Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Za vse zagnane tekače pa tud kolesarje, ki si beležijo svoj trening, imam nasvet. Za merjenje pretečene razdalje po ulicah, čez polja in gozdove pa po hribih gor in dol, kar imamo okoli Mengša v izobilju, sem probal tudi GPS navigacijo, ki beleži opravljeno pot, vendar so s tem tudi slabe plati. Možno je, da v slabih pogojih, npr. v gozdu pod gostimi krošnjami in še v ozkih dolinicah naprava ne dela točno. Možno je, da jo nimaš zmeraj s sabo in če jo že imaš, da pozabiš vklopiti merjenje takoj na startu, da te kdaj pozneje zanima samo določen del pretečene poti... Možno je seveda, da naprave sploh še nimaš ali nimaš niti namena se ubadati ne z napravo ne z računalniško obdelavo poti. Za vse to obstaja ENOSTAVNA rešitev. Po teku greš na internet (če tole bereš si že gor) in odpreš http://www.geopedia.si. Sicer Geopedia ni edina stran primerna za merjenje razdlaj, je pa ena boljših.
Torej vsa znanost je ta: na Geopedii greš levo zgoraj na Orodja in nato na ikono Merjenje razdalje. Zumiraš najenostavneje tako, da kurzor daš na svoj kraj in s koleščkom miške povečaš (ali pomanjšaš) zemljevid do potrebnih detajlov. Za premikanje po zemljevidu pa priporočam desno tipko na miški. Kolešček in premikanje z desno tipko lahko stalno uporabljaš med klikanjem pretečene poti, kot tudi ikone Topo in Ortofoto desno zgoraj, da lažje prepoznaš teren, po katerem si tekel. Bistvo dobrega merjenja je v tem, da na Geopedii prepoznaš in točno poklikaš pretečeno pot.

Na koncu še pohvale ekipi Geopedie za splošno uporabno stran, ki je na voljo vsem!
Jah, samo na Googe mapah maš vrisano kar maš - jasno razen če tečeš/koleasriš samo po cestah/makedamih. Razlika pri Geopediji je, da maš tam prave zemljevide, kjer so vrisane tudi potke in snglce.

Pa še slovenski proizvod je! :Fslo :clap:
Uporabljam že dolgo geopedio, tule je lep primer meritve iste trase:
:arrow: grobo merjenje: http://www.geopedia.si/#T397_L3571_F1_s11_b5_vF (72 km);
:arrow: "fino" merjenje: http://www.geopedia.si/#T397_L3949_F1_s10_b5_vF (83,5 km);
Na isti trasi je razlike skoraj 12 km, odvisno od detajlov (ovinki, grape...), a bi jo vseeno rad enkrat kontrolno premeril z GPS navigacijo.

LP, vencelj
Vencelj, na pamet bi rekel, da boš z gps uro dobil tretjo razdaljo, z gps mobitelom četrto, z gps-om v avtu peto, s kolesom šesto, z najdi.si-zemljevid ali mapmyrun pa še sedmo in osmo. Pravilne so tiste, kjer je več podobnih zadetkov z različnimi pripomočki. Je pa tudi res, da bi bila razlika na 10km razdalji le nekaj sto metrov.
Za bolj "cestne" tekače je primeren Google maps pedometer. "Cestni" zato, ker ni planinskih poti, razen če preklopimo na satelitsko sliko in rišemo ročno. Je zelo preprost, od točke do točke lahko rišemo pot avtomatično ali pa vklopimo na ročno risanje. Ima višinometer. Podatki lahko izvozimo (na strani so navodila) ali pa shranimo pot, ki jo lahko kasneje dopolnujemo.

http://www.gmap-pedometer.com/
TONEK napisal/-a:Fantastično, Andrej. Upam, da bodo sčasoma pogruntali na tako enostaven način izmeriti tudi višino.
lp Tone

Tudi to so že pogruntali. Če na MapMyRun.com izbereš opcijo show elevation, ti prikaže višinski profil pretečene trase. Je dokaj natančen, edino podatki o naklonih so bolj tako, tako.
Fantje, malo sem sprobal vse te predloge in da na enem mestu ljudje najdejo najboljše, so po moji oceni najboljši:
http://www.mapmyrun.com/
http://bikeroutetoaster.com/Course.aspx
to pa predvsem zaradi zaradi enostavne uporabe - zumiranja in premikanja samo z miško (kolešček...tipka) in veliko dobrih orodij, tudi višinska analiza in še in še...
Med najboljše še zmeraj uvrščam http://www.geopedia.si/, saj če smo registrran uporabnik, lahko npr. na sloju Kolesarske poti vnesemo svojo pot, za katero potem ko shranimo dobimo na Profil tudi vse višine, vzpone, spuste, seštevke...
Med bolj nerodne pa bi dal predvsem zaradi težjega zumiranja:
zemljevid.najdi.si
gmap-pedometer.com
mapitnow.com
lifemojo.com/routes/pedometer
.....
Še malo debate na Venceljnov problem grobega in finega merjenja: hudič je v detajlih. Vencelj, če bi rad zanesljivo razdaljo, je nartabulš, da si vzameš cajt, se usedeš in na dobri karti (mapmyrun, geopedia..) poklikaš pot po spominu tako, da boš poklikal čim VEČ točk. Zamudno, vendar zanesljivo, lahko bolj od najboljšega GPS-a, saj so take e-karte natančne na nekaj metrov, le dovolj povečati jo moraš in na vseh ovinkih čim več klik klik klik... In boljš kot ponovno premeriti na terenu.

Če kdo najde še kakšno zelo zmogljivo e-karto za merjenje, pa hitro napiši, da bomo mel izbiro!
Priponke
geopedia-visine.jpg
Na Geopedii je tudi dober višinometer
geopedia-visine.jpg (72.94 KiB) Pogledano 20280 krat
AndrejS napisal/-a:.....
Še malo debate na Venceljnov problem grobega in finega merjenja: hudič je v detajlih. Vencelj, če bi rad zanesljivo razdaljo, je nartabulš, da si vzameš cajt, se usedeš in na dobri karti (mapmyrun, geopedia..) poklikaš pot po spominu tako, da boš poklikal čim VEČ točk. Zamudno, vendar zanesljivo, lahko bolj od najboljšega GPS-a, saj so take e-karte natančne na nekaj metrov, le dovolj povečati jo moraš in na vseh ovinkih čim več klik klik klik... In boljš kot ponovno premeriti na terenu.

Saj to je men čist jasn: prvo meritev sem naredil zgolj "za probo", drugo pa potem, ko sem s potjo opravil. Takrat sem vedel, kje sem v prvo vlekel čez grapo, pot pa vodi nekaj km okoli itd. Seveda sem za drugo tudi zelo povečal karto, da so bili taki detajli vidni...a priznam, da nimam potrpežljivosti, da bi si vzel za take stvari prav veliko časa in je tudi fino merjena še vedno površna, "šlampasta"...

LP, vencelj
Še eno vprašanje okrog merjenja poti se mi že nekaj časa mota po glavi:

- če tečeš (ali bicikliraš) po hribih in narediš vzpone in spuste, se pot podaljša v primerjavi s čisto enako potjo po ravnini. To se lepo vidi na višinskem grafu, kjer je krivulja poti zavita gor in dol, po ravnini pa bi bila ista pot na višinskem grafu ravna črta in zato krajša.

Ima kdo nasvet za čim bolj točno merjenje za "hribovce" (ali z GPS ali na karti)?
Pri GPS trekih se meri t.i. 3D razdalja med posnetimi točkami (Lon,Lat,Ele) (+/- pitagorov izrek). Boljše kot 2D razdalja (samo Lon, Lat).
Na teh spletnih straneh (mapMyXY.com), ki uporabljajo Google maps in podobo, pa ponavadi uporabljajo digitalni model reljefa (DEM) - neka mreža točk (Lat, Lon) z višinami in pomoje računajo 3D razdaljo na osnovi te mreže.

Kaj je bolj natančno... oz. lepše za videt...odvisno... ;)
AndrejS napisal/-a:Ima kdo nasvet za čim bolj točno merjenje za "hribovce" (ali z GPS ali na karti)?

Jaz sem še iz "stare šole" in bi štela izohipse in iz tega izračunala pot. Kar se da, če gre pot naravnost navzgor, vendar je že veliko bolj zakomplicirano, če pot zavija tako kot cesta na Vršič. :D
Sem pa prepričana, da tehnologija omogoča lažje načine.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA