Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Tanja A.
Ojla !

No, pa sem se tud jaz pridružla forumu. Zanima me, če mi lahko kdo svetuje o nakupu tekaške ure. Celo zimo sem laufala na tekalni stezi, kjer sem imela vse podatke, zdaj je zunaj pa kriza, ker nimam pojma, kolk pretečem in mi to ful manjka. Pa itak sem tud mal techno-freaka in rabim kako tako igračko.
A razen Forerunnerja od Garmina obstaja še kaj druzga z navigacijo? Al so boljše variante s food podi?
:wink:
lp
Tanja
Uporabniški avatar
 pelvis
Oj,
Dobrodošla na forumu :)
Malo prelistaj tole temo o opremi. Moje mnenje je, da je smešno, da footpode sploh še izdelujejo... GPSi so zaenkrat natrančni med 4 m in 15 m (2d oz. os x in y - oz dolžine) in med 10 m in 25 m kar se višine tiče (oz osi z).
V vsakem primeru poskrbi, da ti nova igračka ne poveča časa prebitega za računalnikom ampak na na treningih :)

Če boš kupovala se ozri po rabljenih pripomočkih, saj jih ponavadi prodajajo tisti, ki želijo vedno le najnovejše. Pa imej v mislih, da smo še pred kratkim vsi tekli (oz. počeli karkoli) brez vsega oz. z navadnimi urcami... ;)

lp
Uporabniški avatar
 Tanja A.
Hvala, pelvis !

Sem že mal pogledala v "opremo", pa je o GPS zelo malo gor. Se bom pa res pozanimala za kaj rabljenga al pa počakala na kako akcijsko ceno.

Da bi pa preveč visela na računalniku, se pa zaenkrat ni za bat. Baje so prenosi precej easy.

Sem pa istga mnenja o foot podih kot ti in tud če primerjaš ceno ure, footpoda in PC poda ni nič cenejše. Pa še ful težav je s kalibracijo in pravilno nastavitvijo- vsaj po prispevkih sodeč.

lp
Tanja
Uporabniški avatar
 Tasko
Živjo.

Glede GPS in footpodov...tako je, če misliš tečt po gozdu ti GPS ne koristi čisto nič! GPS ne lovi v gozdu (preveč dreves in moti signal), ali pa med stavbami (tako vsaj mislim, probal pa še nisem) pa tudi ure so večje in predvsem težje.
Footpod lovi zmeraj in povsod je pa problem s kalibracijo, pa mislim, da če ne rabiš zelo zelo veliko natančnost je footpod zelo dobra izbira.

Malo še preglej forum, je že veliko napisanega o tem.

lp, Blaž
Uporabniški avatar
 pelvis
Ups Tasko, to pa ne drži več. Le pri prvih GPS urah so bile take težave, zdaj pa se le natančnost zmanjša, zato sem tudi navedel natančnost v razponu nekaj metrov. Še nikoli nisem ostal brez signala, me pa moti natančnost pri višinah.
Footpod je primeren samo za tiste prilike, ko ima človek dalj časa enak korak, to pa je natančno nikoli :)
Uporabniški avatar
 javaman
Recimo, da imas pri FR305 še footpod. Ali ti zna ura uporabljati kombinacijo obeh (gps+pod)?
Uporabniški avatar
 pelvis
Takole pravi proizvajalec:

"Foot Pod za Forerunner 305

Če želite vaš Forerunner 305 uporabljati tudi v zaprtih prostorih, kjer ni GPS signala, je Foot Pod prava izbira za vas. Ta dodatek se namesti na čevelj in Forerunnerju pošilja podatke o razdalji in hitrosti tudi takrat, kadar GPS signal ni na voljo. Podatki, ki jih Foot Pod pošilja na Forerunner, so samodejno prikazani in se normalno shranjujejo. Foot Pod za delovanje potrebuje eno AAA baterijo, ki vam omogoča do 65 ur delovanja. Foot Pod se prodaja le kot dodatna oprema in ni na voljo v nobeni verziji Forerunnerja. Z uporabo Foot Pod-a bo vaš Forerunner 305 tudi v zaprtih prostorih deloval tako kot zunaj ob uporabi GPS signala. Foot Pod pa lahko uporabljate tudi zunaj - če izgubite GPS signal, bo Forerunner samodejno začel brati podatke s Foot Pod-a."

Po moje .. brezveze. Samo še ena naprava, ki troši baterije = onesnažuje in je malokoristna.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Nekaj komentarjev iz strani zelo zadovoljne uporabnice Polarjeve RS800 z foot pod-om.

-Tako GPS kot foot pod bosta oba dobro opravila svojo nalogo. Pri tem dobiš od foot poda še informacijo o frekvenci in dolžini korakov, česar pri GPS-u ni.

-Tudi točnost ni problem, saj ima npr. Polarjev nekalibriran foot pod S3 točnost 3%, ponovljivost pa seveda veliko večjo. Razen če tečeš na kratke proge oziroma tekmuješ, je točnost nekalibriranega fooot poda torej čisto dovolj. In kot omenja že nekdo prej, ni težav z izgubljanjem signala. Kalibriranje pa je torej nekaj, s čimer se lahko ukvarjaš, ali pa tudi ne.

- V S3 foot pod-u uporabljena baterija je ena izmed tistih majhnih ploščatih baterij in zadošča za cca 500 km. Ekološke pomisleke je morda zato bolje prihraniti za kaj drugega.

- Garmin z integriranim GPS-om je res velika (in grda) ura, ki jo lahko uporabljaš samo za šport. Zraven tega zna biti prevelika za marsikatero žensko zapestje.

- Polarjev RS800 podpira tako foot pod kot GPS. Torej si z dodatnim stroškom 130€ lahko kupiš oboje in imaš tako opremo za vse športe in za vse okoliščine.

Sicer pa bi ti priporočala, da pregledaš še ostale funkcije, ki jih posamezna ura nudi in kakšen je program, ki ti pomaga voditi evidenco in načrtovati treninge. Potem bo najbrž tudi odločitev za foot pod ali GPS lažja.

lep pozdrav
Andreja
Uporabniški avatar
 Tanja A.
Ojla!

Hvala vsem za tele informacije. Odločitev res ne bo lahka. Vsak hvali tisto, s čimer je zadovoljen, kar je logično. Se pa vseeno nagibam bolj k FR 305, čeprav je zadeva res katastrofalno velika in prav nič estetska.
Se vidi, da so jo naredil za moško populacijo (ha,ha).

Ker ne poznam nikogar, ki ga uporablja, bi bil dobrodošel kak nasvet uporabnika. Funkcije so mi sicer več ali manj poznane, zanima pa me npr. ali je zadeva pregledna, enostavna za uporabo, kolk je dela s prenosi, ali je potreben še kak dodatek itd.
Polar sicer še vedno ostaja v konkurenci.

Zdaj grem pa ven, ker je zunaj super sončen dan za laufat, pa čeprav na "suho" (brez ur in Gps-ov).
Uporabniški avatar
 Bor
garmin 50 napisal/-a:Če se odločaš za Garmina potem vzami tole, http://www.garmin.si/view_product.php?product=010-00658-21

huh....tale zna biti res zanimiv....samo malo me skrbi tisto o zares občutljivem okvirčku...
a aprila se ga bo dalo dobiti tudi že pri nas?

ps: crknil mi je S610 in to potem ko sem z njim plaval v slani vodi...a je možno da zaradi slane vode?prej nikoli nisem imel prav nobenih težav z njim (skoraj 4 leta)
Uporabniški avatar
 flikca
Pozdravljena na forumu :)
Konec decembra sem si podooolgem žvečenju teme o FR 305 tu na forumu končno privoščila to igračko. Kar se tiče enostavnosti in preglednosti nimam pripomb, no navodila sem vseeno parkrat prebrala. Na začetku me je jezilo dolgotrajno iskanje signala po tem ko sem ga prižgala, za kar res nisem imela živcev in sem ga dočakala šele nekje sredi poti. Problem sem zdaj rešila tako, da ga dam na okno preden se začnem oblačit za tek, pa v tem času vse nardi in potem lahko samo še tečem :).
Največ tečem po gozdu, z izgubljanjem signala nimam težav, razen za sekundo v podhodu, pa ga takoj spet najde.
Prikaz trenutne hitrosti pa me res ne impresionira. Pri enakomernem teku zna skakat tudi za 4 km/h, včasih kaže 0, moja maksimalna hitrost pa je po vsakem teku daleč zunaj mojih zmožnosti. Vendar mi na srečo to ni ne vem kako pomembno, na koncu pogledam povprečno hitrost, za katero verjamem da v grobem drži, na grafu pa med nihaji krivulje tudi približno razberem hitrost na posameznih odsekih. Če bi mi bila natančna hitrost v vsakem trenutku bistven parameter, bi se najbrž precej jezila. Tako se pa samo malo.
Z merilcem pulza nimam težav, takoj ko ga dam gor mi pokaže pulz na zaslonu, do zdaj se še ni izgubil in je tudi dovolj konstanten, da mu verjamem.
Kar se tiče prenosa in pregleda podatkov je res enostavno, ko ga vklopiš v računalnik že avtomatsko vse sam naredi. Ni mi pa še uspelo naložit dovolj pametne karte, da bi pot tudi videla na zemljevidu.

Uf sem se razpisala. Upam da je kaj v pomoč. Drugače pa je glede FR 305 na forumu ena res obširna tema s tono koristnih informacij.

LP!
Uporabniški avatar
 pelvis
Tako je, Slovenci imamo srečo, da so se eni fantje v Cosylabu odločili in naredili odličen zemljevid, na katerega je v zgornjem postu pokazal garmin 50, to je Geopedia. Boljša in natančnejša od vsega doslej (za javno uporabo), zajeta pa je le Slovenija.

Torej Tanja A. ena varianta je tudi nakup najcenejšega polarja, da imaš srčni utrip in klikanje po Geopediji, da dobiš razdaljo in profil :)

Kar se tiče GPS jev imajo še to možnost(vs. tistim ponesrečkom s footpodom), da pretečeno pot pošlješ na Geopedijo, kjer dobiš popravljene višinske profile in tudi razdaljo, kar pa kar poveča natančnost, ki jo iščeš(mo).

Kar se pa nakupa fr305 tiče pa se ozri po temle oglasu: http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=119420#119420
Uporabniški avatar
 Tanja A.
Hojla !

Čakam na FR 405. pa da vidmo, kakšni bodo odzivi. :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA