področje za najavo in objavo fotogalerij s tekaških prireditev in dogodkov

Moderator: ero

Nataša
Čestitke obema ... kljub neizpolnjeni želji. :clap: Mi, ki planine bolj izpod spodaj gledamo, smo čutili mnogo spoštovanja in občudovanja.

Matej, saj še vse bo, vsega dost, grintovcev inu pelinkovcev, zdej ti je rosnih 40 let, maš še celo življenje pred sabo ...

ehehe, kaj mam letos enega veselja s to cifro :laola
Baje ... BAJE! ... pa pri treningih pomaga tudi, če na domačih piknikih kdaj s stola vstaneš pa materi lastni kej pomagaš. Baje! :wink:
 janša
Malo teoretiziranja: pred dnevi sem opravil del (dober del 1/3) trase do Turske gore. Po časovnici sem imel skoraj 2 h prednosti pred predhodniki. Resda sem turo opravljal čez dan (boljša vidljivost in orientacija), vendar brez palic ter z minimalnimi postanki. Med vzponi sem se posluževal bolj čistih linij: Ojstrico in Planjavo sem "naskakoval" naravnost, torej ne po poti ampak kar po t.i. "diretissimi", saj ne gre za plezanje, težavneje od I. stopnje. Težavnejša 2/3 (Skuta, Dolgi hrbet, Grintovec in Kočni), je po dolžini precej krajša, a tehnično neprimerno zahtevnejša - a bi se je veljalo lotiti čez dan, ker omogoča neprimerno hitrejše napredovanje. Poleg tega bi bilo mogoče Rinke in Skuto povezati z grebenom, ki pa sicer zahteva plezanje dobre III. težavnostne stopnje - zaradi izpostavljenosti bi ga bilo obvezno prečiti z varovanjem. Ampak prihranil bi najverjetneje slabo uro v primerjavi s krožno turo okrog Rinke.
opozoriti velja tudi na manjše studence, so razvrščeni ob ali v bližini trase in ob takem podvigu precej olajšajo turo. Eden takih je npr. cca. 30 višinskih m in cca. 200 m stran od sedla Predaselj (1613 m) pod Konjem, ob poti iz Kamniške Bistrice. V daljših sušnih dneh sicer skoraj presahne, a je po deževju kar pretočen in še kako prav pride.
Po analizi sem mnenja, da bi se dalo krog zaključiti v 20 h ali še celo manj, ampak v navezi dveh kompletnih tekačev - gornikov Teraževega kova; torej da je tudi dober spustaš, kajti zadnja tretjina je precej hitra. Morebiti bom pa drugo leto le uspel dokazati svoja teoretska dognanja - morebiti celo v družbi Teraževega Francija.
 janša
Teorija je eno, praksa drugo, to je jasno, ampak to sta siamski dvojčici - ne moreta ena brez druge. V tem kontekstu teorijo pojmujem kot skrbno načrtovanje ture - zastavljenega cilja, ki vključuje tako predogled terena, možnosti pitja, razdelitve ture glede na teren in tehnično težavnost, prehrane, možnosti hitrejšega napredovanja itd. na ta način lahko potem tudi določim časovnice. Kot sem že omenil, bi po okvirnem izračunu v optimalnih pogojih turo lahko izvedel v času 20 h...v to sem se v praksi pred dnevi prepričal s prehojeno dobro tretjino poti...zavedam pa se, da je to zgolj tretjina. Tredno pa sem tudi prepričan, da bi bilo turo mogoče hitreje izvesti že s samo časovno porazdelitvijo - torej, da bi tehnično najzahtevnejši del od Brane do Kočen prehodil ob belem dnevu, posledično pa bi bil tudi zaradi povečane koncentracije psihično manj utrujen.
Ampak če človek ne naredi podrobnega načrta, težko izpelje turo...pri takih projektih si preprosto ne moreš pomagati z improviziranjem, sicer prehitro lahko zaideš, potem pa grejo minute in ure...
Uporabniški avatar
 semjul
:D

menim, da ne boš opravil ture "GRINTOVCI EXTREM", če jo boš ubiral podolgem in počez.
Opravil boš zahtevno turo, morda "JANŠA EXTREM", ne bo pa to tura, ki jo je zastavil in oddelal Cveto.
Kadar je neka trasa zastavljena, postavljena v časovni okvir, ter premagana v določenem času, moramo ponavljalci poti, čimbolj slediti stopinjam pionirja, če se želimo primerjati. V vseh drugačnih pogojih je primerjava nesmiselna, ker je ni.
 janša
Sejmul, če gremo pogledat ostale poti T24, Grintovec-Stol-Triglav prihaja na posameznih odsekih trase do tolikih odstopanj od prvenstvene ture, da bi jih lahko označevali kot variacije. Praktično večina od teh ponovitev potemtakem ne bi smela imenovati po izvorni turi..Nobena od poti nima zapisano, da jo je potrebno opraviti v določeni smeri, niti nima zapisano, da se na posamezni vrh potrebno povzpeti po točno določeni poti (če nanjo iz istega izhodišča vodi več označenih ali neoznačenih poti). Osnovno načelo teh poti je, da se na naštete vrhove povzpneš, če pa se bom na npr. na Vrtačo povzpel po običajni grebenski poti ali pa čez jugovzhodni greben ali celo skozi grapo "Y" (v primetu T24) je pa moja presoja, torej ni nikjer striktno zapisano.
Tudi Grintovci extreme kot jo je zastavil Jure in moja variacija, se praktično ne razlikujeta: kot sem že rekel se moraš v veliki večini držati označenih poti, kajti konfiguracija terena ter njegova zahtevnost ne dovoljujeta bližnjic. Torej če te citiram, ne nameravam obresti poti "po dolgem in počez", ker imam sistematiko, prav tako pa se držiš zastavljene poti, ki jo veleva tura. Odstopanja od opravljene Juretove ture bi bilo kvečjemu 2% in nič več. Če imam od Kocbekovega doma na nekaterih mestih možnost ubrati naravnost navzgor, torej da se ne držim v celoti označene poti (kar mi navsezadnje prihrani nekaj minut), si tura še ne zasluži spremembe imena, kaj šele, da bi bila preimenovana!?! Prav tako ne vidim razloga, da se npr. na Ojstrico ne bi povzpel po vzhodnem grebenu, morebiti mi ta pot bolj ustreza in sem posledično hitrejši... Nikjer, ampak res nikjer ni zapisano, da ne bi bilo dovoljeno prečiti gebena Rink-Skuta; ob tem se seveda zastavlja vprašanje, ali bi bil dejansko lahko tako hitrejši, kot sem zapisal. Menim da ne.
Poznam nekaj primerov, ki so obredli T24, pa niso vklučili npr. Košutnikovega turna ali pa so opravili ne vem koliko variacij na območju Vrtače, med Zelenico in Koročico, med Dolgimi njivami, Štegovnikom ter Storžičem, ampak jim tega nihče ni očital, ker pač ni nikjer precizno definirano. In tako je tudi v primeru Grintovci extrem. Zaradi tega dejansko ne vidim kančka razloga, da bi se morala potem moja variacija poimenovati po meni...to so že rahle nebuloze.
 matej-jethro
Menim, da se je potrebno z janšo strinjati, ker dejansko tako je! Ve se, kje je start in cilj ter katere vrhove je potrebno oz. obvezno zavzeti, da bi bila trasa Grintovci extrem uspešno opravljena. Če pa to opraviš po markiranih poteh, plezalnih variantah ali kako drugače, pa je prepuščeno domišljiji in planiranju posameznika. Seveda je tudi oskrba z vodo ali hrano prepuščena izbiri posameznika. Je pa nujno tudi povedati, čeprav verjetno še nihče ni pomislil, da če je v ekipi, ki se poda na pot več tekačev, morajo prav vsi stopiti na določene vrhove in ne le eden iz ekipe :idea: Nekomu se lahko zdi neumno vendar so to primeri iz STL, ko je v kategoriji dvojice le eden skočil na vrh, se perforiral, drugi pa ga je počakal niže, kjer sta potem nadaljevala s potjo. V tem primeru se mi je to zdelo ok in tudi nihče ni tega prepovedoval, pri Grintovcih extrem ali pri drugih podobnih projektih pa je to nedopustno!!
Uporabniški avatar
 jan_jan
Tudi jaz sem istega mnenja kot janša in Matej. Potrebno je od starta do cilja čez vseh 14 dvatisočakov. Traso si začrta vsak sam, a zaradi visokogorja nekih hudih odstopanj od "Cvetove" variante ni pričakovati, ker ni nujno, da bo druga pot hitrejša.

Vsak, ki bo pot premagal v 24. urah, bo zmagovalec in to šteje. Če prav razumem, je imel takšen namen tudi "traser" Cveto, ko je projekt zastavil in uspešno izpeljal. :clap:

Verjamem, da se bo nekoč našel nekdo, ki jo bo premagal v "ultra" hitrem času, a to ne sme zmanjševati uspeha tistih, ki jo bodo opravili v enem dnevu.
 večno mlad
jan_jan napisal/-a:Verjamem, da se bo nekoč našel nekdo, ki jo bo premagal v "ultra" hitrem času, a to ne sme zmanjševati uspeha tistih, ki jo bodo opravili v enem dnevu.

in ki so jo tudi že. Tudi sam pri podobnih podvigih, ki pa so bolj redki, skrbno pregledam karte, se poslužim ustnih izročil, še prej skočim pogledat določene v praksi in oborožen z vsem tem napadem točke, ki naj bi jih na določeni trasi pač dosegel. Kakorkoli že bilo čestitke vsem, ki se podajate na podobne podvige, saj s temi dejanji dvigujete moralo in apetite drugim, ki mogoče prej samo pomislijo na kaj ekstremnega. :clap:
Uporabniški avatar
 semjul
:D

žal se z vami ne morem strinjati. Če se odpraviš na neko opisano pot, ki jo je nekdo že opravil, se lahko z njim in njegovim časom primerjaš le, če si šel po isti poti.
Po vaše, bi se laho nekdo,ki dela GM4O iz Črne prsti spustil v Podbrdo, od tam na Porezen in nazaj na Petrovo brdo. S tem bi obiskal vse vrhove GM4O, ne bi pa opravil z GM4O.
 janša
Sejmul: pri vsem tem moraš biti precej bolj precizen. 3xGM4O je točno določena trasa, saj po njej poteka gorski maraton in ni nikakršnega odstopanja od proge. Kaj potemtakem porečeš za T24, K24, Grintovec-Stol-Triglav in navsezadnje na traso, o kateri debatiramo. Pri vseh naštetih ni nikjer, ampak res nikjer zapisano, da moraš iti natanko po poti predhodnika ali snovalca trase. Tudi Jure npr. ni šel točno po trasi proge "Grintovec-Stol-Triglav", kakršno so (je) začrtal Urban Golob. Prav tako ni določeno, ali naj K24 začnem v smeri urinega kazalca ali v obratni smeri, torej Peca, Olševa itd. Tudi ni nikjer zapisano, da se moram na Uršljo goro povzpeti čez Naravske ledine ali da se moram povzpeti na že omenjeno Vrtačo po grebenski poti. Navedeno je le zaporedje vrhov, ki jih je potrebno osvojiti (prehoditi) in to je to. Od tod tudi (a ne zgolj zaradi tega!!!) tako različne časovnice (tudi Jure je med drugim že na nekaterih od teh poti na lastni koži okusil, kaj pomeni do potankosti poznati sve skrite kotičke trase, zaradi katerih so nekateri časi neverjetni). Tvoji argumenti se mi zdijo slabi, zato se tudi sklicuješ zgolj na GM4O. Pač ta trasa je točno definirana in ni odstopanja, medtem ko druge to dovoljujejo. In če se odločim, da bom od Kocbekovega doma na Korošici splezal naravnost na Ojstrico, namesto da bi šel po običajni markirani poti, ne vem, v čem bi tako ključno spremenil celotno traso, da bi se morala preimenovati v ne vem kaj? :wink: Še zmeraj pa vztrajam na opaženem: traso se da opraviti še precej hitreje od časovne limitacije 24 h, tudi če kot pes sledim Juretovim stopinjam :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 22

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA