vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 zerdoner
#332386
Zdravo

Obračam se na vas z naslednjim vprašanjem. Moja punca bi zelo rada tekla v naravi vendar ko gre teč jo začne boleti desno koleno. Ker hodi v fitnes se je nekaj časa izogibala tekalne steze, ker se je pač bala, da jo bo koleno zopet bolelo. Ko smo je prepričali, da poskusi tekalno stezo in gre teč je pa bila vsa srečna saj jo na tekalni stezi koleno ne boli tudi če dlje časa teče. Sedaj pa me zanima zakaj jo na tekalni stezi koleno ne boli v naravi pa začne hitro boleti?

LP, Mitja
 vlade
#332389
Kakšne copate ima za tek v naravi?
Dokler bolečina v kolenu ne izzveni, naj bo steza za tek brez večjih naklonov.
Vsekakor ji priporočam nakup trail copat s popolnim blaženjem. Ni hvaležno govoriti o firmah, ampak vseeno bi omenil brooks cascadia 9 (v intersportu so s popustom za 95 e), NB 980 trail, hoka (najbolj blaženo in najlažje)... V naših trgovinah je bolj slaba ponudba, opcija je naročilo iz tujine.

LP
 zerdoner
#332408
Hvala za odgovor. Za tek v naravi uporablja Salomon speedcross 3. V fitnesu pa neke poceni reebok.
Bom malo pregledal ponudbo v tujini.

Hvala za nasvet.
Uporabniški avatar
 čara
#332422
Speedcross so sicer zelo fajn za mehek teren. Blaženje imajo pa špartansko in čez kamenje, korenine ni ravno nek bajni užitek, sploh če imaš težave ali pa slabo tehniko.

Sama imam speeedcross za agility, za tka namen je super.
Uporabniški avatar
 čara
#335633
Spet jaz- MRI je razkril samo minimalni izliv v kolenskem sklepu, vse ostalo je menda BP, brez očitnih znakov poškodb. Sploh ne bom morila ortopeda s tem izvidom. Boli pa vseeno. Včasih bolj, drugič manj. Predvsem pa mi ne ustreza čepenje in podobno.

A še koga hudičevo boli koleno, če obišče ortopeda in le ta "zmikasti" nogo in vrti, pa preverja? Mislim tako, da en dan še na normalen sprehod ne morem it in preostalih 6 dni lahko hodim samo po mehkem terenu s čim manj asfalta. Saj mi je že smešno vse skupaj. Boli me, ampak izgleda ni pametnega razloga za to. :lol:

Mogoče imam pa samo premalo mišične mase in napačne superge za hojo? Hodim cca 10km dnevno.
Uporabniški avatar
 paulo
#339178
Še moja nova poškodba glede kolena in za katero ne najdem podobnega opisa poškodbe.
Mogoče mi lahko kdo poda kakšno pravo mnenje...
Začelo se je prvi dan po triatlonski tekmi.
Tekma zelo naporna ,vendar na tekmi nobene bolečine ali kar koli....
Drugo jutro pa boleče koleno ,ko sem jo poskušal iztegnit.
Nato sem ugotovil,da stvar postane neboleča oz. normalna , ko nogo poskušam krčiti v kontra smer.
Takrat nekaj preskoči in postane vredu.
Stvar se mi ponovi v sedenju po turško.
Nato jo ponovno naravnam in je dobro.
Koleno je popolnoma neboleče ,razen ko izkoči.
Koleno sem si mazal z kremo , povijal in jo že tudi obremenjeval z plavanjem in kolesom.
Sumim na pogačico?
Mogoče bom pa moral kr do fizioterapevta?
 tomi_
#345526
Pozdravljeni,

Da še jaz potožim o mojih težavah z kolenom, ki mi že dobro leto odžira tekaške kilometre:/

Začelo se je Decembra 2014, ko sem ob sobotah hodil na rekreacijo v telovadnico na nogomet. Eno soboto (pa saj se prav ne spomnim) sem naredil nek hitri gib, pri tem pa me je močno zapeklo v levem kolenu. Tu sem se spoznal z to bolečino, ki me muči že več kot leto.

Po tem si na nogomet nisem več upal, tekel pa sem še, (precej manj)saj pri teku, ne takrat, ne danes ne čutim teh bolečin (dokler da je raven teren.. )
Problem se pojavi ko pridem do stopnic (živim v četrtem nadstropju), ko je treba do neke mere skrčit nogo v kolenu. Tako že dobro leto hodim po stopnicah z desno nogo naprej, včasih me zapeče že ob stisku na sklopko v avtomobilu.. Počepov praktično ne morem delat..

Marsikaj me je že kdaj bolelo v moji tekaški "karieri" ampak vedno je vse sčasoma izzvenelo, to pa noče...

Tekaške kilometre sem v glavnem zamenjal za kolesarske, tudi z temi pa nisem pretiraval, v letu 2015 mogoče 300 tekaških km, in cca. 2500 kolesarskih..
Zdaj pozimi hodim še z turnimi smučmi cca. 1x tedensko cca. 1000 višincev, kjer pa tudi nimam bolečin, saj so gibi počasni in kontrolirani.


Bil sem tudi pri ortopedu, ki mi je po nekaj mesecih čakanja nanj, v 5 minutah odpravil, rekoč da imam obrabljen hrustanec in da rabim cca. pol leta počitka, na ponovnem pregledu, ki spet ni trajal več kot nekaj minut me je po tem, ko sem sicer po pravici rekel da je malenkost boljše na hitro odslovil in rekel da lahko začnem povečevati kilometrino..
Na rentgenu ni blo videt nič posebnega.

Sem si rekel tako, da pri aktivnostih kjer ne čutim bolečin v kolenu mi ne škodijo??
Ali bi blo boljše mirovati kolikor se le da, ampak neaktivnost me ubija!

Je imel kdo kdaj podobne bolečine v kolenu oz. ima kdo kak nasvet kaj poizkusiti,
na koga se obrniti

LpT
 star tekač
#345540
Najtežje se je sprijazniti s počitkom, je pa to edina rešitev pri tej poškodbi. Sam sem imel to težavo pred dvem leti.Forsiral sem kljub bolečini,na koncu sem semoral vdat in tri mesece počivat.Koleno nikoli več ne bo kot je bilo tekam pa le celo dokaj uspešno.POČITEK!!
 leonela
#346909
Pozdravljeni.

Torej, da kar začnem...pred desetimi dnevi sem si poškodovala koleno. Naj bi šlo za zvin. V bistvu mi je dobesedno celotno levo koleno vrglo ven in potem je samo skočilo nazaj. Zgodilo se je zunaj ko sem po teku, kot običajno opravljala vaje. Naredila sem sklece, počepe in potem mi je po prvem izpadnem koraku nazaj, ko sem nogo pač potegnila naprej vrglo koleno ven. Nikoli prej nisem imela z koleni nobenih težav. Torej po mene je prišel rešilec, Na urgenci so opravili RTG, kjer poškodb skeleta ni bilo videti. Dobila sem snemljivo longeto. Po treh dneh sem jo snela in zaradi bolečin, ter otečenosti odšla na punktiranje zastarane krvi. No včeraj sem imela kontrolo. Ortoped je bil kar dosti skop in zadržan. Nogo mi je ragibal v vse smeri. Včasih je bolelo včasih ne. Pokazal mi je samo vaje, ki jih naj izvajam doma. Karkoli sem rekla ali vprašala je bilo: mhm...Vezi naj nebi bile poškodovane, to je on videl z prostim očesom. Za meniskus pa ni mogel oceniti v kakšnem stanju je.
Danes je enajsti dan od poškodbe jaz pa še ne morem stopiti na nogo. Noge v stoječem položaju niti približno ne morem iztegniti, da bi lahko stopila normalno. Ko stojim celotna noga pomodri in zateče. Imam občutek nestabilnosti, oziroma kot da kolena sploh ni. Ko hočem izvajati vaje me boli pod pogačico, torej noge sploh ne morem premikati dolgo. IN potem je tu še nastal problem, da me je zarad obremenitve desne noge pričelo boleti koleno na desni nogi. Snoči sem komaj zaspala od bolečin. Občutila sem takšno topo bolečino, kot neko zbadanje, predvsem okoli pogačice.
Zdaj ne vem, rekel je naj poskusim hoditi ampak kako? Zelo rada bi se vsaj po stanovanju gibala. Verjetno imam, nekaj straha v glavi še, ker je bolečina ob izpahu res bila neznosna. Naj povem, da je koleno še vedno otečeno. Predvsem ko se vstanem, se to opazi. Bolečina na poškodovanem kolenu je predvsem spredaj pod pogačico in na notranji desni strani. Ima mogoče kdo kakšen nasvet, kako se prej usposobiti, da bi vsaj hodila lahko. Kontrolo imam ponovno čez 12 dni. Ker mi nič niso povedali me tudi zanima je še smiselno kaj hladiti koleno. hvala vam :)
 spela*
#346910
Uf ... pred 10 dnevi si si poškodovala koleno in še vedno ne moreš niti stopiti na nogo in ti zateka?
Če si se držala navodil in v tem časi nisi obremenjevala kolena, se to po mojem laičnem mnenju ne bi smelo več dogajati ... :-/
Uporabniški avatar
 čara
#346912
MRI? UZ? Naj ti nekaj od tega naredijo. Fizioterapevt?
Načeloma je tako, da iz pregleda lahko ugotovi, če so vezi strgane etc.
Za MRI je pred časom bila najkrajša čakalna doba, z napotnico v Murski Soboti.V roku 14 dni si bil na vrsti.
 leonela
#346967
No danes je 14 dan od poškodbe. Koleno ni boleče. Razen ob razgibavanju in kakšnem nenavadnem premiku ob spanju, ter pritisku na koleno. S stopalom lahko stopim na tla. Ne morem pa z celotno težo. Zdi se mi kot, da imam v kolenu pod pogačico nekakšno blokado. Koleno je nestabilno. Zanimivo je tudi, da ko vstanem mi koleno zateče in noga pomodri. Kot bi mi ves pritisk nabilo v nogo. Nogo ko stojim ni mogoče popolnoma iztegniti. Kontrolo imam ponovno cez osem dni.
Zdaj po tolikih dneh bi že verjetno morala biti sposobna hoditi? Ali pač ne. Koliko časa po zvinu kolena se sploh življenje vrne na stare tire? Vsaj, kar se tiče hoje, vožnje avta in podobno...
Poslali me zaenkrat niso se nikamor. Še vedno čakam na ponovno kontrolo...ceprav se mi zdi, da je travmatolog tam precej zadrzan...
Uporabniški avatar
 čara
#346969
Moraš vedeti, da poškodbe vezi trajajo zelo dolgo. Jaz sem imala samo delno natrgano MCL pa sem bila sposobna normalno hodit, brez bolečin, šele po par mesecih rednih vaj za moč, ravnotežje in razgibavanja in to ob pomoči kinezio trakov. Kak mesec dni sem v službo hodila z dvigalom (pa sem v 2. nadstropju). S tem milsim-hodit, 1 uro sprehoda po razgibanem terenu.

Te zadeve trajajo. Pomaga ti pa samo pravilna in redna izvedba vaj, postopno večanje obremenitev, kak kinezio, vražji krempelj, namesto teka, pa raje fitnes, kolo....defenitivno pa rabiš pravo diagnozo, da lahko začneš s pravo sanacijo. Jaz sem lahko začela teči po cca 6+ mesecih. In še vedno z ogromno poudarka na stabilizaciji, vaje za moč in gibljivost.

Ni luštno.
 leonela
#346972
Hvala za odgovor.
Torej zelo dolgotrajen postopek :(
Do zdaj še nisem nikamor prišla razen do prve kontrole. Travmatolog mi je tam pokazal samo eno vajo. Torej sedel je na stolu in pokazal naj nogo dvigujem dokler me mišica ne zaboli.
Po prebiranju raznih forumov sem zasledila, da so poskodovanci dokaj hitro zaceli vsaj hoditi...pri meni pa to ne gre :(
Res pa je, da trenutno dejansko sploh malo vem o resnosti poškodbe,čeprav naj bi videl, da so vezi cele...
 trac
#346980
To da so vezi cele, še ne pomeni, da niso precej 'poškodovane'. Treba bo kar nekaj potrpežljivosti. Raje malo več, da se dobro sanira. Hlajenje, počasno obremenjevanje, vaje za moč...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA