Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
LP

Imam eno vprašanje zakaj :?: nekateri prireditelji objavijo da je tek naprimer dolg 5 ali 10 km če pa to ni res :twisted: . Kaj imajo od tega :?: .
Kajti ko pritečeš v cilj in vidiš svoj rezultat si najprej zelo vesel potem pa čez čas ugotoviš da je bil tek krajši si pa razočaran.
So pa tudi prireditelji ki imajo teke dolge 3,6; 4,8; 11,5 in 11,8 km pa ne zaokrožujejo na gor ali dol.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Nazadnje spremenil kustus, dne 26 Jun 2006, 07:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Nadj@
CIAO

No tudi jest sem tekla v nedeljo tak tek okoli Brda. ko sem po velikih mukah pritekla v cilj in videla da je moj rezultat boljši sem bila sprva vesela. Nato pa poslušaš tahitre ali pa tiste z garminom to je bil krajši tek. Pravijo da je okoli celega Brda 9,8 KM mi pa nismo tekli okoli celega saj smo prej zavili na posestvo protokolarnega objekta se pravi da naj bi bil ta tek dolg max. 9,3 km na vseh objavah pa je pisalo 10 km in tudi pri sami podelitvi je bilo rečeno rezultati na 10 km.
Uporabniški avatar
 milkec
Tu se povsem strinjam z obema. Enostavno šlamparija oz. nenatančnost! To je tudi ena izmed stvari, ki bi jo lahko dali skupaj za apeliranje za organizatorje.
Ampak kaj ko bodo nekateri spet začeli, da smo tekači (oz. udeleženci prireditev) le jamrači in podobno...
 tae
Jaz sem imel podobno izkušnjo na teku Povežimo Soline, kjer je bilo rečeno, da je dolžina 10 km, po mojem času sodeč bi bilo to nemogoče. Potem pa so govorili, da je bila 9 km ali še celo manj. No, še danes ne vem kakšna je bila dejanska dolžina tistega teka. Trenutno sem bil s časom zelo zadovoljen, kasneje pa nisem vedel ali sem še lahko zadovoljen, ali ne. Dejansko bo najbolje, da si umislim merilec metrov in km in se bom zanašal nase in bo. Mislim, da nekomu, ki je cilj da se le malo rekreira, ni tako pomembna dejanska razdalja, medtem ko nekaterim drugim, kateri hočejo od teka malo več (zato gledajo tudi na čas in s tem seveda svoj napredek ali nazadovanje), takrat pa je vsakih 100 metrov pomembnih.
Uporabniški avatar
 Damijan
Tae, ne bi se mogel bolj strinjati s tabo, glede obeh stvari imaš prav. In mi je hecno, kako da ne morejo v času GPS, kalibriranih števcev, foot-podov in ostale tehno-navlake vseh vrst parkrat po isti poti it in potem točnega podatka objavit...
Uporabniški avatar
 Nadj@
CIAO

Morda pa se bo tudi na to temo kaj premaknilo.
To je sicer res že stara problematika, a dokler se nič ne spremeni bo tudi še naprej aktualna
To namreč tudi mene moti.
prideš skozi cilj na 10km progi in si ves vesel, ko pogledaš na uro...potem pa slišiš, da je dejanska dolžina 9300m...
To sicer ni velika napaka ampak bi pa res lahko bili malo bolj pozorni na tem področju.
Upajmo, da se obrne na bolje :wink:
Nazadnje spremenil activean, dne 10 Maj 2009, 13:35, skupaj popravljeno 1 krat.
activean napisal/-a:prideš skozi cilj na 10km progi in si ves vesel, ko pogledaš na uro...potem pa slišiš, da je dejanska dolžina 9300m...
To sicer ni velika napaka ampak

Jaz pa mislim, da je to ogromno razlika. Sploh pri "začetnikih"! Zelo podoben primer sem imel na prvem ali drugem Bistriškem teku, ko je bila moja druga tekaška prireditev (po 7 km na LJ maratonu eno jesen prej). Tek je bil objavljen 10 km in sem v cilj prišel v 47 minutah, kar pomeni, da se moram teči povprečno kar močno pod 5 minutami! Seveda tega nisem bil zmožen takrat in tudi dejansko nisem tekel tako hitro. Takrat sicer ni bilo Garminov, ampak po pogovorih z drugimi in njihovimi primerjavami časov smo prišli, da je bil tek največ ravno ene 9.300 m, če ne celo manj.

In seveda je prvo navdušenje o moje povprečnem teku 4.47 na km prišlo do realnost, da sem tekel počasneje.

Kakorkoli, bolj mislim, da sta tu dva razloga. Prvi je ta, da se zadeva površno izvede (kakor tudi postavitev km oznak), druga pa je to, da se mnogo lepše sliši tek na 10km kot tek na 9.300m. In organizatorji po večini ne štekajo, da je to za tekače zelo pomembno.

Kaj lahko tu naredimo... Hja - isto kar sem napisal pred 3 leti (vsaka čast tistemu, ki je našel to temo :D ) Za začetek bi lahko TF neuradno prevzel "certificiranje" tekov. To pa seveda zahteva kader in čas, kar pa je največji problem!

Ima kdo kakšno drugo idejo?
mene ( in, sem prepričan še marsikoga ) pa to čisto nič ne moti. :shock:
ker se imamo pred, med, predvsem pa po teku fajn, mi centimeterska razdalja pomeni - točno nič. Po tavečjem smo nekateri v življenju odšportal kar pač smo, sedaj hodimo le še uživat. Če nam pripada kak obesek ali kelih, so kelnarce toliko bolj zadovoljne, sicer pa najdemo svojo nišo znotraj in okoli teka.
Vsem, ki vam rezultati pomenijo veliko, priviščim obilo točne navigacije, in skalibriranih foot podov, če boste pa ob teku našli dodatno zadovoljstvo, pa upam, da boste uživali ob njem, ravno toliko kot jaz ob .... katerem že, .... aja 174. mestu na trojkah :D
Meni zaradi časa nepravilna razdalja niti ni tak problem, je pa ob utrujenosti kar težko za glavo, če imaš do cilja po organizatorjevih podatkih kilometer, v resnici pa je ta kilometer dolg dva. Saj pri meni je tako, pa tečem zase (premagujem svoje sposobnosti) in ne za mesta. :oops:
lojzeP napisal/-a:mene ( in, sem prepričan še marsikoga ) pa to čisto nič ne moti. :shock:
ker se imamo pred, med, predvsem pa po teku fajn, mi centimeterska razdalja pomeni - točno nič. Po tavečjem smo nekateri v življenju odšportal kar pač smo, sedaj hodimo le še uživat. Če nam pripada kak obesek ali kelih, so kelnarce toliko bolj zadovoljne, sicer pa najdemo svojo nišo znotraj in okoli teka.
Vsem, ki vam rezultati pomenijo veliko, priviščim obilo točne navigacije, in skalibriranih foot podov, če boste pa ob teku našli dodatno zadovoljstvo, pa upam, da boste uživali ob njem, ravno toliko kot jaz ob .... katerem že, .... aja 174. mestu na trojkah :D

Bravo lojzeP :!:

Jaz bi dodal le to, da tudi konfiguracija terena naredi svoje, in takrat je podatek o točnem kilometru (vsaj meni) čisto nepomemben podatek.

Še v časih, ko sem bolj redno hodil po novih tekmah in še ni bilo vsega na internetu, sem vedno spraševal ne za točno dolžino proge, ampak za točne rezultate :idea: , ki so jih tekmovalci postavili v prejšnjem letu ali dveh. Glede na to, da sem konkurenco dobro poznal, sem s tem podatkom in poznavanjem svoje trenutne forme napovedal končni rezultat do minute natančno (za več kot min. se nisem nikoli zmotil). A ni bilo to fino, ko ne rabiš nobenih naprav, ker je pravi občutek v nogah in glavi :--

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA