Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Metka 2
Koliko je na tem, da naj bi menjali tekaške copate na 1000 km, predsvem zaradi slbšega blaženja? Jz bom kmalu imela 1000 km, copate pa se mi zdijo še čisto v redu oz. uporabne, tako da ne vidim razloga, da bi jih že menjala.
Uporabniški avatar
 Maja Kravanja
Jaz sem enkrat ali dvakrat po tem, ko sem že imela nove superge, obula stare, ko sem šla teč, in se ful pozna razlika. In zato jih pridno menjam na 1000 km :lol:
 luzr
Zgolj s praktičnega vidika. Kaj pa če? Nimaš denarja za nove copatke...
Štirikrat letno. Ali enkrat letno. Kar izračunajte kako hitro bi bilo treba zamenjati opremo. :cry:
Občutna razlika v blaženju obstaja tudi med posameznimi modeli.
Tekmovalni model za suhca je trši, od bolj univerzalnega za povprečno težkega možakarja.
Izrabljenost copat je možno kompenzirati s tehniko. Pa čeprav začnemo teči po prstih.
Me prav zanima, kdo je deset ali več let nazaj menjaval "superge", ki so bile navzven čisto solidne.
Uporabniški avatar
 tae
Pa tudi razni Kenijci, Etiopijci in ostale "malo temnejše" rase 1. sploh vidijo superge, ko gredo v svet. Mi, ki imamo vsega polno r... se lahko zmišljujemo. V Sloveniji je trenutno tek moderen, to seveda izkoriščajo tudi razni "strokovnjaki, svetovalci," predsem pa prodajalci. Jou know, sport is business. Priznam, tudi sam imam rad nove superge, vendar kljub vsem pametovanjem še vedno večkrat obuvam stare. Včasih se mi zdijo stare superge glede udobja in lastnega fillinga brez kakšnih nasvetov bistveno boljše od novih, predvsem zato, ker so že dobro uležane. Vsak ima namreč malo drugačno obliko stopala, superge so pa na začetku načeloma bolj univerzalne, šele sčasoma se prilagodijo tekačevi nogi. Kmalu bo novo leto, katere superge naj si kupim ?
Uporabniški avatar
 javaman
Kolega je bil ene 15 let nazaj na Kilimanjaru. Vmes so se ustavili še v Nairobiju, glavnem mestu Kenije. Center s poslovnimi stavbami je bil večji kot npr. v Münchenu in je bil pozitivno presenečen, kako so razviti.

7 let nazaj je en drug bivši sodelavec šel v kenijo na Safari. Na vsakem vogalu so ljudje imeli internet dostop, celo po njegovih besedah v njihovih 'džunglah' (beri rajši divjinah). V resnici je tiste čase internet bil neke vrste biznis, vsi so ga hoteli imeti in vsi so ga tudi imeli (seveda ne ADSL ali ISDN, bog ne daj kakšno optiko, ampak v 'širni svet' so pa vseeno šli).

Osebno mislim, da se razni Nike shop-i, McDonaldsi, itd. najdejo tudi v specifičnih afriških državah (npr. Kenija ali Tanzanija - Etiopija na žalost seveda ne). In tam nekateri (mogoče večina?) tudi dajo na firme (globalno prekletstvo). Od kje denar? Ne vem. Ampak tudi v bivših Yu državah pri njihovih povprečnih plačah ne bi sploh smeli bit sposobni kupovati drage opreme ali pa avte, pa jih vseeno (black market rules?).

Seveda take 'štacune' rastejo le v mestih in ne drugje, ampak bodimo realni, tudi pri nas Tomas Sporta ne najdeš npr. v Osilnici.
 ŽULJ
Še vedno je boljše menjati opremo, kot pa kolena, kolke ali hrbtenico...

Nove superge si vedno kupim, ko so tastare še o.k., potem pa jih obujem za en tek na vsaka dva ali tri tedne, da vidim razliko. Ko je razlika očitna začnem teči v novih.
Na ta način se počasi privadim drugačnemu občutku in tudi izognem ŽULJem ter drugim problemom ob menjavi copat. Pa še čas za nakup si lahko izberem in izkoristim kakšno akcijo, da je le ta ugodnejši.
Uporabniški avatar
 Damijan
Ja, tudi jaz uporabim ŽULJevo strategijo, tako da je v pogonu vedno kar nekaj copat. Potem pa izbiram za čiste teke kaj novejšega, za deževne ali blatne dni spet stare.

Na ta način lahko dobiš copate res poceni, saj nisi kar naenkrat postavljen pred dejstvo, da je pa zdaj res čas za nove (ok - kaj pa financiranje zalog, bo morda nekdo porekel :lol: ).

In tudi tu pritrjujem- raje menjam copate kot kolena...
Uporabniški avatar
 bosin
Kdor trdi, da je redno menjavanje tekaške obutve preseravanje ali bahaštvo, je , milo rečeno, neumen.
Menjave po določenem številu pretečenih km ne priporočajo le trgovci in proizvajalci, ampak tudi vsi strokovnjaki za tek, športni zdravniki, ortopedi..Jaz jim verjamem.
Nikar se pri tem ne primerjajte z etiopskimi ali kenijskimi tekači,ki so tekali bosi prvih petnajst let svojega življenja. Če bi bilo to smiselno, bi lahko trdili tudi, da najlažje tečemo bosi, brez vseh hi-tech vložkov in blaženj v copatih. Ali celo, da lahko preživimo zimo ogrnjeni samo v živalske kože. Seveda lahko, ampak..
Kdor ima pa raje boleče in uničene tetive, vneto petnico in pokostnico, stalne bolečine v kolenih..pa, seveda, lahko teče v istih copatih , dokler mu na nogah ne razpadejo.
Dobra tehnika teka, seveda, te tegobe zelo zmanjša. PA jo imate, dobro tehniko? Ste kdaj pogledali video posnetek svojega teka? V pete, od zadaj. Poskusite, morda bose presenečeni.
 luzr
Kdor trdi, da je redno menjavanje tekaške obutve preseravanje ali bahaštvo, je , milo rečeno, neumen.

:) Jaz sem butast :D . Če se mi ne bi gnusili tuji copati in glivična obolenja, bi tekel v vaših rabljenih "šlapah". (spet je nekdo vlomil v "humani" kontejner v naši vasi; nisem bil jaz!)

Črni možje, ki tečejo tudi bosi so le vzor, dvomim, da bi se kdo upal z njimi primerjati(razen Šiškaric :wink: ).
Seveda je najbolje teči v novih dobrih tekaških copatih. Po vseh slabih v tem življenju se strinjam.
Ampak homo sapiens teče malo dlje časa, kot obstaja industrija športnih copat. :wink:
Zakaj smo včasih superge menjali takrat, ko nam je noga zrasla?
Zakaj sem nekoč nerad tekel?
Zakaj sem mogel teči v Startaskah in drugih škrpetih?
Zakaj sem (zaljubljen) lahko tekel v navadnih čevljih?

Zakaj so tekaški čevlji za gorske teke trši, teren je načeloma zelo podoben kot makadam?
Zakaj so poškodovani pretirano navdušeni/obsedeni športniki tudi v drugih panogah, kjer ni treba menjavati copat četrtletno?
Zakaj ne združujemo teka z bolj zdravimi športi (kolesarjenje, hitra hoja, plavanje), ko začutimo bolečine v nogah?

Boleče noge(karkoli že sodi sem z anatomskega vidika) so znak, pretiravanja in ne vedno slabih copat. To je izgovor za šlampasto tehniko teka, ker copat ne popravlja več lege noge. Torej bosi sploh ne bi mogli teči (vsi bi plavali samo s plavutkami).
Kar naj mi kdo dokaže... Nov copat z manj blaženja ni nujno mehkejši od mojega bolj blaženega a že izrabljenega!

Dobre tehnike teka ni mogoče kupiti z najdražjimi copati. Sicer je to dober placebo in izjemno sugestivno deluje. Zato tudi postavijo "tisti šotor" za časa ljubljanskega maratona.
Poznam človeka, ki je neverjetno hiter v rabljenih, strganih tenis copatih in drugi neprimerni obutvi. NIma nobenih težav z gibali...

Kar sem napisal resno mislim, vendar se ne prepiram :)
 ŽULJ
luzr napisal/-a:Zakaj smo včasih superge menjali takrat, ko nam je noga zrasla?
Ali ne točno zato?
luzr napisal/-a:Zakaj sem nekoč nerad tekel?
In zajkaj nisi maral solate?
luzr napisal/-a:Zakaj sem mogel teči v Startaskah in drugih škrpetih?
Ali ne praviš, da je vseeno v čem tečeš?
luzr napisal/-a:Zakaj sem (zaljubljen) lahko tekel v navadnih čevljih?
Ali so čevlji kaj slabši od startask?

luzr napisal/-a:Zakaj so tekaški čevlji za gorske teke trši, teren je načeloma zelo podoben kot makadam?
Zakaj se z avtomobilom ne vozimo v gore?
luzr napisal/-a:Zakaj so poškodovani pretirano navdušeni/obsedeni športniki tudi v drugih panogah, kjer ni treba menjavati copat četrtletno?
Ali imajo tekaške poškodbe?
luzr napisal/-a:Zakaj ne združujemo teka z bolj zdravimi športi (kolesarjenje, hitra hoja, plavanje), ko začutimo bolečine v nogah?
Ga mar ne?

