Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
zajc napisal/-a:Jaz sem vedno tekel prvi krog hitreje, ker sem mislil, da si bom pritekel dovolj rezerve, ampak sem potem v drugem krogu vedno "pogorel" in odtekel drugi krog med 8-16 minut počasneje, letos pa sem tekel prvi krog najpočasneje do sedaj, drugega pa zato "samo" 3 minute počasneje in vseeno postavil svoj PB. Na koncu sem imel dovolj moči za "šprintanje". Jaz sem mnenja in to sem sebi dokazal v letošnjem teku, da je formula uspeha v "enakomernem" teku.

Dokazi so zgovorni. Bravo @zajc, lep rezultat :D
 Carlito
ZdravkoC napisal/-a:
...No, tukaj je ravno poanta. Boljši oz. zelo dobro pripravljeni tekači si lahko privoščijo teči začetne kilometre hitreje od predvidenega tempa oz. je priporočeno, slabše pripravljeni pa naj bi začetne kilometre tekli počasneje. Vsak posameznik pa mora vedeti med katere tekače spada. Zato pa velja pravilo, da je najbolj racionalno preteči vso progo enakomerno hitro, ker je to povprečje oz. na sredini obeh teh varijant.

To nima podlage in tukaj ni poante ... menim jaz ...
Vsak maraton je težek, s slabo strategijo je še težji.
Bistvo je v tem, da se dobro pripravljeni lahko odločijo za ustrezen ciljni tempo, slabše pripravljeni pa lahko le ugibajo in so "prepuščeni usodi".
Če dobro pripravljeni teče v začetku prehitro, bo slabo končal.
Če slabo pripravljeni teče v začetku prehitro, bo doživljal kalvarijo.
Dobro pripravljeni ne pomeni hiter. Lahko je počasen, vendar se je dobro pripravljal, imel je cilj in se je držal neke strategije in programa.
Slabo pripravljeni ne pomeni, da ni hiter. Lahko je hiter, vendar se ni dobro pripravljal za maraton.

Na maratonu je fajn, če te gneča na startu malo upočasnjuje in tako prvi kilometer tečeš brez preskakovanja in pretiranega prehitevanja. To ti lahko pomaga, sploh, če si slabo ogret. Nezaželjeno je le takšno upočasnjevanje, kot smo ga bili deležni letos na LM, ko se je več kilometrov kolona vlekla več kot minuto pod ciljnim tempom.

Zanimivo je pogledat različne pristope na programu maraton Austrija.

Kak fajn,da ima vsak svoje mnenje. :D
Lahko je hiter,vendar se ni dobro pripravljal???To bo pa težko izvedljivo.Koliko vložiš truda,takšen bo rezultat!
Letos na LM sem sam probal varijanto,na začetku hitreje,o čemer govorijo različne literature,eno takšnih smo dobili letos priloženo v vrečki in jo bom sigurno uporabljal tudi v bodoče.Seveda,če bom super pripravljen,kot sem v tem trenutku.
V nasprotnem primeru,naj bi bil začetek podaljšano segrevanje.
LP
Uporabniški avatar
 bernarda
Prilagam še moj komentar ...
Pretekla sem že prvi maraton.Moj cilj je bil takrat, da ga samo pretečem, nisem se obremenjevala, kakšen bo čas, samo s tem, da pridem skozi ciljno črto.To sem mi je uresničilo.Čas prvega maratona je bil 3.28....po dveh letih, sem ponovno se odločila, da se preizkusim, če sem sposobna ga preteči.Vendar so bili moji cilji sedaj večji.Hotela sem, da bo moj čas boljši kot pri prvem maratonu.
Iz prebiranja foruma, sem dostikrat prebrala stavek "vse je v glavi, čuj".Potrebno je bilo ta stavek razumeti.Pravilno si ga razložiti.
Maraton, ultra, kratki teki....vse za začne najprej v glavi.Tu je začetek teka.Tu je potrebno najprej narediti načrt, si povedati, za kaj si se odločil, kako boš naredil,kako razdeliti svoje moči, kaj te čaka vse do cilja...
Da se vrnem nazaj na začetek maratona.....čutila sem na LM, da sem sposobna teči hitreje, zavedala pa sem se, da bo drugi krog težji, postajajo bo topleje, žeja me bo dajala, potrebno se bo ustavljati , da bom zaužila dovolj tekočine, zato sem se držala pri sebi začrtanega plana, da bom tekla tempo na km 4.50.Več ali manj mi je to uspevalo.Svoj lanski čas,ko sem pretekla drugi maraton v življenju, sem letos izboljšala za 20 sekund.O uvrstitvi pa da ne govorim. :wink:

Dalo bi se še marsikaj napisati, vendar moja teorija, kako razdeliti svoje moči na tekih, se najprej vse začne v glavi, potem pa sledi nadalajevanje vsega drugega....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA