Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Brazor
Lep pozdrav vsem skupaj,sem nov na forumu in na tekaških trasah,zato imam vprašanje,katero mislim da je za vas mala malica.Stanje je tako imam 191cm,94kg zanima me ,če sem kupil prave superge za mojo težo to so Adidas nova,s samim stopalom mislim da nimam težav,nimam platfusa in glede lege gležnja je vse neutralno.Kot začetnik tečem 3x(pon,sre,pet) tedensko,začel sem nekje konec marca,sam tek pa je dolg od 20 do 35 min.Povprečen HR imam nekje 170 učasih malo več se trudim vzdrževat primer tempo,hitrost teka pa 6.30min/km +,-.Vsi komentarji in pomoč je dobrodošla.
Hvala za pomoč.
Uporabniški avatar
 solatka
Vidim, da ni ravno odziva na tvoje vprašanje.
Sama ti žal ne morem pomagat, ker sem lih tako začetnica... mogoče še bolj kot ti, saj se zaenkrat še ne obremenjujem s HR niti s hitrostjo teka.

Bo že res, da je zadnje čase naval začetnikov na forum, pa se je stara garda že naveličala odgovarjat. :wink:
Sonček je kriv, ti povem :wink:

Upam, pa da vseeno dobiš odgovor na svoje vprašanje.
 luzr
prave superge za mojo težo to so Adidas nova

Misliš model supernova CONTROL 6 M F7?
Morda obstaja še kak bolj osnovni model z imenom "nova", ki ga ne poznam.

Povprečno 170 utripov na minuto je razmeroma visoko za rekreativca začetnika. To pomeni, ti tečeš na polno.
Ker verjetno nimaš samo 25 let zna biti zdarvju škodljivo ali še bolj nevarno... Sploh, če doslej nisi bil fizično aktiven.
Uporabniški avatar
 vencelj
:arrow: pozdravljen na forumu
:arrow: če s supergami nimaš težav, če se dobro nosijo itd., potem so prave
:arrow: v zadnjem času je bilo odprtih veliko podobnih tem, tam si (boš) verjetno našel marsikaj koristnega, predvsem ti priporočam postopnost, vztrajnost in potrpežljivost pri teku- počasi se daleč pride
:arrow: morda bi bila koristna tudi kaka literatura: http://www.tekaskiforum.net/viewforum.p ... d76b09452a
:arrow: pravzaprav nisi postavil nobenega konkretnega vprašanja, razen o supergah
:arrow: najbolje je teči v družbi
Uporabniški avatar
 solatka
vencelj napisal/-a:

Zakaj? Mislim, resno sprašujem. A zaradi družbe? Al česa?
Uporabniški avatar
 vencelj
Predvsem je tek v družbi manj dolgočasen; če si dogovorjen za tek, potem greš, sicer velikokrat tudi ne, ker se ti ne da; pri intenzivnem teku lažje držiš tempo oz. ga eden drugemu diktirajo...
Je pa lahko zelo odvisno- določene teke lažje opraviš sam, včasih si pač bolj želiš samote...
So pa običajno boljši rezultati, če se neka skupina tekačev redno dobiva na teku enkrat ali dvakrat tedensko, opravi tudi analizo, gre skupaj na tekme...skratka druženje enakomislečih...
lp, vencelj
 wind
Brazor napisal/-a:zanima me ,če sem kupil prave superge za mojo težo to so Adidas nova,s samim stopalom mislim da nimam težav,nimam platfusa in glede lege gležnja je vse neutralno.

Slabo definirano vprašanje. ;) Adidas ima več cenovnih razredov, po vrsti gre takole: Adistar, Supernova, Nova. Ampak v vsakem imaš še model za supinatorje (z oznako Cushion) ali pronatorje (Control).

Če te nič ne boli, so najbrž v redu. :D
Uporabniški avatar
 solatka
vencelj napisal/-a:Predvsem je tek v družbi manj dolgočasen; če si dogovorjen za tek, potem greš, sicer velikokrat tudi ne, ker se ti ne da; pri intenzivnem teku lažje držiš tempo oz. ga eden drugemu diktirajo...
Je pa lahko zelo odvisno- določene teke lažje opraviš sam, včasih si pač bolj želiš samote...
So pa običajno boljši rezultati, če se neka skupina tekačev redno dobiva na teku enkrat ali dvakrat tedensko, opravi tudi analizo, gre skupaj na tekme...skratka druženje enakomislečih...
lp, vencelj

Mi smo v študentskih časih prakticirale skupinski tek... Ampak so bile izkušnje ravno obratne. Babe kot babe, bi samo čvekale. Druga drugo smo zavirale pri teku. Pa še voljo smo si kvarile. Do analize pa tako al tako nismo prišle nikoli :roll: Pa mi sploh ne bi škodila :oops:
Od takrat raje tečem sama. Pretečem več, pa gotovo grem na tek.

Mogoče, se pa nisem družila s pravimi :wink:
Se bom potrudila enkrat pridružit kakšni skupinci iz foruma, pa bom potem povedala.
Uporabniški avatar
 samostojni
solatka napisal/-a:
vencelj napisal/-a:

Zakaj? Mislim, resno sprašujem. A zaradi družbe? Al česa?

Kar je Vencelj napisu je kar za poslušat poleg ostalega iz drugih koncev priporočenega.

Ne pretiravat, ker je kar zanimiva teža za pregibne dele okončin, pa zna kdaj malo zeznt, takrat je pa boleče...

V družbi pravš zakaj tako?
Poglej to s strani jedi, ko solata se nardi,
če samo njo bi jedel, okusno dokaj ni,
se malo posoli, kisa jabolčnega kane,
oljčka bučnega al olivno gori pokaplja,
pa je že dobra mešanca,
tako okusna se nardi, da jedli bi jo vsi.:piti::piti:

No če maš pravo druščino, ti cajt pa kilometri mignejo, se še zavedeš ne, da si že naokoli, ko debatiraš, je pravi tempo za pogovor in tudi telo ni v slabšem položaju, kot uho...???
Če si pa sam, ponavad na začetku gledaš, misliš... mal rosi....ma nebi donc...bom jutr...pa take fore se porajajo.. . se težje spravš od doma... se marsikdaj karkoli najde..sam da ni treba....ven..

Tko si pa zmenen s kom, SI PA CAJT določiš za TEK al pa kej drujga in maš večjo motivacijo oziroma se pravzaprav lažje spokaš od doma, no so tudi izjeme lahko, ki sami vseskozi tečejo...

Smo si različni, zato j pa tko dobr kdaj v družbi tečt, pa spoznavat ljudi...
:lol:
Se j lepo je tudi sam tečti, se ti zadeve skozi možgane pretakajo medtem ko tečeš, ali pa si zavestno sam prilagodiš tempo teka kakor tudi dolžino itd.
Če so pa že daljše ture, je pa treba kar dobro psihično bit pripravljen za samoto, če nisi v družbi. No ampak se da. :lol:

U glavnem začetniki ne se pretiravat z telesom, nudi mu vse udobje, ki ga mu lahko z ustrezno opremo, pa ti telo vse povrnilo bo, ko ganjal boš ga leta in leta brez defekta morda.

Ne pozabit na pitje pred, med in potem, dobr je če ni pretemno rumeno, ko se tekočina odvaja ...... :oops:

V družbi oziroma na tekmi, tam pa potem vidiš svojo disciplino glede tempa....boš vštric....en čas pa pol težave pridejo, ali vzdržiš vse pritiske in poglede, negodovanja morda in svoj tempo vzdržuješ do konca.
V glavnem, važn da tečeš z užitkom, pa da cajt ni tko pomemben, da bi telo preforsiral...ker ti ga ne bo nadomestu nihče drug, kot se boš sam z njim ubadal.

No dovolj za tole .... grem zjutri na Slivnico, na lep napet 5% manj kot 10 km tek...
Uporabniški avatar
 solatka
Samostojni to si pa tako lepo spesnil :lol:

Ok... zdej bom postavila verjetno za vas stare mačke precej butasto vprašanje.
Vsi toliko ponavljate, da ne pretiravat, da je pomembno poslušat svoje telo.
Kako pa vem, da pretiravam? :roll: :?:
Dobr, med tekom... če me peha, če ne morem dihat, če so noge naenkrat svinjsko težke... (nimam merilca za pulz, zato mi to ne more biti merilo).

Kaj pa po teku? Če me naslednji dan bolijo noge? Če me boli koleno?
Kaj je znak, da sem pretiravala?
 Brazor
Ja adidske so model Cushion,zaenkrat z njimi nimam težav.No danes sem pretekel 51 min brez postanka pri povp,pulzu 172 in nisem po koncu teka imel nobenih težav,ubistvu bi lahko še tekel,pretekel pa sem 7520m.Pred tekom sem tu pa tam šel na fitnesu in s športom sem imel vsaj minimalen stik,samo kondicije mi je primankovalo zato sem se odločil za tek pri katerem zelo uživam.Star pa sem 25 let.Edino kar se spomnem v zvezi s tekom je da sem v 8.razredu tekel na 600m 1:45 takrat pa sem treniral košarko.Cilj pa imam preteči 21 enkrat drugo leto.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA