Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Tiaša*
..mi lahko kdo prosim priporoči kakšne vaje za eksplozivnost
ker bi mi res prišle prav..
..zanima me na katerih mišicah moram "delati"?

...hvaLa... Lp,
Tiaša*
 zelc76
Pozdravljena!

jaz po navadi delam različne poskoke:
skoki na prstih - stegnjene noge
skoki z dvigovanjem kolen
skoki z razkorakom

Eksplozivnost si povečaš tudi s šprinti, začneš s krajšimi šprinti ( 10m)
končaš z daljšimi šprinti do 100m.

Drugače so pa vaje za eksplozivnost vse vaje, ki jih delaš hitro. Tudi, če hočeš povečati hitrost rok, izvajaš hitre skledce.

Seveda pazi, da ne pretiravaš.
Uporabniški avatar
 Tiaša*
Najlepša hvala :)
...se bom potrudila..

Lp,

Tiaša*
Uporabniški avatar
 tae
Tjaša* ali lahko še poveš za kateri šport bi potrebovala eksplozivnost.

Ali rabiš eksplozivnost rok, nog, celega telesa ?

Splošno pravilo iz sveta borilnih veščin, je čim več hitrih ponovitev določenega giba brez obremenitev s težo ali z minimalno obremenitvijo z dodatno težo.
 trance
Živjo!

Mene pa zanima kakšne vaje za noge so potrebne, da pridobiš na eksplozivnosti? Šport, ki ga imam v mislih pa je mali nogomet, kjer potrebuješ hitre (ter spretne) noge :D

hvala
Vadba za eksplozivnost ni nedolžna stvar. Velikokrat se je lotevajo ljudje, ki niso predhodno dobro pripravljeni, predvsem v moči in gibljivosti. Vedeti je treba, da pomeni večja eksplozivnost tudi večjo možnost za nastanek poškodb (večje sile na posamezne telesne segmente).

Če pa se že lotevate vadbe gibljivosti pa se je lotite z raznimi poskoki kot pravi zelc76. Vrhunski športniki izvajajo tako zvane vaje aktivacije, pri čemer izvajajo zahtevnejše vaje z olimpijsko ročko z zelo velikimi bremeni, na kar preidejo na vadbo z manjšimi bremeni. Ampak to je res vadba za katero mora bit športnik dobro predhodno pripravljen in imeti dobro tehniko izvajanja vaj. Samo efekt je pa neverjeten. Mogoče še nasvet, priznan nemški znanstvenik je dokazal da eksplozivne ponovitve v fitnes napravi "nožna preša" ne izboljša odriva ali eksplozivnosti v tolikšni meri kot maksimalno eksploziven skok iz mesta. :)

Mogoče še to. Če športnik že tako ali tako maksimalno izkorišča svojo mišico in je ekploziven kolikor je mogoče, potem mu za povečanje eksplozivnosti ne bodo pomagali razni poskoki, tudi prej opisana vadba ne. Kako pa v tem primeru pa mogoče kdaj drugič. :)
Uporabniški avatar
 tae
trance napisal/-a:Živjo!

Mene pa zanima kakšne vaje za noge so potrebne, da pridobiš na eksplozivnosti? Šport, ki ga imam v mislih pa je mali nogomet, kjer potrebuješ hitre (ter spretne) noge :D

hvala

trance, odgovoril bom tebi. Predvidevam, da se z nogometom ukvarjaš rekreativno (družba frendov, ki se malo pojate za žogo), ker v klubih ponavadi že na treningih delajo te vaje. Vaje so sledeče:
- med počasnim tekom, na znak piščalke, hitri nekaj metrski šprinti
- tek med količki (cik-cak, kot slalom)
- tek v eno smer, na znak obrat in tek v drugo smer
- različni hitri poskoki prek palice, ki je postavljena na tleh (ni bistvo višina skokov, niti dolžina, ampak bolj količina in frekvenca, oziroma hitrost, če hočeš)
- samo štarti šprintov na vseh štirih

Na splošno pa takole: po klasičnem ogrevanju (jaz mislim, da je trening eksplozivnosti del dodatnega ogrevanja in ne samostojna enota treninga), je potrebno izvesti prehode iz počasnega teka v hitrejši tek v najkrajšem možnem času, pri tem, čim bolj spreminjati smeri in gibe nog. Teoretična formula za eksplozivnost bi bila lahko: v najkrajšem možnem času, doseči maksimalno hiter gib ali premik.

Če te zanima zadeva še bolj podrobno, se mi javi na zs.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA