Domov » članki » Skyrunning – Bitka s časom. Svoboda. Način življenja

Skyrunning – Bitka s časom. Svoboda. Način življenja

Ura je 5:30 in čas je, da vstanem. Hitro se oblečem, grem v kopalnico in se umijem po obrazu. Čisti avtomatizem. Vsak dan isto. Medtem, ko se mi kuha kava, pripravim še vse ostalo, kar potrebujem za zajtrk. Na debelo namazana Nutella in domač kruh iz babičine pekarne. ” Danes bo treba biti močan”, si rečem,  pogledujoč na namizni koledar zraven mikrovalovne pečice. Ob 10:00 moram biti v službi, in teči bom moral zares hitro (1).

(1) Prispevek napisan v času, ko sem delal za določen čas v Hotelu Dvorec v Tolminu. Bil sem natakar ter pomagal na recepciji. Delo je trajalo dva meseca. 

Slika je iz Severne Irske, kjer sem na finalni tekmi Britanske Skyrunning serije osvojil 2. mesto. Avtor slike je Ian Corless.
Slika je iz Severne Irske, kjer sem na finalni tekmi Britanske Skyrunning serije osvojil 2. mesto. Avtor slike je Ian Corless.

Skyrunning je ekstremna disciplina gorskega teka, ki se dogaja na višinah nad 2000 metrov in vključuje strme vzpone ter tehnično zahtevne spuste, (skyrunning.com).

Naredil bom dve uri dolg trening in, če mi bo zneslo bom podaljšal še za pol ure, a potem odpade najlepši trenutek treninga, postanek na vrhu. Sem gorski tekač iz Tolmina in Skyrunning (2) je moj način življenja. Kako v čim krajšem času narediti čim več metrov višinske razlike, to je vprašanje, na katerega odgovarjam vsak dan znova in premikam svoje meje.

Oziroma, če poenostavim: kolikor hitro bom pritekel na vrh, toliko več časa bom imel za uživanje na vrhu enega izmed domačih hribov, ki si jih izberem za trening. Poti in hribov v okolici Tolmina je toliko, da mi res nikoli ni dolgčas.

Skyrunning me je s svojo filozofijo preprostega in hitrega gibanja v gorah popolnoma prevzel. Postal je del mene in če me vprašate kdo sem, vam bom odgovoril kaj sem:˝Skyrunner iz Tolmina”.

Če je bila disciplina Skyrunning v devetdesetih letih šele v fazi razvoja, jo danes priznava ves svet. Od leta 2005 naprej so vse discipline Skyrunninga zaobjete pod okrilje mednarodne Skyrunning federacije oz. International Skyrunning Federation (3).

V sezoni 2017 se bodo izvajala tekmovanja v treh disciplinah: Sky Classic, Sky Extreme in Sky Ultra.

Eden od vrhuncev letošnje sezone. Moj krstni nastop na 27-kilometrov dolgem Skyrace-u v Limone sul Gardi. Malo je manjkalo do stopničk. Veselje ob prihodu v cilj pa kljub temu nepopisno. Foto: Martina Valmassoi.
Eden od vrhuncev letošnje sezone. Moj krstni nastop na 27-kilometrov dolgem Skyrace-u v Limone sul Gardi. Malo je manjkalo do stopničk. Veselje ob prihodu v cilj pa kljub temu nepopisno. Foto: Martina Valmassoi.

Tekem je res veliko in potekajo po najslikovitejših gorstvih sveta. Kdo od tekaških navdušencev si nebi zaželel teči na severu Norveške, po gorovju, ki se dviguje nad fjordi? Kaj pa španski Pireneji? Si ne želiš enkrat občutiti temperamenta vročekrvnih Baskov in Kataloncev, ki zate navijajo na tekmi vseh tekem Zegami – Aizkorri (4), ali pa teči v sveti deželi  visokih tibetanskih gorah na višini več kot 3500 metrov, kjer se poleg običajne utrujenosti pojavi še težava s pomanjkanjem kisika? Si tako kot jaz ljubitelj Harry Potterja? Potem si tudi ti želiš teči v skalnatem Škotskem višavju, nahajajoč okrog jezera Ben Nevis.  Ja,  sliši se res mamljivo in prav to me žene, da treniram vsak dan v domačih Julijcih in se skušam postopoma prebiti na vrh, preseči svojega idola Kilian Jorneta in postati ikona. To pomeni živeti, teči, raziskovati in biti zgled drugim. Moje poslanstvo je predstaviti Skyrunning kot drugačen način življenja, odklop od današnjega materialističnega sveta, kjer je pomembno samo kaj in koliko. Iti nazaj v divjino, najprej poiskati in nato spoznati samega sebe, posledično začeti ceniti življenje in zato uživati vsako sekundo, ki je lahko tvoja zadnja. To je moja miselnost in to mi ponuja samo Skyrunning.

Tek v visokih gorah je kot droga, lahko bi ga primerjal tudi z ljubeznijo na prvi pogled. Te popolnoma omreži. Tako kot mene.

TEKMA vseh TEKEM

Zegama es Zegama oz. po naše Zegama je Zegama. Proga dolga 42 kilometrov z 2736 metri vzpona in spusta je prav gotovo eden izmed vrhuncev Skyrunning sezone. Več o tekmi najdeš na: zegama-aizkorri.com.

Moj prvi prispevek bom na tem mestu zaključil. Svet Skyrunninga je ogromen in tako kot pri vsaki stvari, je tudi pri predstavitvi omenjene discipline gorskega teka treba iti postopoma, korak za korakom. Že v naslednjem prispevku bom bolj podrobno spregovoril o panogah, ki sem jih sicer v tem prispevku na kratko že omenil. Govora pa bo tudi o sezoni, ki prihaja in seveda o koledarju tekem za leto 2017.

Do naslednjič.

Rok

Avtor: urednik
Oznake

Dodaj odgovor

Login

Lost your password?