Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 t.anja
Tečem 4x tedensko po 10 km. Pulz merim med 138-155, zaradi kurjenja maščob.
Včasih sem hujšala po metodah Lineasnelle (po porodu, ko je bilo viška kg), da bolj ko se telo pregreva, se na kritičnih mestih (pri meni stegna) kuri maščoba. Po domače rečeno, če se primeš za tisti del telesa, naj bi bil vroč- to je nekakšen zunanji pokazatelj. Če bi bilo to res (pravijo da je znanstveno dokazano), potem bi se pri temperaturi zunaj (npr. 5 stopinj in manj) v neoprenskih hlačah (za telovadbo) fajn kurila maščoba na stegnih in riti. Te sem tudi kupila, ampak se sedaj sprašujem ali je to pregrevanje sploh zdravo. Še bolj pa me sedaj moti, ko berem na netu, da pri nižjih temperaturah (brez teh hlač, samo v pajkicah npr.) telo dodatno porabi več energije in s tem tudi bolj kuri maščobe.
Kaj je sedaj res, pregrevanje ali ne? :roll:
 John Wayne
t.anja napisal/-a: v neoprenskih hlačah (za telovadbo) fajn kurila maščoba na stegnih in riti.

Ciljno hujšanje na točno določenih mestih dokazano ne deluje.
Dokler v telo vnašaš več kalorij, kot jih porabiš, se višek v obliki maščobe v telesu nalaga v nekem sorazmerju. Pri hujšanju se ta proces samo obrne. Torej najprej mora biti vnos kalorij manjši od porabe in maščobe se začnejo topiti v takšni razporeditvi, kot so tudi nastajale.
Neoprenske hlače pri tem ne igrajo nikakršne vloge. Pravzaprav vsaj pozitivne ne. Lahko pa igrajo negativno vlogo, če pride zaradi njih do povečanega potenja in mogoče posledično dehidracije. To zadevo je še lepše razložila Nada Rotovnik Kozjek, a se ne spomnim več kje sem to bral ali poslušal.
 milk
Največ kar se da narediti (še posebno pri stegnih) je, da maščobne obloge z določenimi vajami (telovadba in tek) "spreminjaš" v mišice. Mišice se da krepiti selektivno. Hkrati s krepitvijo mišice pa se "kuri" tudi maščoba.
Glede pulza, pa je pomembno predvsem, da ni prenizek (vsaj okoli 60%). Pri višjem pulzu pokuriš več maščob, tudi če sega že v zgornji del aerobnega območja. Nekoliko nižji procent kurjenja maščob znese pri precej višjem številu kalorij v absolutnem številu še vedno več, kot večji procent pri manjšem številu kalorij. Gledati moraš končni znesek pokurjenih kalorij in ne procent kurjenja. :idea:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA