Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mcride
Mene zanima, če je še kdo tukaj ki ima dokaj visok pulz.

Recimo v mirovanju ga imam 80-90, recimo ko sedim ali vstanem iz postelje. Max izmerjeni 196; med tekom tečem recimo 70% to je cca 170 pulza(to je zame normalno). Nisem v slabi kondiciji(glede na mladost in aktivnostjo, poleg tega še basket...), zdravniško pregledan pred mesecem, naj bi bilo vse ok. ; Je še kdo takšen, ali je kaj narobe?

lp
Uporabniški avatar
 mcride
O teku? jah tecem nekje pol leta 3-5x na teden po cca 30-40minut, pulz se konstantno giblje od 160-185 odvisno od klancev...Na koncu imam
rad da se do konca izmucim :)
Uporabniški avatar
 pajo
mcride napisal/-a:O teku? jah tecem nekje pol leta 3-5x na teden po cca 30-40minut, pulz se konstantno giblje od 160-185 odvisno od klancev...Na koncu imam
rad da se do konca izmucim :)

Nič sekirat. Samo gasa.
Uporabniški avatar
 StaraKost
mcride napisal/-a:Mene zanima, če je še kdo tukaj ki ima dokaj visok pulz.

Recimo v mirovanju ga imam 80-90, recimo ko sedim ali vstanem iz postelje. Max izmerjeni 196; med tekom tečem recimo 70% to je cca 170 pulza(to je zame normalno). Nisem v slabi kondiciji(glede na mladost in aktivnostjo, poleg tega še basket...), zdravniško pregledan pred mesecem, naj bi bilo vse ok. ; Je še kdo takšen, ali je kaj narobe?

lp

.....matematika pravi da je 70% od 196 => 137 utripov :D .
Tvojih 170 od 196 => 87 % MSU :mrgreen: .

Drugače je za tek v klanec utrip med 160 in 185 z ozirom na tvoj MSU, "normalen" utrip, če držiš visoki tempo.
Uporabniški avatar
 mcride
StaraKost napisal/-a:
mcride napisal/-a:Mene zanima, če je še kdo tukaj ki ima dokaj visok pulz.

lp

.....matematika pravi da je 70% od 196 => 137 utripov :D .
Tvojih 170 od 196 => 87 % MSU :mrgreen: .

Drugače je za tek v klanec utrip med 160 in 185 z ozirom na tvoj MSU, "normalen" utrip, če držiš visoki tempo.

Neup to ni tisti pravih 70%, jaz sem računal prav po enačbi ko upoštevaš še pulz v mirovanju...., to kar si ti računal ni prava ocena...
Uporabniški avatar
 StaraKost
...to kar sem jaz izračunal je pravih 70 % od MSU. To kar si ti izračunal po Karvonenovi formuli pa korigirani % MSU :D .

Kako pa si prišel do 196 za MSU?
Katero formulo si pa tam uporabil?
Uporabniški avatar
 mcride
StaraKost napisal/-a:...to kar sem jaz izračunal je pravih 70 % od MSU. To kar si ti izračunal po Karvonenovi formuli pa korigirani % MSU :D .

Kako pa si prišel do 196 za MSU?
Katero formulo si pa tam uporabil?

Aha no tako sem mislil; 196 sem dosegel da sem nekaj časa tekel umirjeno, nato pa se "zaletel" v klanec dokler je pač šlo, ob koncu sem gledal na uro.... Zakaj ni ok?
Uporabniški avatar
 StaraKost
......max utrip se meri tako.
- moraš biti dobro spočit in popolnoma zdrav
- moraš imeti spremljevalca, ki te bo spodbujal in v primeru, da ti postane slabo pomagal
- dobro se ogreješ, vsaj 10-15 min
- narediš nekaj krajših "izletov" v visoke utripe
- komaj takrat nareriš tisto postopno stopnjevanje do max utripa.

Tudi takrat ko veš svoj pravi max utrip za izbrano disciplino, še vedno imaš slabo izhodišče za izračun področij vadbe, ker MSU ni v skoraj nobeni korelaciji z našo kondicijsko pripravljenostjo.

Plus tega je dnevni utrip zelo odvisen od mnogih faktorjev(predhodni hudi treningi, temperatura, vlaga, dnevni stres, ...) , ki niso povezani z obremenitvijo zaradi same vadbe.

....prav zaradi tega je dosti boljše ugotoviti svoj LT na anaerobnem pragu, ker se ta spreminja z našo pripravljenostjo in ga je dosti bolj enostavno in varno izmeriti, ker se ne moramo max obremenjevati. Za trenirane se ponavadi nahaja med 88-92% MSU. Netrenirani pa ga imajo celo pod 75% MSU.

To sedaj postavi področja vadbe za treniranega in netreniranega v popolnoma različna območja srčih utripov :D .
Uporabniški avatar
 tabonir
StaraKost napisal/-a:
....prav zaradi tega je dosti boljše ugotoviti svoj LT na anaerobnem pragu, ker se ta spreminja z našo pripravljenostjo in ga je dosti bolj enostavno in varno izmeriti, ker se ne moramo max obremenjevati. Za trenirane se ponavadi nahaja med 88-92% MSU. Netrenirani pa ga imajo celo pod 75% MSU.

To sedaj postavi področja vadbe za treniranega in netreniranega v popolnoma različna območja srčih utripov :D .

Max. pulz ni preveč težko ugotoviti, lahko si ga izmeriš recimo na kakšni tekmi na 10 km.
Ugotoviti svoj realen LT na anaerobnem pragu, pa je že druga zgodba?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Motiš se. Prav obratno je. S tekom na 10K, lahko ugotoviš dovolj dobro izhodišče za LT. Za svoj MSU pa si najbrž preveč utrujen :D

Dovolj dobro in enostavno izhodišče za LT s katerim narediš dosti manjšo napako, če računaš področja vadbe kot na osnovi MSU je :

"Lactate threshold levels are generally about 2.5% below current 10K pace. For most runners, that is around 10 to 15 seconds per mile slower than 10K pace. 5K pace is around 5% faster than LT, which equate to about 20 to 30 seconds per mile slower than 5K pace. Most runners reach LT at around 10 mile race pace."

Zone treninga izračunamo na osnovi tako določenega avg utripa pri teku na katerem smo dali vse od sebe, ali na osnovi Conconi testa:

Joe Friel zones, LT HR represents 100%:

Zone 1: 65% to 81% Recovery
Zone 2: 82% to 88% Aerobic
Zone 3: 89% to 93% Tempo
Zone 4: 94% to 100% Subthreshold
Zone 5a: 101% to 102% Superthreshold
Zone 5b: 103% to 105% Aerobic capacity
 Pyxy
Živijo!

Ali si si zmeril utrip v mirovanju zjutraj preden vstaneš? To pomeni, da si ga zmeriš zjutraj v postelji takoj za tem, ko se zbudiš in to v ležečem položaju. To je pravi način za merjenje utripa v mirovanju. Če si tako meril, je tvoj utrip 80-90 res nekam visok ampak, če si opravil pregled pri zdravniku pomeni, da je to normalno (o tem piše tudi Jack Daniels v svoji knjigi Running formula, ki opisuje mlade in stare atlete pri katerih se pulzi niso držali nobenih običajnih pravil).

Sam bom letos star 52 let in imam utrip v mirovanju 48, MSU pa okrog 200. Napisal sem okrog, ker pred 6 leti, ko sem se reaktiviral (včasih sem bil tekač na srednje in dolge proge in potem 30 let nisem tekel) sem imel na tekmi utrip 210. Še pred dvema letoma sem nabil utrip na 204. Vsako leto grem tudi an testiranje laktatnega praga v Šmarješke toplice in tudi tam na tekalni stezi pridem do 200 utripov na minuto. Nazadnje sem na letošnjem Malem kraškem maratonu v zadnjih 200 m imel utrip 200.
Moj povprečni utrip na 21,1 km znaša okrog 188, na 10 km pa na primer 196 na minuto.

Če ti ob utripu 196 ni slabo pomeni, da je to zate normalen utrip. Tudi sam sem pred letom dni opravil UZ srca, ki je pokazal, da je vse OK.

S treningom bi se ti morala utrip v mirovanju in MSU nižati. Redno si meri utrip zjutraj v mirovanju in če imaš merilec utripa si zapisuj malo maksimalne utrip med treningom ali tekmo. Tako boš lahko opazoval trend upadanja utripa.

Lp Robi

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA