Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Miha65
iverson napisal/-a:Lani sem si s tem dihanjem nakopala kar hud "grlobol"! Saj sem imel usta zmeraj odprta. Zdaj sem se naučil da jih imam le malo odprta. Pa tudi diham bolj čez nos pa tud čez usta malo.

Berem knjigo "Sprosceni tek" pa pravijo, da bi moral dihati samo skozi nos, kot dojencki, tudi poleti :shock: in narest 15 korakov pri vdihu in izdihu :shock: :shock: :twisted: .....pol pa lahko samo se umrem....

Nekako pozimi prakticiram takole: vdih cez nos, izdih napol cez usta in nos. Tempo malce popustim, pa gre. Ce pa rabim zrak, pa diham kolikor se da preko nosu, za dodatek pa se prek ust, s tem, da si omejim vhod z jezikom....
 klopotec
V eni drugi knjigi sem bral, da bi bilo treba dihati čez nos. In s tem naj bi v začetku imeli vsi težave. V začetku ti pade tempo in to traja nekaj časa. Dalje pa piše, ko to natreniraš, da pa imaš mnogo boljše rezultate. Sem poskusil pa mi ne gre, oziroma gre pri počasnem teku, nisem pa vztrajal.

Verjetno je nekaj na tem in bi se splačalo vzet čas, se temu posvetit, malo pomatrat in videt rezultat. Ko bom v penziji si bom vzel čas in to natreniral.
 Bojan_K
No, pa imam povezano z dihanjem in obleko še jaz eno vprašanje: Zdi se mi namreč, da se pozimi precej hitreje zmatram. Je to:
a) posledica dihanja (verjetno ne diham tako globoko kot v preostanku leta, tudi grlo zaščitim z jezikom);
b) posledica obleke (zgoraj 3 plasti: kratka majica, dolga majica, trenirka; spodaj: trenirka, smučarske "gate") - je torej možno, da se pregrejem (če ima to sploh kako vezo)?

Tnx!
Lp,
Bojan
Uporabniški avatar
 anima
Bojan,
o tem je bilo zelo lepo napisano v Poletu; ne vem a v prejšnjem, ali izpred štirinajst dni. V glavnem, če imaš možnost, si tam preberi. Sama ne bom niti poskušala povzemat, ker bi ti res preveč po domače razložila :oops: Je pa res, da se prej utrudiš pozimi, ker ima telo več dela s tem, da ohrani temperaturo. Evo, to je bilo zelo po domače in v kratkem tisto, kar je tam pisalo :D
lp
 Bojan_K
Ok, hvala :-), bom pobrskal.

Bojan
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
Bojan_K napisal/-a:b) posledica obleke (zgoraj 3 plasti: kratka majica, dolga majica, trenirka; spodaj: trenirka, smučarske "gate") - je torej možno, da se pregrejem (če ima to sploh kako vezo)?

Tnx!
Lp,
Bojan

uf, se ti ne zdi, da si preveč oblečen? jaz sem sedaj, ko je bilo najbolj mrzlo imela malo debelejšo (flis) majico in tanko tekaško jopico, ki jo po cca 10 minutah slečem. spodnji del samo pajkice -malo "podložene" oz. kosmatene.
 Leon81
Bojan_K napisal/-a:No, pa imam povezano z dihanjem in obleko še jaz eno vprašanje: Zdi se mi namreč, da se pozimi precej hitreje zmatram. Je to:
a) posledica dihanja (verjetno ne diham tako globoko kot v preostanku leta, tudi grlo zaščitim z jezikom);
b) posledica obleke (zgoraj 3 plasti: kratka majica, dolga majica, trenirka; spodaj: trenirka, smučarske "gate") - je torej možno, da se pregrejem (če ima to sploh kako vezo)?

Tnx!
Lp,
Bojan

Pozdravljen!

Jaz bi tudi rekel, da si preveč oblečen. Sam imam do 0 °C zgoraj oblečeno dolgo majico in kakšen ne predebel pulover, spodaj pa nekoliko debelejše dolge pajkice. Kape in rokavic zaenkrat sploh ne nosim, razen če je okoli ničle, pa še to samo na začetku.

Sicer pa sem nekje splišal pravilo, da je za tek dovolj, da se oblečeš kot da bi bilo 10 °C več, kot je dejansko temperatura.
Uporabniški avatar
 Frikica
Treba je izbrati neko srednjo pot glede oblačenja in slačenja. Ni dobro, da nas zebe niti ni dobro, če se pregrejemo.
Jaz se tudi držim "pravila", da se oblečem, kot da bi bilo 10 stopinj več in do zdaj se mi je še vedno uspelo pravilno obleči. Saj včasih malo na začetku zebe, ampak čez 5-10 minut je temperatura prava. :)
Uporabniški avatar
 tomyboy
Najprej vse skupaj lepo pozdrav

Letos sem se začel aktivno ukvarjati z cestnim kolesarjenjem in sem sedaj, ko je zunaj sneg in temperature pod -5, začel trening kombinirati tudi z tekom. Imam nekaj vprašanj, predvsem, kar se tiče dihal pri temperaturah pod ničlo. Z oblačili nimam problema, ker uporabljam kar windstoper komplet od kolesa.
Začel sem z 5 km z kombinacijo hoje, sedaj tečem ca 8.5 km, zelo počasen tempo brez hoje in me zanima če lahko nadaljujem z takšnim treningom tudi pri sedanjih -5 ? Kako to vpliva na dihala ? Z dihanjem nimam problemov, lahko vdihavam skozi nos in izdihujem skozi usta. Na nizke temperature sem se v zadnjih mesecih tudi že navadil, ker sem vozil kolo tudi pri 2-4 C. Kakšnih prehladov nisem imel, edino tu pa tam čutim malo grlo naslednji dan po treningu, ampak ne kot bolečino.
Nosim tudi zaščitno masko windstoper, ampak ko z njo pokrijem celoten obraz, se mi dihanje močno pospeši, tako jo raje potegnem pod nos ali pod usta. Kaj bi bil razlog temu ?
Za odgovore in nasvete se v naprej zahvaljujem. :)

LP
Uporabniški avatar
 pajo
Z ženo sva prvič letos podaljšala tek v december pa dokler gre pač gre. Prvič sva tekla na minus 5 pa ni bilo nobenih težav. Sicer bolj počasi kot ponavadi in to po PST-ju. Bila sva pa za tisti dan edina takoj po službi. Moje mišljenje: če začneš spomladi in potem nadaljuješ naprej ne bi bilo kaj preveč težav.Sam sem se bal težav z grlom pa vsaj za sedaj vse špila tako kot mora biti. Bomo videli kaj bo v Dolskem. Oblečen pa sem v majico dryfit čez dres z dolgimi rokavi po ta novem -5 pa še majica z dolgimi rokavi 100% bombaž in tekaški jopič in to je to. Plus kapa in rokavice.
Uporabniški avatar
 paprikar
.. se strinjam. Če tečeš skozi vse leto in se navajaš na postopno padanje temperature skozi leto, lahko brez težav tečeš tudi pod ničlo. Diham skozi nos, razen ko se "zadiham" v klanec, naredim kakšen vdih skozi usta, pa nimam nobenih težav.

Zadnje dni so temperature -5, pri čemer imam na sebi Karibu majico (kratki rokavi), tekaško majico z dolgimi rokavi, tekaški velur (tanek), kapo in rokavice. Pod tekaškimi pajkicami imam termo pohodniške "žabe". Tako opremljen zmorem 20km. Pri dolgih tekih razmišljam še o brezrokavniku, kar bom probal na enem izmed naslednjih tekov.
Uporabniški avatar
 matec
imate prav če tečeš že celo poletje zakaj nebi še pozimi ko so temperature malo nižje. jaz se ne sekiram če so temperature malo nižje se pa malo bolj ogrejem pa še oblečem dolge hlače in jopo pa če piha še vetrovko no pa še rakovice pa tečemo kot da bi bilo 20°C mene ne moti nič če so nižje temperature moti me samo ker se drsi po snegu a zdaj bom nabavil še primerno obutev pa bo vse popolno no samo še sneg manjka. :wink:

lp jure :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA