Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tomi_
Tudi živali so ČUTEČA bitja

Pred nami je božično - novoletni čas. Pokanje petard in drugih pirotehničnih sredstev, ki je tako značilno za ta čas, ne povzroča težav le ljudem, ampak vznemirja tudi živali. Društvo proti mučenju živali Koroške ob tem opozarja na zakon o zaščiti živali, ki prepoveduje obmetavanje živali s tovrstnimi sredstvi. Če so takšna dejanja naklepna ali povzročijo hujšo poškodbo, trpljenje ali celo pogin živali, se to šteje za kaznivo dejanje, za katero je zagrožena denarna kazen ali kazen do treh mesecev zapora.

Pokanje in bliskanje ne moti le ljudi, prestrašeni so tudi naši domači ljubljenci, psi in mačke ob takšnem hrupu prestrašeno bežijo. Število izgubljenih živali je v tem času veliko. Ob pokanju najbolj trpijo psi, ki so zaprti, in lahko od stresa, ki se pojavi kot posledica pokanja petard, tudi poginejo. Ob pokanju petard namreč nimajo možnosti umika na varno. Živali ob pokanju doživijo stres, ko bežijo se pogosto poškodujejo, tečejo pod avtomobile, skačejo preko ograj - živali se porežejo, živali se izgubijo in ne znajo domov.

Zato apeliram na vse, ki se poslužujejo pirotehničnih sredstev, da pomislijo na ljudi in živali, ki trpijo ob pokih petard, ter si raje za ta sredstva privoščijo drugačno zabavo, z malenkostjo osrečijo kakšnega človeka ali žival, ali pa uporabo pirotehničnih sredstev vsaj zmanjšajo na minimum.

Omogočimo "vesele" praznike tudi živalim:)

Vsem želim čim lepše praznike ter čimveč kilometrov v prihajajočem letu

Tomi
Uporabniški avatar
 matec
tomi ta članek je zelo lep kar se tiče živali moremo res paziti ker se hitro prestrašijo pokov petard :!: ko se pa prestrašijo pa lahko postanejo prav drugačne tudi jaz prosim da poskrbite za živali da bodo na varnem v novoletnem času in čim bolj oddaljene raketam in petardam :!:

lp jure :D
Uporabniški avatar
 bla_k
Najprej: sam sem petardo/raketo v rokah nazadnje držal v srednji šoli (10 let nazaj).
Nato: obožujem ognjemete.
In še: Petarde mi niso všeč.
Sedaj pa: Kar nekaj preteklih novih let sem dočakal na Sv. Ani v Tunjicah, natančneje na sosednjemu hribčku, kjer si toliko umaknjen, da te nihče ne zadane s petardo in hkrati tako blizu celi lj. kotlini in hribom, da lahko opazuješ vse ognjemete v okolici (Kamnik, Domžale, Ljubljana, Cerklje, Krvavec, Velika planina,...). A vendar vso to ''lepoto'' ognjemetov vedno doživljam z mešanimi občutki. Med mano in naselji je namreč širok pas gozda, v njem pa na stotine živali, do katerih seže vse to pokanje in svetlobno onesnaževanje...
Ne le domače živali, ljudje v mestih se najbrž niti ne zavedajo, da mestni ropot seže tudi da gozdnih, poljskih,... živali.
 klopotec
se pridružujem vsem nad menoj. poskrbimo za domače in divje živali.
 guc
ce bi bilo po moje, bi vse tiste ki imate radi petarde, ognjemete in ostale pokalne zadeve poslal na prisilno sluzenje vojaskega roka strelat z izraelskimi havbicami brez zascite za usesa :evil:
pol bi pa vidli kolk bi se pokal okoli... :twisted:
sam vprasajte se enkrat ,ko gledate te ognjemete koliko te unicujejo okolje... verjamite da kitajci ki po vecini delajo te rakete ne delajo okolju prijazno, ce se igrace delajo strupene in celo radioaktivne... iz cesa so pol narejene sele rakete :?:
Uporabniški avatar
 Damijan
Eeem - in kaj konkretno se naj naredi?

Prijava policiji, npr. 31.12. ob 23:55? Ki je v strnjenih naseljih prepovedano tudi med 26.12. in 2.1.?
Pozna kdo koga/je med nami kdo, ki je soseda iz strnjene soseske prijavil zaradi pokalice?
So modri možje prišli in vestno štrafali veseljaka kljub prepovedi in/ali prijavi?
 klopotec
ni vse v prijavi in štrafanju. od malega se začne Janezke učit, da je škoda njegove roke za par blesavih pokov. in če jih bomo naučili ljubezni do živali, se jim bo samim zdelo narobe, da svojim prijateljem mečejo petarde pod noge. in tako naprej. več se bomo o tem pogovarjali, prej bo nekomu kliknilo in bomo netolerantni do pokanja.
če prideš na Glavni trg v Ljutomeru okoli polnoči na silvestrovo je tako, kot če bi bil v Bagdadu. In to naj bi bilo praznovanje prihajajočega?
odrasli pa moramo biti vzor naslednikom. če sami to počnemo, potem bo težko. me prav zanima koliko med nami nas meče petarde in drugo pirotehniko.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA