Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mojamalenkost
Pozdravljeni !

Sem med bolj mladimi tekači ( pa ne po emšu ampak..) in mi je ta forum pomagal, da sem tekaško,,shodil¨¨ sem se odločil, da malo povprašam kako kaj sedaj ko postaja hladneje. Tečti sem pričel letos, ko je bilo toplo tako, da še nimam izkušenj v hladnem oz mrazu??? Ker sem uspel prit do tega ( teka) osebnega podviga :D po velikih mukah in pripravah ne bi rad, da sedaj čez to hladnejšo obdobje zaspim,
Nekaj je že tega napisanega(kolikor sem uspel prebrat), moje vprašanje pa je sledeče:
V nekih drugih športnih aktivnostih uporabljam masko katero imam preko ust in nosu katera me ne moti ( pretirano) sem pa zasledil komentarje da je baje uporaba tega nevarna oz ni priporočljiva. Razlog je , da vdihavaš vlažen zrak kar pa ni dobro za ...???
Kaj pravite na to ??
PS.Tečem v večini zvečer, cca 4-5x na teden, 10-12km ...
Uporabniški avatar
 dexi27
Glih v tem je finta teka, ker lahk tečeš kadar koli. Jaz si dam edin kapo na glavo in to je to, je pa res, da sem bolj topolokrven in me mraz ne moti.
Kar pa se tiče rute, jo jaz prakticiram samo na teku na smučeh pa šew to ko je -15 ali več. Drgač pa dolge pajkice pa zgoraj raje več plasti tankih oblačil namesto ene debele in to je to :mrgreen:
 zappa
Maske za čez usta in nos pri teku preveč ovirajo dihanje in so prevroče. Sam uporabljam (ampak res samo če je zelo mraz, recimo tam proti -10 ali nižje) najtanšo balaklavo, ki jo imam sicer okrog vratu, in si jo v enem ali dveh slojih potegnem čez nos in usta na začetku teka, kasneje mi vedno postane tudi to prevroče in jo umaknem. Pod balaklavo mislim tiste poletne tanke pisane "rute", ki jih lahko uporabiš kot kapo, šal, turban, masko itd. in ki jih prodajajo v različnih športnih trgovinah. Kar precej tekačev vidim pozimi podobno opravljenih. Ko dihaš čez tkanino, se seveda navlaži od izdihanega zraka, ampak da bi bilo to nevarno, prvič slišim :shock: .
Uporabniški avatar
 grb
Evo se strinjam z Dexijem. Pa pri resnih minusih se tempo malce spustis.
 milk
V zadnjih letih je mogoče kakih 14 dni v celi zimi, ko je resnično mraz. Večina zime se gibljejo temperature okoli 0 stopinj, nekaj več ali nekaj manj. Pri teh temperaturah se da še vedno teči brez težav in jaz nikoli nisem dajal ničesar pred usta (tudi na kolesu ne). Ne priporočam pa teka po mestnih ulicah. Jaz tečem v naravi, po gozdu, kjer je zrak čist, v mestu rabiš zaščito bolj zaradi smoga, kot mraza, saj se ta pozimi zadržuje pri tleh. Edino tempo teka moraš prilagoditi razmeram, bolj ko je mraz, počasnejši je tempo. To je popolnoma v redu, saj naj bi pozimi predvsem nabiral osnovo in ne izbolševal rezultate. Kljub temu pa lahko zmerno dolge teke v klanec izvedeš tudi bolj intenzivno. Tudi jaz nisem verjel, v kakih razmerah se da teči, dokler se nisem lani nekajkrat udeležil zimske lige Kališče. Vse je stvar motivacije. Tam sem tekel brez težav tudi po snegu, v mrazu in celo ob sneženju, pa je bilo vse v redu, čeprav imam kar nekaj težav z dihali (alergije ipd.).
Uporabniški avatar
 teoo
ROFL, to pa je hardcore :mrgreen:

glavno, da jajca ne zmrznejo, pljuča že preživijo.. a prodajajo kje windstoper boksarce? :mrgreen:
 musaka
jp,tudi meni ni panike glede mraza,kar se tiče zaščite genitalij pa sem si dal na vse pajkice na notranji strani zašiti še 10x10 cm kose debelega windstopperja.Dejansko sem v hudem mrazu večkrat zelo trpel in veliko pozornosti namenjal ravno nelagodnemu občutku v tem predelu.Zadevo sem tako popolnoma rešil in se sprašujem zakaj se tega nisem spomnil že pred leti.Upam,da bodo ceste pobeljene kmalu tudi na našem koncu saj zame ni lepšega kot večerni tek ob prvozapadlih snežninkah in soju luči.lp
Uporabniški avatar
 areh
Pa mislite da je dobro za telo rekreativca da tekamo po ne vem...-10 ali še manj?
lPA
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
areh napisal/-a:Pa mislite da je dobro za telo rekreativca da tekamo po ne vem...-10 ali še manj?
lPA

S pravim pristopom vsekakor ni hujšega do recimo -15 stopinj, takrat je pa za moje pojme boljše ostati doma.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Andreja_T
js sm tekla danes ponoči na grad. blo mi je preveč toplo, ker sem se preveč oblekla :mrgreen: pa me rado zebe, ker imam bolj malo naravne izolacije.

spodaj ene najtanjših dolgih hlač (otroške od pro touch za 12€) in spodi tanke (pletene) gamaše domače izvedbe do kolen. čevlji ala "poletna izvedba".

zgori pa:
tanjša kapa in najtanjše rokavice in
smučarsko od falke:
Slika

acti therm od salomona:
Slika

in clima wind, salomon: tanek windstoper-jakna s hrbtom, k odvaja vlago...

za to navlako je blo vsaj 5 stopinj preveč (blo je -1), domov sm pršla čist premočena. mal me je zavedlo, k še nisem sprobala spodnje majčke, pa ful greje.
kar se mene tiče, je vsaj pozimi fajn mal gledat, kaj imaš za prvi sloj na sebi, da potegne švic od telesa, drgač te hitro zahladi. v bistvu sem šele doma opazila, da imam vse fajn premočeno, prej nisem mela občutka, da se tolk potim (kar je pri meni bl izjema kot pravilo).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA