teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Daki
Živjo,

Mene pa zanima kaj pijete tisti, ki se močno potite med tekom. Jaz v dobri uri teka spijem 3 dcl vode, me pa zanimajo vaša mnenja o izotoničnih napitkiha (ali jih priporočate, in če jih, katere). Pri sebi dvomim da je voda dovolj (se pač ekstremno potim).
Hvala za nasvete
 tomi_
Zdravo

Js se sicer ne potim pretirano, v tej vročini pa kot najbrž vsi izgubimo precej tekočine. :lol:
Na uro teka bi naj spil 1l tekočine, da ne pride do dehidracije (js popijem nekje 0,5l/h)
Izotonični napitki so vsekakor na mestu, so si pa med seboj po sestavi dokaj podobni,
tako da js pač pijem kar mi je dobrega okusa. Lahko si pa tudi sam pripraviš pijačo
(npr. stisneš limono, dodaš malo sladkorja in ščepec soli, pa je to to).
Sol je pomemben faktor saj ko se potiš izgubljaš precej soli, tudi zato zgolj voda ni najbolj primerna.

p.s. Pa naj me kdo popravi, če sm ga kaj pihno mimo :)
 Winkl
meni se zdi da soli (in cukra) že tako ali tako preveč pojemo, torej je vsaj zame izločanje pri potenju bolj bonus kot pa minus.

ko bom pa enkrat začel nesoljeno hrano jest, si bom pa tudi limonado solil!
Uporabniški avatar
 MihaPR
Testiral sem, koliko tekočine (cca) zgubim pri teku.
T = 30 stopinj
relativno suha vročina
t= 1 uro
avg pulz = 155
v = tam nekje okoli 5:30 min/km

zgubim okoli 1 litra tekočine.
Uporabniški avatar
 lukkka
Če tečeš, tja do ene ure na kolikor tolikor znosnih temperaturah, niti ne rabiš piti. Če pa moraš - vsekakor pa na daljših tekih obvezno - pa pij izotonične napitke. Sam uporabljam PowerBar, v zadnjem času pa testiram še EAS.
Voda ti na dolgi rok dela katastrofo, minerale in vitemine že tako zgubljaš s potenjem, z zlivanjem navadne vode v telo, pa tole le pospešiš. Hitra utrujenost, krči in posledično tudi konec treninga so tako 100%. V teh napitkih pa imaš ustvarjeno mešanico vitaminov in mineralov, ki jih telo med tekom izgublja in jih s pitjem tako nadomestiš - posledično dlje "živiš", seveda z zadostnim treningom skupaj.
Uporabniški avatar
 si05400
Med tekom je najboljša hladna voda.

Ob daljših tekih pa pride na vrsto tudi izguba soli.
Če ješ normalno- Juha, krompir meso, solata, dobiš soli dovolj in jo ni treba dodajat.

Če na tako prehrano tečeš več kot dve uri dodaš v vodo, ki jo piješ med tekom, eno čajno žličko soli na pol litra.

Seveda lahko piješ tudi izotonične napitke.
Cena raste premosorazmerno z designom steklenice, designom nalepke in dodatnim čepom pod zamaškom.
So pa prav vsi zelo koristni.
Če te po kakšnem boli želodec (kar se zelo lahko zgodi) ga zamenjaj z drugo znamko.
 kr1
Ravnokar sem testiral porabo tekočin...
T=malo nad 30°C
l=6,0km
t=24:05
povp pulz=161
dTeža=1,1km

Bom probal še enkrat pri daljši progi se stestirat, da bom lahko zračunal porabo vode med samim tekom...
Uporabniški avatar
 INOT
Danes popoldne:
32 stopinj, 1 ura, 13 km, več kot liter tekočine+ 1x polivanje z vodo. Še pol litra bi brez problema spil vmes pa je postala pijača pretopla.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA