Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Arapc
#20758
Pozravljeni.

Med prebiranjem postov, ki so bili doslej napisani, se nisem zasledil da bi pisal kdo o hidraciji pred tekom in med tekom, saj je pravilen vnos tekocine zelo pomemben za rezultat teka in samo pocutje med in po teku.

Ker sem med tistimi, ki malo hitreje zgubljao tekocino z znojenjem, zna biti pri tekih na dolge proge to zelo neprijetna rec. Zato, me zanima, ce ima kdo od vas kaksne izkusnje ali prakso, kako in na kaksen nacin pripraviti telo da v sebi cimdlje zadrzuje tekocino in da se zaloge le te ne iztrosijo prehitro.
Sam se ukvarjam tudi z orientacijskim tekom, kjer je poleg fizicne kondicije potrebna tudi dobra koncentracija in opazam, da pri tekih na daljse proge, ko ze izgubim precej tekocine, moja koncentracija precej popusti in delam napake, katerih drugace nebi naredil.
Hvala ze vnaprej za kakrsnokoli koristno informacijo

lp
Uporabniški avatar
 potepinko68
#20768
Tudi mene ta tema zelo zanima. Enkrat beres kolk je treba velik piti, potem pa zopet, da prevec ni dobro.. pa verejtno najboljs "natrenirat" zadevo.
 fantom
#20770
Sicer pri teku o hidraciji se ne vem veliko, lahko pa povem da je se pri kolesarstvu vse zacne ze dan ali dva prej, ce je le mozno. Torej ze prej cim vec pit (vode seveda), najboljsi pokazatelj pravilne hidriranosti je urin, ki mora cimbolj svetle barve. Kaj piti med tekom je trik vsakega posameznika, ker je pac odvisno kaj koliko porabis in kaj potrebujes, da te slucajno ne bo zacelo zvijati po zelodcu... Pri res dolgih tekih je vsekakor potrebno dovajti v telo se kaj vec kot vodo (ceprav so tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo, sploh na rekretivni ravni)

f.
Uporabniški avatar
 INOT
#25944
VSAK IMA SVOJE POTREBE. JAZ RECIMO NE RABIM VELIKO TEKOČINE. DANES SEM PRETEKEL OKOLI 32 KM. SPIL SEM 1,2 L KONCENTRIRANE PIJAČE. DO 2 URI TEKA OBIČAJNO NE POTREBUJEM TEKOČINE,RAZEN POLETI. ODVISNO JE TUDI V KAKŠNEM TEMPU TEČEŠ. ČE NISI ULTRAMARATONEC V BISTVU PRI NORMALNEM AEROBNEM TEMPU NE MOREŠ DEHIDRIRATI,RAZEN,ČE TEČEŠ RES DOLGE RAZDALJE. JE PA RES,DA SI PO TEKU TUDI MANJ UTRUJEN,ČE VMES PIJEŠ IZOTONIČNE NAPITKE. KORISTNO JE TUDI PITJE NEPOSREDNO PRED TEKOM 3-5 DCL.
Uporabniški avatar
 bojanu
#25951
Na znojenje vplivajo zunanji dejavniki (temperatura, vlažnost, ...) in ti sam s svojimi predispozicijami, treniranostjo, stopnjo napora, ...
Splošni napotki za hidracijo so spiti nekaj pred tekom (ne toliko, da bo treba vmes odtočit), potem pa po malem recimo vsake pol urce, saj rabi tekočina nekaj časa, da se absorbira iz prebavil, pa tudi hitrost absorbcije je omejena. Hitrost absorbcije je pri izotoničnih napitkih večja, kot pri čisti vodi, nadomestimo pa še izgubljene soli in ogljikove hidrate. Ko začutimo žejo pa je že prepozno. Da bi pa hranil vodo kot kamela pa tudi ni smiselno :lol:
Glede na napor in zunanje pogoje malo eksperimentiraš, da ugotoviš, koliko tekočine potrebuješ pri različnih tekih. Lahko se tudi tehtaš pred in po teku, da določiš, koliko vode si izgubil :idea:

PS @INOT-zataknile so se ti ta velike črke, pa izgleda, kot da vpiješ :wink:
 tae
#69564
Ponovno odpiram že odprto temo o hidraciji - dehidraciji. Najprej vam bom povedal kaj se mi je zgodilo pred kratkim.

V nedeljo sem bil na teku v Kropi. Pred tekom sem spil cca 4 dcl vode, eno dolgo kavo in nekaj malega Gatorade-a pomaranča (ne naenkrat). Med samo tekmo sem spil več požirkov navadne vode in po teku sem spil cca 2 dcl vode in 4 dcl Gatorade. Skratka občutek sem imel, da sem pil dovolj in nisem imel nobenega občutka žeje. Je pa res, da je bilo precej vroče in sem zato enako, kot drugi tekači precej švical. Eno uro po teku, ko sem se že čisto ohladil in sem se peljal domov, me je med potjo nekaj zagrabilo. Nič me ni bolelo ali kaj podobnega, le v trenutku sem postal čisto moker (od švica). Do doma se nikakor nisem mogel ohladiti, kljub temu, da sem imel vsa 4 okna avta na stežaj odprta. Roke, noge, obraz, vključno z oblačili vse sem imel čisto mokro, kot bi prišel iz vode. Nato sem hote začel globoko dihati, da bi malo omilil situacijo. Potem sem po obeh rokah dobil mravljince in izgubljal moč v rokah. Prav s težavo sem se pripeljal do doma. Ko sem stopil iz avta, sem bil kot pijan, saj me je zanašalo, ko sem stopal po stopnicah do doma. Menda sem bil ves bled, kot smrt. Res mislil sem, da ne bom preživel. Doma sem zeksal pol litra vode in skočil pod tuš, da sem dobil v obraz nazaj malo barve. Potem sem šel vseeno k zdravniku, kateri mi je izmeril pritisk in srčni utrip. Pritisk sem imel o.k., srčni utrip pa precej povečan. Diagnoza = DEHIDRACIJA. Zdravnik mi je rekel, da moram v naslednjih dveh urah spiti še 2 litra vode in jesti čim bolj slano hrano ter počitek. To sem tudi storil in malo počival. Ko sem si kasneje spet zmeril srčni utrip, se je normaliziral.

Iz moje zgodbe je razvidno, da moramo v resnici veliko več piti, kot mislimo.

Me pa zanima, če ima kdo kakšne podobne izkušnje.
Uporabniški avatar
 mare
#69570
Po moje ne gre toliko za dehidracijo kot za pomanjkanje soli, ki jo ob potenju z vnašanjem obilice vode še bolj odplakuješ iz telesa. To je potrdil tudi zdravnik, ki ti je predpisal vnos soli. Ravno na sol rekreativci zelo radi pozabljajo. Ker večina ne more piti koncentrirane soli in sladkorja (recept dr. Cokana), moramo biti pozorni na to, kaj vsebujejo energetski napitki in ploščice. Drugače pa je letos na Franji zaradi visoke temperature tam okoli Šmarne gore kar nekaj rekreativnih kolesarjev obležalo iz podobnih razlogov. Nekateri so najprej malo opletali in se zvrnili, nekateri pa so se uspeli celo ustaviti.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#69572
tae napisal/-a:... uro po teku, ko sem se že čisto ohladil ... med potjo nekaj zagrabilo... ni bolelo ali kaj podobnega, le v trenutku sem postal čisto moker ... bled, kot smrt... mislil sem, da ne bom preživel... DEHIDRACIJA.
Iz moje zgodbe je razvidno, da moramo v resnici veliko več piti, kot mislimo.

Pozdrav v Kamnik
Me veseli, da si zaupal svojo zgodbo. Prav bi bilo, da bi bili vsi bolj seznanjeni z nevarnostmi, ki nam vsakodnevno visijo nad glavo. Veliko slabega namreč naredimo takrat, ko smo prepričani, da delamo dobro.
Uporabniški avatar
 zajc
#69581
Tudi jaz sem mislil, da lahko zdržim tek brez problema, če ne pijem veliko in ne dajem poudarka na prehrano. Na LJ maratonu (2005) sem odtekel 21 km brez požirka vode, 3 ure po tekmi pa sem obležal v postelji z vročino, bilo mi je slabo... Šele v poznih večernih urah sem prišel k sebi. Čez zimo sem imel dovolj časa za premislek, da tako ne morem več teči, ker od teka nimam nič. Kupil sem izotonične pripravke, pazil sem kaj sem jedel in obvezno 3 ure pred treningom in "tekmami" nobene hrane. Vedno bolj sem začel uživati v teku. Pred Sežanskim maratonom sem cel teden pazil kaj sem jedel, zadnje dni pa samo ogljikove hidrate. Na teku sem se ustavil na vsaki okrepčevalnici. In glej ga zlomka, nobenih težav. V Radencih prav tako. Med tekom v Kropi (10,8 km) sem se "ustavil" skoraj na vsaki okrepčevalnici, po njem pa sem spil :beer: pomojem 3 litre raznih tekočin (sem kar obsedel ob okrepčevalnici; hvala prijazni gospe, ki mi je točila kozarec za kozarcem :) Po teku potem nisem imel prav nobenih težav. Zase vem, da potrebujem ogromno tekočine (predvsem vode :twisted:) in "pametno" prehrano.
Uporabniški avatar
 Oli R
#69617
Se pridružujem. Odkar imam Camelbak in vlačim s seboj liter in pol vode sem po teku čisto skuliran in brez upada energije ali občutka izmučenosti. Sem se pa navadil, da vodo pijem med tekom v krajših časovnih zamikih, za razliko od prej, ko sem jo orenk pil na pol ure.
Uporabniški avatar
 5rca
#69628
včeraj je edn z našim dresom pa takim ruzačkom na hrbtu teku mem šiškarc pri živalskem vrtu .. si bil ti Oli R? :wink: :lol:
Uporabniški avatar
 Oli R
#69629
Jeste, a ve ste bile pol tista gručica, ki je šla po klančku proti ZOOju? Bom drugič bolj pozoren na vas. :)
Uporabniški avatar
 5rca
#69675
le merki ... pa glej, da boš pozdravu ... k te znamo požret, če ne boš :wink: 8) :lol: :lol: :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA