spela* napisal/-a:lojze napisal/-a:boatjan napisal/-a:Sem že doživel, da je tekač s tako hitrostjo tekel preko prehoda, da sem ga zadnji trenutek videl, pa ni pogledal niti levo niti desno. Pol pa se je še bunil in ni niti počakal, da bi mu razložil osnovna pravila varnosti v prometu. Se je obnašal, kot da je bog, ker teče. No, upam, da tega ne počne več.
pešec ima na prehodu prednost, globa, če ne ustaviš pešcu je 600 Eur in 5 kazenskih točk, v vsakem primeru, da bi te videl policaj, bi ti vsekakor plačal globo. poznam ljudi, ( pešec ni niti stopil na prehod, voznica ni ustavila, videl policaj), ki so tako kazen že plačali.
A veš, koliko takih, ki so imeli prednost, je pokojnih?
če gledaš tako, so tudi vsi tisti ki so naleteli na voznika, ki je vozil v nasprotni smeri na avtocesti imeli absolutno prednost, nesreče se dogajajo tako na ac kot na prehodih kot drugje po cestah, žal, doživel sem, da je okoli 30m pred menoj odneslo avto s ceste preko pločnika v grmovje. Nikjer nisem rekel, da lahko prečkaš cesto kot kokoš, motijo me pa arogantni vozniki, ki ne spoštujejo nobenih pravil in glede na zapisano tega , ki je odprl to temo je očitno tak voznik. Sam pred prehodom nakažem z roko, da želim prečkati prehod in glede na reakcijo voznika prečkam ali počakam. Imam pa take slušalke, da zraven slišim ves ropot na cesti. Ker v glavnem tečem po temi , imam zadaj utripajočo rdečo luč in naglavno belo svetilko, da sem dobro viden. V glavnem izbiram pločnike in ceste, kjer je zelo malo prometa. Moram, pa priznati, da odkar tečem, se tudi sam kot voznik lepše obnašam in sem začel striktno ustavljati pešcem na prehodih.