- 06 Sep 2012, 20:15
#287881
študij živilstva in prehrane?
sitrader napisal/-a:
Tudi delci, pa čeprav homogenizirani, so še vedno mnogo mnogo ultra preveliki da bi bili "topni" v krvi. Že v prebavnem traktu jih mora žolč "emulgirati" da lahko lipaza sploh kaj naredi in razstavi na manjše enote. Ko pra pride čez prebavno membrano, pa ne morejo kar tako v kri. Niso topne v vodi (krvi). Zato ima telo "finto". Maščobam "doda" lipoproteine in jih tako emulgira - nastanejo t.i. hilomikroni, ki se potem normalno transportirajo po portalni veni do jeter, kjer gredo v nadaljno obdelavo.
Tudi ostale maščobe se po krvi ne morejo kar tako prenašati sem pa tja brez "spremstva". To spremstvo, je seveda spet lipoprotein, ko pa dobi maščobo zraven pa ga vsi poznate pod imeni VLDL, LDL, HDL in ostale oblike lipoproteinov, ki jim po domače rečejo kar holesterol.
Brez tega ni transporta. Ni važno kakšna maščoba in kako je bila prej obdelana. Olje se pač ne meša z vodo.
študij živilstva in prehrane?
https://www.facebook.com/fitnessiska ---> najcenejši fitnes v Ljubljani!