ero napisal/-a:... zdaj grem pa na tek, bom zvečer nadaljeval.
kako paše zmernih 11 km drugi dan po Formaratonu

8 urne iskrice
(ko bom velik in bom imel svoj spletopis, bom tole kopipejstal vanj)
Start sem zamudil, ker sem imel zjutraj še opravke. Tako sem vas lahko spremil na startu z navijanjem, dvignil številko in se v miru oblekel. Pred začetkom teka sem še pozdravil gospo Vanjo, saj se res že dolgo nismo videli. Spodobi se, da sem potem prve kroge odtekel z MitjoG. Šlo je hitreje, kot sem nameraval a v prijetnem jutranjem pogovorno ogrevalnem tempu so krogi hitro minevali.
Edini cilj, ki sem si ga zastavil pred tekom, je bil ostati 8 ur na nogah in v gibanju. Dolžina ni bila pomembna. Po kratkem odmoru, ko je Mitja odhitel naprej, sva ujela skupni ritem z marčnim zajcem, in spet prijetno, malce počasneje kot prej, krožila med klepetom. Tako mi je prvih 22 krogov kar hitro minilo. Maraton z dobro mero je bil za menoj.
Vmes sem še za nekaj krogov zamenjal obutev. Asics Gel Noosa so šli počivat, namesto njih pa so z menoj tekli Feelmax Niesa. Podobno ime, še lažji občutek a za moje nevajene podplate je bilo na makadamu za gradom premalo peska. Po treh krogih v filmaksicah in nekajkratnem nabijanju v pete so spet prišle na vrsto Asics Noosa.
Poleg copat sem preobul še nogavice. Kratke nogavice dol, gor pa cepke. Vprašal sem se, če bom občutil razliko, ko so mišice že utrujene? Se bo poznalo kompresijsko delovanje cepk? Odgovor je subjektiven, seveda. Mislim, da so cepke pomagale, da sem zdržal do konca brez težav.
Tako sem krožil dalje, malo sam, malo v družbi, ves čas pozdravljal tiste, ki so brzeli mimo mene, na koncu že bolj kimal kot glasno vzpodbujal, vedno prehodil klanec pred gradom (v drugi polovici teka bi tu okrepčevalnica zelo prav prišla) in se vpraševal, koliko krogov še? Rekel sem si, da bo 30 dovolj. A vzpodbujanje v cilju ob vsakkokratnem prečenju proprog je bilo dovolj, da sem po pretečenem 30. krogu šel dalje in si zastavil nov cilj - 3 krat po 11 krogov. Po dotečenih 33. krogih je ostalo dovolj časa za še enega.
Celo preveč. Ko sem se bližal cilju, sem videl, da je do izteka osmih ur le še deset sekund. V sprintu sem prečkal preprogo sekundo pred iztekom in si za nagrado prislužil častni krog. Čisto počasi in z užitkom. Predvsem pa mi je bilo v čast, da smo ga zadnji del prehodili skupaj v večji skupini z Natašo. Bravo!
Na koncu pa ni bilo več. Zmanjkalo je krogov, kilometrov, minut. Skoraj osem ur teka je bilo dovolj. Presenečen sem bil, da sem jih prebil brez večjih težav. Vzdušje, ki smo ga ustvarili tekači, je bilo pri tem gotovo odločilno. Brez tako močne pozitivne energije ne bi šlo.
Prehrana in pijača
Me dkroženjem sem na okrepčevalnici pil izključno vodo, med odmori pa Basico Sport. Zame je to prava kombinacija. Po tretjem krogu sem pojedel pol banane, nato pa sem raje segal po krhljih pomaranč, dokler jih ni zmanjkalo. Vsakih nekaj krogov sem pojedel še dva piškota in kako napolitanko. Sladice, ki so nas mamile pod šotorom, so bile premočne, da bi jih jedel med tekom. V bistvu v osmih urah nisem skoraj nič jedel. Očitno ni bilo potrebno.
Prireditev
Iz srca hvala vsem, ki ste nam v soboto stregli - na okrepčevalnicah, kot usmerjevalci, napovedovalec, vsi, ki ste pomagali pri izvedbi. Občudoval sem gospoda usmerjevalca, ki je vsaj šest ur stal ob cesti pri začetku trim steze, ko se levo odcepi pod pod sankališče. Meni bi se zmešalo od dolgčasa in srbenja podplatol, če bi bil na njegovem mestu.
Pripombe
Dve imam, plus eno.
Prva je o majici. Sprednji del je super. Udaredn logotip, črne postave tekačev na belem blagu Odlično. A zeleni reklamni napis na hrbtu pokvari vse. Lansko majico nosim v službi, v mestu, kjerkoli v javnosti. Letošnja bo dobra za pasje sprehode in druga domača opravila. Žal.
Druga pripomba je čisto majhna. Prosim vas za več pomaranč.
Plus pripomba je le dodatek, da se strinjam z vsemi, ki pravite, da razglasitev le zmagovalcev ni v redu. Sj niso potrebne praktične nagrade. Pomembno je priznanje.
A kljub temu - konec koncev tečemo zase, priznanje drugih je le bonus.
Želje
Le ena - da bo Formaraton tudi prihodnje leto v tako dobrem in še boljšem vzdušju, v spet odlični družbi in izvedbi, da bomo spet nekaj naredili za dober namen (lahko v večjem obsegu) in da bomo ob koncu tretjega Formaratona komaj čakali četrtega.
Hvala!