luzr napisal/-a:Kar sem napisal resno mislim, vendar se ne prepiram :)
Tudi jaz se ne prepiram. V znak prijateljstva ti celo podarim svoje superge v katerih sem pretekel 1000 km. (Ne smrdijo in nimam glivic.)
 ŽULJ
Iz sorodne teme:

luzr napisal/-a:
Leon81 napisal/-a:Splošno vprašanje s tega področja:

Kako ugotoviš, kdaj so superge (dovolj) izrabljene in je potrebno kupiti nove? Je to zgolj občutek, ali se da to ugotoviti na kakšen drugačen način (po možnosti brez bolečin v kolenih, kolkih, gležnjih in še kje )? :D

Kot pišeš, sam začutiš, kdaj se copati sesedejo. Za nekatere je to boleče, drugim je vseeno. Odvisno od posameznika.

luzr napisal/-a:Zanimivo, kako sem začel čutiti kolena in po LM celo gležnje.
Adidaske bi moral zamenjati že poleti (okoli 1200km).
Novi Asicsi so ravno tako trdi, kot moji izrabljeni Adidasi, vendar je očitno neka razlika.
 luzr
ŽULJ napisal/-a:Iz sorodne teme:

luzr napisal/-a:
Leon81 napisal/-a:Splošno vprašanje s tega področja:

Kako ugotoviš, kdaj so superge (dovolj) izrabljene in je potrebno kupiti nove? Je to zgolj občutek, ali se da to ugotoviti na kakšen drugačen način (po možnosti brez bolečin v kolenih, kolkih, gležnjih in še kje )? :D

Kot pišeš, sam začutiš, kdaj se copati sesedejo. Za nekatere je to boleče, drugim je vseeno. Odvisno od posameznika.

luzr napisal/-a:Zanimivo, kako sem začel čutiti kolena in po LM celo gležnje.
Adidaske bi moral zamenjati že poleti (okoli 1200km).
Novi Asicsi so ravno tako trdi, kot moji izrabljeni Adidasi, vendar je očitno neka razlika.

Krepko sem označil, kar se mi zdi bistveno. Še vedno stojim za svojimi trditvami.
Nekateri morajo zamenjati copate, nekateri jih želijo, nekateri o tem celo razglabljamo...
Če so še kakšna vprašanja, bom skušal odgovoriti :)
Za številko noge in preizkus tvojih praktično novih copat se lahko zmeniva zasebno. :)
(Če ima kdo kak avto s prevoženih 1000km in se mu zdi zanič ga tudi odpeljem) :)

Ali ne točno zato?
luzr je napisal/a:
Zakaj sem nekoč nerad tekel?
In zajkaj nisi maral solate?
luzr je napisal/a:
Zakaj sem mogel teči v Startaskah in drugih škrpetih?
Ali ne praviš, da je vseeno v čem tečeš?
luzr je napisal/a:
Zakaj sem (zaljubljen) lahko tekel v navadnih čevljih?
Ali so čevlji kaj slabši od startask?

luzr je napisal/a:
Zakaj so tekaški čevlji za gorske teke trši, teren je načeloma zelo podoben kot makadam?
Zakaj se z avtomobilom ne vozimo v gore?
luzr je napisal/a:
Zakaj so poškodovani pretirano navdušeni/obsedeni športniki tudi v drugih panogah, kjer ni treba menjavati copat četrtletno?
Ali imajo tekaške poškodbe?
luzr je napisal/a:
Zakaj ne združujemo teka z bolj zdravimi športi (kolesarjenje, hitra hoja, plavanje), ko začutimo bolečine v nogah?
Ga mar ne?

O tem bova razglabljala na kakšnem skupnem teku, če te bom sploh dohajal v razhojenih copatih :D
Uporabniški avatar
 Luka Klobučar
Najbolje je teči z vsaj dvojnimi pari supergov izmenjaje. Jest tečem z novimi supergi tolk časa, dokler se na notranji strani ne začnejo pojavljati deformacije (črte,razpoke) in šele potem kmalu kupim nove superge. Po nakupu novih pa tečem enkrat z novimi, enkrat s starimi in ko so stari supergi fuč, presedlam na nove :D
Na leto kupim dvoje superg, ampak to tiste boljše za 80 evrov. Je čist dost denarja za superge..mogoče še malo preveč :)
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz imam po 700 pretečenih kilometrih "že čist ravn podn" na supergah. Zavoljo tega sem si privoščil nove, s katerimi bom začel tekat pomladi. Je pa res, da nisem med lažjimi tekači

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA