Domov » novice » Rekord na 32. ultramaratonu od Celja do Logarske doline

Rekord na 32. ultramaratonu od Celja do Logarske doline

Prvo soboto v septembru je sijalo sonce. Na startu vprašanja. Bo res suh maraton? Bo šlo? Pričakovanja. Start in vprašanja izginejo. Ostane samo trasa – 73 kilometrov – in tekači. Nekateri prvič na poti, veliko »starih« tekačev in tekačic. Tudi Franc Smodiš se vrača vedno znova in znova in je eden od prvopohodnikov maratona.

logarska_moskiLetos je z rekordom proge iz Celja v Logarsko dolino prvi pritekel Vid Senica iz Moravč, svoj lanskoletni čas je izboljšal za skoraj pol ure. Z rekordnim časom 05:03:33 je Vid zmagoslavno pritekel v čudovito Logarsko dolino pred lanskoletnim zmagovalcem ultramaratona Gaborjem Muharijem iz Szolnoka na Madžarskem s časom 05:06:21. Tudi Gabori je izboljšal lanskoletni čas, vendar to ni pomagalo. Tretji je v cilj pritekel Žiga Koprivnik iz Griž s prav tako odličnim časom 05:09:40. Prva ženska in prvič prva v Logarsko dolino je pritekla lansko in predlansko leto tretjeuvrščena Brigita Burja iz Radeč s časom 06:31:48. Kot druga ženska je ciljno črto pretekla Bernarda Zvir iz Rečice ob Savinji s časom 07:06:16, tretje mesto pa si je pritekla Sara Kavčič iz Logatca s časom 07:17:34.

V soboto, 3. septembra, se je na pot z različnih startnih pozicij in na različne dolžine prog podalo 574 tekačev in tekačic. Iz Celja jih je na ultramaraton startalo 145.

Med maratonci, ki so v Logarsko dolino pritekli iz Mozirja (ta pot meri maratonskih 42 kilometrov), so prva tri mesta v moški kategoriji osvojili Aleš Žontar iz Podnanosa, že zmagovalec ultramaratona, lanski zmagovalec male proge, ki je letos s časom 03:06:17 prehitel  Marka Bratuša iz Podgorcev, kateri je maraton pretekel v času 03:08:55. Domačin Jakob Zajšek iz Mozirja je osvojil tretje mesto s časom 03:23:11. Pokale v ženski kategoriji so si razdelile Majda Kozjek iz Polhovega Gradca (04:13:00), Ena Vrbek iz Zagreba (04:14:56) in Mona Fristad iz San Marina (04:29:26).

logarska_zenskeMed tekači, ki so startali z Ljubnega, so 27-kilometrsko progo najhitreje premagali Danilo Magdič iz Ljutomera s časom 01:50:23, Blaž Barborič iz Velenja s časom 02:08:41 in Matej Gider iz Rogaševcev s časom 02:09:42. Najhitrejša ženska tekačica na tej razdalji je bila Majda Trček iz Gorenje vasi s časom 02:22:31, pred  lansko zmagovalko na tej razdalji Suzano Ferenc iz Šoštanja s časom 02:25:19,  tretja pa je v cilj kot lansko leto pritekla Petra Bitenc iz Mozirja s časom 02:33:58.

Vsako leto največ tekačev in tekačic začne tek v Lučah, kjer jih od Logarske doline loči 17 kilometrov poti v prečudoviti naravi. Zmagal je Matevž Schaubach iz Ljubljane, lanskoletni drugouvrščeni, dve leti nazaj pa prav tako zmagovalec, s časom 01:07:03, drugi je bil Matjaž Vrhunc iz Ljubljane s časom 01:10:45, tretji pa je pritekel v cilj Jože Mori iz Mežice s časom 01:11:27. Pri ženskah je v cilj prva pritekla Maja Mlinar iz Rečice ob Savinji s časom 01:14:13, pred Majo Peperko iz Ljubljane s časom 01:22:17 in tretjeuvrščeno Anito Dobrotinšek iz Celja s časom 01:25:47.

Vsem tekačem in udeležencem maratona iskrene čestitke. Upam, da ste uživali. Mi, ki maraton organiziramo pri tem uživamo, se res iskreno trudimo in smo zelo zadovoljni, kadar vas vidimo. Še posebej po uspešnih tekih.

Maratona ne bi bilo brez podpornikov in sponzorjev. Na progi so okrepčevalnice postavljene na že tradicionalnih mestih. Zelo dobro je za hrano kot vedno poskrbela kuharska ekipa Slovenske vojske. Tekmovalcem so bili na voljo tuši, ekipa odličnih maserjev, zdravniška ekipa, ki je imela kar nekaj intervencij, na srečo brez večjih zapletov. Za red v prometu so skrbeli redarji ZŠAM, številni sponzorji pa so podarili  res bogate nagrade, ki so na srečelovu kmalu pošle. Prostovoljci so se maksimalno potrudili, seveda pa maratona brez odličnih tekačev ne bi bilo. Hvala vsem. Rezultate in fotografije ultramaratona si lahko ogledate na spletni strani.

Za Društvo maratoncev in pohodnikov Celje

Irena Žgank

 

Avtor: urednik
Oznake

Podobne objave

Komentarji (1)

Dodaj odgovor

Login

Lost your password?