Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 VIRUS
Zdravo!

Tudi sam sem se že pred časom odločil, da se "dam" stestirati, sedanji napotki, Fakulteta za šport, Inštitut za šport, dr. Milić ...
Vi, ki ste že bili na testu, povejte kako se je najlažje naročiti na test, na net strani najdem le mail od dr. Miliča, vem pa iz lastnih izkušenj približno kako zgleda pisati mail profesorju ... v glavnem čakaš odgovor, ki ga nikoli ni :wink: !
Torej, ali mi lahko kdo pove, kako čim prej priti na vzdržljivostni test in koliko to približno stane!?

Hvala, LP
Uporabniški avatar
 mitjas
Najbolje je poklicati, številko sem dobil na mojem "poročilu" : 01 5207780
Je res da smo se kar nekaj dogovarjali, ker nima nekega fiksnega termina za nas navadno rekreativno rajo :oops:
Vsaj predlani je bilo tako, novejših podatkov nimam.
Cena je bila odvisna od izbire testa - dražja, kjer so mi na dve minuti jemali vzorec krvi za merjenje laktata, je bila okrog današnjih 100€.
 nana
VIRUS napisal/-a:Vi, ki ste že bili na testu, povejte kako se je najlažje naročiti na test, na net strani najdem le mail od dr. Miliča, vem pa iz lastnih izkušenj približno kako zgleda pisati mail profesorju ... v glavnem čakaš odgovor, ki ga nikoli ni :wink: !
Hvala, LP

Jaz sem klicala kar na Fakulteto za šport in se dogovorila s sestro. Cena je bila 77.69 EUR. :wink: Mi je pa potem dr. Milič poslal rezultate kar po elektronski pošti. In to zelo hitro :D
 VIRUS
Najlepša hvala za nasvete!
V bistvu je moj problem tak, da se velikokrat čutim sposobnega teči še dosti hitreje, pa mi merilec srčnega utripa kaže visoke številke in zato upočasnim. Na Kraškem malem maratonu pred dnevi, sem tekel soliden čas (4,32 min/km), pa sem že pri Bazovici prišel do utripa okoli 195-200/min. V bistvu tempa nisem pretirano upočasnil, pazil sem le da ne gre čez 195. Seveda ni šlo brez šprinta in tam sem dosegel maximum in sicer 210 (verjetno par sekund), povprečen pa 193. Kakor koli, imel sem občutek, da bi lahko tekel še naprej, po teku nisem bil pretirano zmatran, verjamem pa, da visok utrip ni dober, zato bom poklical na DIF, pa da vidim kaj pravijo strokovnjaki. Za trening ponavadi na daljših razdaljah tečem tempo 5min/km in povprečni pulz ne pride čez 170.
THX, LP
Uporabniški avatar
 mediterano
Moja 'filozofija' oz. pogled na to stvar je taka, da se s srčnim utripom čimmanj obremenjujem , ter se preprosto bolj osredotočam na občutek, kar se tempa tiče. Nekaj časa sem uporabljal pri treningu merilec, zdaj pa več ne, ker mi je bil samo v breme in me je dekoncentriral.
Poznam enega zdravnika pulmologa, kateri je tudi sam maratonec in ta mi je povedal, da če imaš zdravo srce, lahko tečeš brez skrbi tudi pri maximalnem utripu, če pa nimaš zdravega pa te bo itak verjetno prej ko slej pri treningu ruknilo, ne glede na višino utripa...
Uporabniški avatar
 tadejk
VIRUS napisal/-a:Najlepša hvala za nasvete!
V bistvu je moj problem tak, da se velikokrat čutim sposobnega teči še dosti hitreje, pa mi merilec srčnega utripa kaže visoke številke in zato upočasnim. Na Kraškem malem maratonu pred dnevi, sem tekel soliden čas (4,32 min/km), pa sem že pri Bazovici prišel do utripa okoli 195-200/min. V bistvu tempa nisem pretirano upočasnil, pazil sem le da ne gre čez 195. Seveda ni šlo brez šprinta in tam sem dosegel maximum in sicer 210 (verjetno par sekund), povprečen pa 193. Kakor koli, imel sem občutek, da bi lahko tekel še naprej, po teku nisem bil pretirano zmatran, verjamem pa, da visok utrip ni dober, zato bom poklical na DIF, pa da vidim kaj pravijo strokovnjaki. Za trening ponavadi na daljših razdaljah tečem tempo 5min/km in povprečni pulz ne pride čez 170.
THX, LP

LP

Vsekakor je smiselno narediti tak test, ker potem boš sploh vedel kaj pulz 200 ali pa 170 pomeni. Velikokrat pa pulz pretiran skače, ker ni dovolj baznega treninga, toleranca na laktat pa se po nekaj letih takšnega treninga kar precej razvije. Je pa zelo težko debatriati o pulzih, sploh če ne poznaš laktatnega oz. anaerobnega praga.

Tadej

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA