samo "2D" točke?

Če namreč pogledamo progo na Grintovec, se le-ta vzpne za skoraj 2000 m, narediš pa le 9,6km. Višinski profil bi pokazal en tak lep pravokotni trikotnik, kjer bi spodnja točka levo (A) predstavljala izhodišče v kamniški Bistrici, druga točka vrh Grintovca (B), tretja točka pa je ob pravem kotu, vertikalno pod vrhom hriba (C). Povezava A-B je torej hipotenuza z neko dolžino.

In – zanima me, kako Garmin upošteva dolžino te hipotenuze? Ali morda upošteva le "2D" točke, to je kateta AC?

Gornji primer je ekstremen, ampak vsak tek je sestavljen iz vzponov in spustov, skratka – nemalokrat tečemo izključno po ravnini. To pomeni, da se takih hipotenuzic nabere kar nekaj, na celotni trasi teka to pomeni torej določeno odstopanje.

Je kdo razmišljal o tem?
 antonija
GPS sitem ima moznost merjenja visinske razlike, in garmin jo uporablja. Ampak zaradi narave merjenja (sateliti visoko nad glavo in triangulacija) je merjenje visine manj natancno kot 2D kordinate. Baje da je napaka priblizno 10X vecja kot pri 2D tockah (torej okrog 5%), ampak svojega garmina se nisem nesel nikamor visoko v hribe tako da osebnih izkusenj s tem nimam.

Pri analizi teka (tisti fensi grafi) lahko izberes tudi da ti pokaze visinsko razliko (med drugimi opcijami), tako da sklepam da uposteva "pravo" razdaljo (torej 3D razdaljo) in ne le 2D.

Drugace pa o tocnosti garmina v slabem vremenu v gozdu: Vceraj sem tekel istih 5km po gozdu, lilo kot iz skafa, oblaki, etc. Garmin je sicer rabil kakih 15s vec da je ulovil signal (na zacetku rabi kar nekaj casa da ga najde, tako da je treba stati (ali se pa recimo raztegovati) nekje na odprtem), ampak ga potem do konca teka ni izgubil.

Sploh pa mislim da je bilo izgubljanje signala popravljeno z novejsimi firmware-i, ki jih nadgradis preko interneta (windoze only).
 sempja
Mi lahko kdo pove kateri modeli Suunto prav tako uporabljajo GPS za merjenje razdalje in kakšne so njihove cene v primerjavi z Garminom?

Ima kdo izkušnje s T3?
 antonija
Pri vseh ostalih urah imas za GPS dodatno skatlico, ki jo mars pripet nekam nase. Pa se na lokacijo skatlice (oz. orientacijo) moras pazit zato, da je signal GPS modulu "viden". Pri garminu 305 je dobro to, da je antena postavljena tako, da ob "normalnem" nosenju ure gleda naravnost v nebo.
Uporabniški avatar
 mare
Damijan napisal/-a:Antonija, dobro si to napisal, je tudi logično.

Zdaj pa še eno vprašanje, ki me muči, pa ne vem, če je bilo že obdelano.

Predpostavimo, da imamo dve skrajnosti - eno je čisto ravninski tek, drugi pa en ekstremni gorski tek, nekaj kot Grintovec, npr....

Na ravnini bo Garmin torej lepo nabil vse te točke.

Kaj pa na hribu? Bo tudi tam upošteval samo "2D" točke?

Če namreč pogledamo progo na Grintovec, se le-ta vzpne za skoraj 2000 m, narediš pa le 9,6km. Višinski profil bi pokazal en tak lep pravokotni trikotnik, kjer bi spodnja točka levo (A) predstavljala izhodišče v kamniški Bistrici, druga točka vrh Grintovca (B), tretja točka pa je ob pravem kotu, vertikalno pod vrhom hriba (C). Povezava A-B je torej hipotenuza z neko dolžino.

Je kdo razmišljal o tem?

Za Garmin sicer ne vem, ampak jaz sem o tem že razmišljal, pa tudi računal. Razlika ni tako huda, kot bi si človek mislil. Ob enostavnem izračunu (Pitagorov izrek) je razlika pri tako ekstremnem vzponu kot je Grintavec dobra 2%. (Za toliko je dejanska pot daljša od pravokotne projekcije). Pozabaval sem se malo še s kotnimi funkcijami. Pri 5% klancu (kar je za cestne teke že veliko) je razlika manj kot 1 promil, torej bistveno manj od točnosti Garmina. Pri 10% klancu je razlika 2 promila, pri 15% klancu (toliko je strmina najstrmejših cest v SLO) je razlika 7 promilov. Nato se razlka kar hitro veča. Pri 20% klancu je razlika že 1,2%, pri 30% pa že 2,8%.

Vidimo tudi, da je po tvojih podatkih na Grintavcu povprečni naklon 12 stopinj ali 27%.
Uporabniški avatar
 Damijan
Ja, Mare, imaš prav... Uf, ne vem, po kolikem času sem še sam kotne funkcije na dan privleko.

Se mi je zgolj zdelo, da je razlika večja, zdaj torej dokazano niti ni ne vem kakšna.
Uporabniški avatar
 pelvis
Ali je kdo iz tega garmina izvlekel kakšen graf pretečene proge? Zanima me predvsem če je zmožen izrisati 2D višinograf (za 3D raje ne vprašam) pretečene proge?
Uporabniški avatar
 pelvis
The one, točno to! Hvala.
Potreboval bi tistega, ki pove koliko se višina proge spreminja ob določeni razdalji. Krasno, sem spet mal bljižje nakupu.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 35

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA