vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 mare
Tole s fižolom je zelo zanimivo. Jaz sem se tega spomnil čisto slučajno, ker je tako kot banana bogat s kalijem in težko prebavljiv (čeprav se tudi meni zdi, da banana ni tako težko prebavljiva). Pogledal sem v Wikipedio in glej čudo: 100 g fižola 335 kcal., 55% OH, magnezij (proti krčem!), železo (izboljšan hemoglobin in več kisika), kalij (eden najpomebnejših elektrolitov), kalcij (kosti), fosfor (da se svetiš v temi ali kaj?).

Že moja nona je govorila, jej fižol, da boš imel dobre kosti.

Glede hrane jaz nisem tako previden kot ti, čeprav tele gensko spremenjene banane tudi meni niso preveč všeč. Tisto glede posmehovanja špinači je bilo na enem drugem topicu in se je nanašalo, da z zelenjavo ne moreš med tekom nadomestiti soli. Pri teku to ni tako kritično, ker tisti, ki redno ne trenira pač ne more 4 ure skupaj teči. Pri kolesarjenju pa je dokaj običajno, da se nedeljski kolesarji na kakšni tekmi 6 ur ženemo na meji svojih sposobnosti.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Dvomim da si na plusu z uzivanjem fizola.
Ce ima toliko veliko Ca oz Mg potem se psotaiv vprasanje koliko pa pokuri presnova proteinov in skroba iz fizola.

Naslednje vprasanje je razmerje Ca in Mg.

Dvomim da bi z namernim objedanjem fizola lahko resil problem fizola.

Zadnje vprasanje pa je ostala prehrana ( mlecni izdelki, meso, skrob, sladkorji ) trosijo Ca in Mg.

Ponavadi je odgovor v tistem kar uzivas in ne v tistem kar ne uzivas.

Za Ca in Mg optimalna zivila? Zeleno-listna zelenjava ( v obliki kjer je cim manj obremenjena presnova z ostalimi dodatki ).

Prijetne kilometre vsem nam,
 klopotec
Ne gre za to, da bi fižol sedaj postal glavno živilo. Zelenolistna zelenjava, kalčki žitaric, nenazadnje tudi sadje, vse surovo, je v prednosti pred fižolom. To vsekakor. Pri meni gre za to, da ob presni hrani potrebujem še nekaj in to nekaj je lahko fižol in tudi je fižol. Predvsem kot dodatek k solatam. Me pa zanima, kaj s fižolom dobim in sedaj vidim, da sploh ni tako slaba zadeva. Nikakor pa ne gre pretiravati z njim, če ne zaradi drugega, zaradi tega ker ga je pač treba kuhati. Moj odnos do kuhane hrane pa je odklonilen.
Kruh sem sedaj zaradi artritisa čisto opustil, četudi sem ga do sedaj jedel zelo malo. Me pa prav zanima, kako bo fižol vplival na artritis, ali enako kot kruh, ali pa bo bolje.

Tek v snegu, tista informacija o belem fižolu je bila očitno napačna. Nekritično sem jo povzel z interneta, se opravičujem. Ampak dobro je to, da v bistvu vse vrste fižola vsebujejo kar veliko OHjev, več kot beljakovin. Beljakovin pa jaz dobim dovolj iz surovega mleka.

Še malo k fižolu. Morda je še najbolj pomembno da preverimo od kod fižol prihaja, kje je rastel in kakšna pridelava je bila.
Uporabniški avatar
 mare
Tek v snegu, tale tvoj topic je meni malo nerazumljiv. V čem je problem presnove škroba. Škrob so čisti ogljikovi hidrati, čista lahko prebavljiva energija. Tudi ne razumem v čem bi bil problem razmerja med Ca in Mg, saj ne ješ samo fižola. kaj si pa mislil s tistim namernim objedanjem pa tudi ne razumem.

Nikakor se pa ne bi strinjal, da je optimalna samo zelenolistna zelenjava. Mogoče za sesalce z drugačnim prebavnim traktom, prilagojenim takšni hrani.

Človeški organizem je pač ustvarjen za bogatejšo hrano (ne nujno meso). Verjamem, da lahko posamezniki čisto dobro funkcionirajo s precej nenavadnimi prehrambenimi navadami tudi v daljšem obdobju. Pred časom so na kitajskem našli enega možakarja, ki več kot 10 let sploh ni jedel nobene hrane, užival je le žganje, pa je čisto normalno funkcioniral. Ko so ga pod zdravniškim nadzorstvom začela navajati nazaj na običajno hrano, se je bjegov organizem uprl.

Za fižol so včasih govorili, da je meso revežev, danes je lahko meso vegeterijancev, po moje vsekakor boljše od raznih tofujev in sojinih izdelkov.

Klopotec: ali je lahko zate moteče tudi to, da fižol pri nas ni avtohtona rastlina, pač pa umetno prinesena od drugod (Amerika)? Potem bi moral jesti bob. Ali imaš kakšne podatke o hranilni vrednosti boba?
 klopotec
To, da fižol ni avtohtona sorta me ne moti. Pač poskušam jesti čimveč surovega, da s kuhanjm ne uničujem koristnih sestavin. Saj razumeš, živa - mrtva hrana. Bob smo včasih doma sadili, sejali, še sam sem ga pred leti, pa sem imel vedno probleme z ušmi, ki so ga skoraj uničile. Škropiti pa ga nisem hotel. Bob je odličen kar se tiče okusa, ne vem pa kaj vsebuje. Bom pa malo pobrskal, oziroma povprašal. Drugo leto ga posejem in bom uši zatiral s smrdljivkami in koprivami. Nekaj ga bo že ostalo.
Jaz tudi mislim da je zelenolistna zelenjava optimalna ne samo glede Mg in Ca, ampak tudi kot vir ogljikovih hidratov.
Sicer pa bom videl, sedaj grem pretećt mali naraton, vmes pa bom pil koprivce. Zrak po dežju je dober, relativno hladno je pa gremo.
 klopotec
Sem pretekel 21km. Glede energije brez težav, Prvič sem pretekel 21 km 25.05.2007, pozneje sem tekel daljše razdalje vsakih 14 dni. Od 25.05. do danes sem čas na 21 km izboljšal za okroglih 20 minut. Glede na moj tekaški staž in starost (in zarjavelost) je to v redu. Gre torej tudi na travo (ne tisto za kadit) in koprive. In malo fižola, hi hi, če je pa tako dober.

No eno težavo sem imel. Cel tek sem čutil poln želodec. Pa skoraj tri ure pred tekom nisem nič jedel. Ampak pred tem pa očitno občutno preveč.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
klopotec napisal/-a:Beljakovin pa jaz dobim dovolj iz surovega mleka

Malo mi je sicer nerodno, ker se kot popoln amater vtikam v vašo, sicer zelo zanimivo debato, ampak, menda sposobnost telesa, da predela mleko z leti upada in je od tega več škode kot koristi - kakšne so vaše izkušnje s tem :? . Sam uživam kefir (ki mi uspešno preprečuje zgago) in zanj uporabjam nehomogenizirano mleko, ki se ga zadnje čase dobi v trgovinah. O homogeniziranem mleku pa som prebral toliko slabega, da sem ga nehal uživati... Tudi glede absorbcije kalcija iz mleka so mnenja zelo različna :? Sam imam sicer mleko rad, še posebej kakorkoli predelano, žal pa nimam vedno možnosti dobiti ga :cry:
 svajgerbranko
Ni čudno, da se opice toliko praskajo,če pa so dobile kronično alergijo na strupe kateri se nahajajo v bananah.
Uporabniški avatar
 lukkka
Moje izkušnje kar se tiče preprečevanja krčev delujejo in so sledeče:
- redno uživanje, nadomeščanje tekočine - tudi v obliki OH napitkov, geli + voda, hidracijski napitki ( ki vsebujejo poleg "škodljivih" e-jev, prave mešanice vitaminov in mineralov )
- med dolgimi teki ( recimo maraton ali polovička ) raje vzamem pomarančo kot banano, ker ima več C viramina - antioksidant - ki deluje proti radikalom, ki se sproščajo med obremenitvami in je tudi lažje prebavljiva in ne obremenjuje želodca kot banana
- NAJPOMEMBNEJŠE pa je, da celotno tekmo nadziraš dihanje, pulz srca - da veš kje je tvoj laktatni prag in ga NIKAKOR ne smeš prekoračiti in
- ker so mišice utrujene, prav tako sklepi je treba vedno bolj paziti na tehniko, vsak korak posebej . koncentracija je bistvena
- NIKOLI med maratonom ne izvajaj strechinga, češ, da bodo mišice manj trde - tak krč te zagrabi, da si lahko vesel, da greš lahko peš dalje.

Po tekmi pa najbolje, da iztečeš ali mogoče še bolje odpelješ par km z biciklom v "penzič" tempu. Pa velik uspeha... :wink:
 maraton 100
Živijo!

Kaj je to "penzič" tempo??
Te vabim na Ljubljanskem maratonu, da preizskusiva ta tempo! Jaz grem na 21km, kot "penzič" ne morem na 42km. Ti bom pa šel za zajca dragi Lukkka!
Pa dober korak!
LP :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 INOT
Lukka pazi se "penzičev" :D Posebej takšnih kot je Maraton 100 :wink:
Uporabniški avatar
 lukkka
"penzič" tempo = še počasnejši tempo od počasnega. Tok u eazy, da ti je kr brezveze poganjat kolo.
Nisem mislu žalt nobenga - to je samo slengizem :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA