Tekaški forum nagrajuje vaše znanje in poznavanje. Sodeluj v nagradnih igrah in ugankah in mogoče boš prav ti prvi /prva uganil/a ali bil/a izžreban/a.

Moderatorji: ero, milkec

#95556
Podrti zidovi

Vedno mi je všeč, kadar padajo zidovi. Ponavadi zidovi delijo ljudi, jih zavirajo pri dosežkih in so največkrat nepotrebni. Še posebno nelagodno se počutim, kadar me življenje stisne ob zid ali bognedaj tega, da bi me postavili pred zid. Mnogokrat so nam zidovi tako napoti, da rinemo skozi zid kar z glavo, kar pa ni tako slabo, saj s tem začenjamo premagovati meje doslej nemogočega. Nekaj pa je resnici na ljubo tudi zidov, ki so mi simpatični. Ko sem bil še otrok, mi je bila všeč igra z žogo, ki smo jo metali v zid in lovili. Zid mi pride prav, kadar je treba nanj prisloniti kolo, lestev za vzpenjanje ali pritrditi sliko. Rad gledam tudi živi zid, ampak samo pri nogometu pri izvajanju prostega strela. Ja, pa tudi zid, ki je obrasel z bršljanom, mi je všeč. Za zvočni zid pa nisem prepričan.

Padel je berlinski zid in padel je tudi kitajski zid, ki je sinonim za veliko oviro in zapreko. A ni padel na berlinski način, kjer so zid podrli, ampak je padel na tekaški način. Na njem so svoje razdalje pretekli maratonci in polmaratonci, pa tudi tekači na krajše razdalje. Odličen način, da pade kitajski zid, ki je prispodoba za delitve med ljudmi.

Tekači podirajo zidove. Zidove nezaupanja in zidove nemogočega. Pam Reed je ženska, ki je pretekla Dolino smrti in prevozila Ameriko na kolesu. Ženska, ki podira zidove, katerim niti moški niso kos. Pa tudi Slovenci imamo tekača, ki podira zidove. Zidove neverjetnih dosežkov in človeških zmogljivosti. Dušan Mravlje je zid človeške zmogljivosti premaknil nekaj stopenj višje.

Skupni imenovalec kitajskega maratona, Pam Reed in Dušana Mravljeta je zid. Zid, ki je premagan in zid, ki ga Pam in Dušan prestavljata vedno dlje, da ne bo delil ljudi in dežele. To pa je res ogromno delo. Podirati zidove in jih prestavljati, da so čim bolj oddaljeni od nas ali da jih med nami sploh ni.

Navadni tekači si takšnih gigantskih dejanj ne moremo privoščiti. Lahko pa tudi pomagamo podirati zidove. Lahko si z vsemi močmi prizadevamo, da podiramo zidove predsodkov, nezaupanja in odtujenosti. Da odmikamo zidove nejevolje, nestrpnega odklanjanja in zavračanja. Da podremo ali vsaj z bršljanom okitimo zid medsebojnih odnosov. Da lepe besede ne bodo naletele na zid, da nas ne bo obdajal gluhi zid samote. Da ne prebledimo kot zid, kadar slišimo drugačno mnenje in da ne butamo z glavo ob zid, kadar se kaj zgodi, česar ne razumemo. Verjamem, da smo tekači sposobni prestavljati gore, zato nam zidovi ne morejo biti nikakršna prepreka. Niti kitajski zid ne.

Fotr
Uporabniški avatar
 raziskovalec
#95566
Bravo Fotr, lepo napisano, že po dveh stavkih sem vedel kdo je avtor.
:hack: :clap:
Uporabniški avatar
 dannae
#95569
juhu, dobro si napisal! pa kako res je tisto v zadnjem odstavku. zidovi tu, zidovi tam.... pa saj ni samo kitajski in berlinski, na žalost, kajne.... :wink:
Uporabniški avatar
 še1PR
#95587
:laola
Uporabniški avatar
 Dule
#95605
Lep nauk, še posebno zadnji odstavek. Nekateri zidovi so trši a se že premikajo..

Fotr zakon si :laola
Uporabniški avatar
 vanja
#95614
Bravo, Fotr! Lepo!!!
Uporabniški avatar
 Damijan
#95632
Indid!

Brez zamere do ostalih dveh zgodbic, a Fotrovo doživljanje ter izražanje - tako realnih in onih drugih pisanjih - mi je že z njegovih doživetij tako všeč! Upam, da bo Ero uresničil tisto zamisel... nekje je omenil, da bi izdali knjižico o najboljših TF prispevkih. Itak bo Fotr glavni!
Uporabniški avatar
 Damijan
#95637
No, ko bo zadeva tako daleč, bom med prvimi naročniki... Fino!
Uporabniški avatar
 pegaz
#95644
Oh Fotr, me je že malo zaskrbelo, da naš TF Bard ni nič napisal...
Super! :clap:

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Fotr
#95844
Damijan napisal/-a:...a Fotrovo doživljanje ter izražanje - tako realnih in onih drugih pisanjih - mi je že z njegovih doživetij tako všeč! Upam, da bo Ero uresničil tisto zamisel... nekje je omenil, da bi izdali knjižico o najboljših TF prispevkih. Itak bo Fotr glavni!


Hvala, Damijan in tudi za ostale pohvale, a po mojem mnenju najbolj zasluži knjižno objavo Wegov dnevnik!
Uporabniški avatar
 5rca
#96391
Fotr napisal/-a:a po mojem mnenju najbolj zasluži knjižno objavo Wegov dnevnik!


berem zdajle ta dnevnik :) odlično! res :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA