- 02 Jul 2011, 21:56
Pozdravljen Miha!
Po dolgem času sem spet začel brati tekaški forum in ene izmed prvih tem, ki sem jih prebral je bila tvoja "Tae se ne gre več". Že takrat sem želel par besed napisati pa se mi vseskupaj ni zdelo dovolj pomembno, da bi se vključeval v debato.
Seveda celotne debate nisem šel brat tako, da ne vem ali je že kdo na tak način in o sledeči temi pisal ali ne...
V glavnem, prebral sem začetek teme in nekaj prvih komentarjev in si rekel. Ja, je pa res otročji, kot bi otroku v peskovniku nekaj vzel in pravi "ja zdaj se ne grem pa več". Nato pa se je zgodil epilog moje izkušnje...
Sam že nekaj let kar precej rekreativno tečem in se udeležujem tudi različnih tekmovanj, kjer mi je seveda čas zelo pomemben - zato grem na tekmovanje, da se preizkusim.
V zadnjih dveh letih sem začel opažati, da se sploh v klance pa tudi sicer v določenih delih proge zelo mučim. Za sicer solidne rezultate sem moral vložiti bistveno več kot predhodna leta. Pa tudi regeneracija po teku je bila daljša. Vse se je še stopnjevalo skozi zimo in pomlad, ko sem imel kar naprej razne viroze in bakterijska vnetja zgornjih dihal. Hitro sem se utrudil, močno švical, noge so bile težke, počutje slabo.
Kljub temu sem kolikor se je le dalo tekel oziroma se rekreiral, v klance sem pogosto hodil. Stanje se je sicer nekoliko izboljšalo, tako, da sem se v nedeljo 26.06. udeležil letošnjek prvega tekmovanja. Začel sem hitro, z veliko lahkoto, nato me je popolnoma pobralo, na koncu spet tekel solidno - končni rezultat je bil zadovoljiv. Vedno ob težavah sem iskal razloge ali v tem, da treniram premalo, ali v tem, da sem itak preobremenjen, ali v tem, da se že staram itd.
Pred dnevi, pa sem dobil izvide krvi in poročilo zdravniškega pregleda, na katerem sem bil službeno - bil sem šokiran DIAGNOZA - slabokrvnost oziroma ANEMIJA. Za tiste, ki bolezni ne poznate in vas zanima si preberite na spletu - je dosti napisanega o tem.
Torej bistvo - vsi rekreativni tekači, ki tečete malo več kot je to čista rekreacija, ki hodite na tekmovanje, pojdite na zdravniški pregled ali kak drugi pregled, kjer vas bodo pogledali strokovnjaki in izmerili določene parametre ter vam svetovali koliko in kako trenirati.
Lep večer
Stanko