Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 kato
Rad bi vprašal sodelujoče na forumu, če mi zna nekdo obrazložiti, kaj pomeni rekreacijski tek oz. tekmovanje. Namreč na vseh tekih po Sloveniji, ki so namenjeni rekreativcem nastopajo aktivni tekmovalci, kar se mi ne zdi fer, saj končno imajo svoja tekmovanja in nikakor ne sodijo med nas, ki tečemo na raznih rekreativnih tekmovanjih. Praktično vedno poberejo vsa vodilna mesta in na ta način nam rekreativcem onemogočijo odmevnejši rezultat.

Prosim za komentarje.
Uporabniški avatar
 mujcika
Strinjam se, da aktivni (neamaterski, neveteranski) tekmovalci z licenco AZS ali TZS ne bi smeli biti uvrščeni na rekreativnih tekih. Je pa to stvar organizatorja, ali priredi čisto rekreativno ali odprto tekmovanje. Teki v okviru akcije Slovenija teče, na primer, če prav razumem, naj bi bili povsem rekreativnega značaja.

Po drugi strani pa menim, da pojma rekreacija in tekmovanje ne sodita skupaj, še manj pa pojma rekreativec in odmevnejši rezultat.
Kato, o tej zadevi smo se na tem forumu kar dosti pogovarjali oz. pritoževali... :argue: :) , ampak zadeve so take kot so, rekreativne tekme so pač odprtega tipa (ponavadi še organizatorji zaradi tega, da je zadeva bolj zanimiva za gledalce povabijo kakšnega dobrega atleta oz. mu plačajo da nastopi...ali razpišejo denarne nagrade za rekord proge...) in lahko nastopijo vsi, ne glede kako hitro tečejo...in recimo ni tako kot v kolesarstvu ko so profiji ločeni od rekreativcev... :nono: :) in se verjetno zadeva ne ob spremenila tudi v prihodne...glede odmevnejšega rezultate te pa ne razumem ravno najbolje...si pa verjetno mislil, da dobri atleti prikrajšajo rekreativce da bi bili višje uvrščeni oz. bi večkrat stali na stopničkah na vaških dirkah... :roll: :)...ja meni tudi ni to všeč oz. se strinjam s teboj, da to ni fer...:evil: :roll:

Lp! :wink:
 kato
Pod "odmevnejši rezultat" sem mislil na primerjalni čas med tekači na isti tekmi. :lol: Nerodno sem se izrazil :lol: . Se opravičujem, če sem koga preveč razburil. :argue:
Uporabniški avatar
 Vlajko
"Treniraj trdo in tekmuj z lahkoto." ... in premaguj vse po spisku, je edini pameten nasvet za vse tiste, ki so jezni na boljše od sebe, ne glede ali so to rangirani ali "kar tako" tekači. :wink:

Obstajamo pa tudi taki, ki se na tekmah, ki (ali kadar) se jih udeležimo, s tem ne obremenjujemo, temveč tam iščemo druge vrednote (tukaj je mali milijon opcij). :D
Mogoče pa probaj to, da s tabo z ramo ob rami tekmujejo tudi profesionalci, obrniti sebi v prid. Naj ti bodo motivacija ali zajci ali kaj podobnega, npr. če te prehiti za krog, se mu poskušaj držati koliko lahko (če gre on na polmaraton, ti pa na 10 ali 5 ali podobno) :D . Lahko ga tudi kaj vprašaš glede prehrane, treninga, opreme in podobno.

Če te pa motijo posledično tvoje slabše uvrstvive pa bolj trdo treniraj in teči hitreje, pa boš tista 2 ali 3 mesta nadoknadil.
....nikoli ne bom razumel kako te lahko moti udeležba aktivnih tekmovalcev :( .
Aktivni tekmovalci te nič ne motijo. Njih vidiš samo na štartu, če jih sploh vidiš in te nikjer ne ovirajo, ker so daleč spredaj. Vsi ostali pa so ti na razpolago, da se z njimi pomeriš, primerjaš in ugotavljaš ali si boljši ali slabši od sebi primerljivih.

Kako boš definiral kdo sme nastopati na rekreativni prireditvi, tisti ki nimajo tekmovalne licence? O.K.
Kako pa boš definiral kdo je rekreativec:
-tisti, ki teče dva do trikrat tedensko?
-tisti, ki teče počasneje kot x km/min?
-tisti, ki dela tedensko manj kot x km?
-tisti, ki "trenira" manj kot x ur/teden?
-tisti, ki ni hitrejši od tebe :mrgreen:
 spela*
StaraKost napisal/-a:....nikoli ne bom razumel kako te lahko moti udeležba aktivnih tekmovalcev :( .

Tudi jaz ne. A ni čar tekaških prireditev ravno v tem, da lahko nastopi kdor koli? Da je to verjetno edini šport, pri katerem se lahko na startu znajdeš skupaj s svetovnim rekorderjem ali prvakom oziroma da z njim nastopiš na isti tekmi? Ali da nastopiš skupaj z vrhunskim športnikom iz katerega drugega športa (in ga celo prehitiš, ker je morda slabši tekač od tebe, čeprav je npr. najboljši v metu kladiva)? :D

Sicer pa ne vidim prav nobenega razloga, zakaj bi nor. Obivankenobi ali kdo drug (tudi jaz, recimo) na Ljubljanskem maratonu pustil povabljenim Kenijcem, da gredo naprej. :D Prav nihče nam ne more preprečiti, da bi jih vsaj skušali prehiteti. :wink:
(No, brez skrbi, jaz letos nimam teh ambicij. :lol: )

Sploh pa: ja, o katerih rekreativcih govorite? Lahko bi se tudi strinjala z vami, da naj bodo rekreativni teki namenjeni samo rekreativcem. Ampak definicija rekreativcev je ta, da so to tisti, ki se s tekom ne ukvarjajo poklicno. Ne pa, da so to tisti, ki so člani klubov. Član kluba po moje sploh ni tako težko postati. Težje pa je teči dobro (pa če si ali če nisi član kluba). Pa tudi tisti, ki so najboljši, so morali nekje začeti. Kje je potem ta meja, do katere bi tekač še smel nastopati na rekreativni prireditvi?
Uporabniški avatar
 želva
spela* napisal/-a:definicija rekreativcev je ta, da so to tisti, ki se s tekom ne ukvarjajo poklicno.

Ne bi rekel. To je definicija za amaterje. Rekreativci so tisti, ki ne tekmujejo. :lol: Ostali so tekmovalci. Torej bi morali prirejati tekmovanja na katerih tekmovalci ne bi smeli nastopati ? :D

LP Martin
želva napisal/-a:
spela* napisal/-a:definicija rekreativcev je ta, da so to tisti, ki se s tekom ne ukvarjajo poklicno.

Ne bi rekel. To je definicija za amaterje. Rekreativci so tisti, ki ne tekmujejo. :lol: Ostali so tekmovalci. Torej bi morali prirejati tekmovanja na katerih tekmovalci ne bi smeli nastopati ? :D

LP Martin

...zakaj potem želijo tekmovati :D .
S kom bi tekmovali? S tistimi, ki ne tekmujejo? Če pa tekmujejo so tekmovalci in ne rekreativci.
Uporabniški avatar
 vencelj
Nekaj dobrih odgovorov (špela, StaraKost...)!
Problem se pojavi že pri določitvi kriterijev, kdo bi smel in kdo ne bi smel nastopiti na posamezni tekmi...Kje je ločnica med rekreativcem in tekmovalcem? :roll: Nekateri pravijo, da si tekmovalec, čim se pojaviš s štartno številko na štartni črti...

lp
 kovit
Obivankenobi napisal/-a:Kato, o tej zadevi smo se na tem forumu kar dosti pogovarjali oz. pritoževali... :argue: :) , ampak zadeve so take kot so, rekreativne tekme so pač odprtega tipa (ponavadi še organizatorji zaradi tega, da je zadeva bolj zanimiva za gledalce povabijo kakšnega dobrega atleta oz. mu plačajo da nastopi...ali razpišejo denarne nagrade za rekord proge...) in lahko nastopijo vsi, ne glede kako hitro tečejo...in recimo ni tako kot v kolesarstvu ko so profiji ločeni od rekreativcev... :nono: :) in se verjetno zadeva ne ob spremenila tudi v prihodne...glede odmevnejšega rezultate te pa ne razumem ravno najbolje...si pa verjetno mislil, da dobri atleti prikrajšajo rekreativce da bi bili višje uvrščeni oz. bi večkrat stali na stopničkah na vaških dirkah... :roll: :)...ja meni tudi ni to všeč oz. se strinjam s teboj, da to ni fer...:evil: :roll:

Lp! :wink:

če kdo slučajno misli da bo kdo od ta švohnih pobral kakšnih 100 evrov na tekmi in tako vsaj enkrat v življenju nekaj zaslužil z vsem tem tratenjem časa na treningih se je pač zmotil...če prireditelj da nagrado jo da zato da tja pridejo tudi ta boljši atleti.
V biciklanju ni nič drugače. Tudi tam se na rekreativnih tekmah pojavijo naši profiji...če je nagrada.
Obi ti samo pridno treniraj, ko prideš enkrat pod 35 boš že opasan in če katerega od boljših zvije... :wink:
 RAJZL
Pozdravljeni!

Mi ne moremo najti ključa po katerem bi ločili rekreativca od aktivnega tekmovalca, kar je
po moje tudi nemogoče. Nato pa bi se pojavil še drug problem in sicer kdo se bo ob prijavah
na teke ukvarjal s tem, ali je nekdo res samo rekreativec ali ne. V letošnjem letu sem se udeležil nekaj tekov iz pokala Slovenija teče in to kar po vseh regijah in ti teki so po večini res takšni, da sodijo v kategorijo "vaških" tekov. Ko pridem na tak tek in vidim, kako srčno se ti prostovoljci ženejo, da bi prireditev izpeljali kar najboljše, si ne želim nič drugega kot to, da bi tekmovalcev bilo čim več. Mislim, da ni hujšega za organizatorja, po mojem mnenju pa tudi za nastopajočega, da se na štartu zbere le peščica tekmovalcev. Z neko dodatno delitvijo pa bi se lahko zgodilo prav to.

LP Zlatko
 jozafat
za nas veterane je itak vsaka tekma izziv ne glede na to kdo na njej nastopi
uvrstitev res ni v prvem planu (vsaj za večino ne)
lepo se počutiš in dobiš zadoščenje za vložen čas ter trud, ki si ga vložil v trening ko se ura ustavi kakšno sekundo prej kot si načrtoval, ko je prijatelj s prejšnje tekme (ki je bil pred teboj) zaostal in veš da ga boš počastil s pijačo
pomagaš med tekom z nasveti in navodili pri zdravstvenih težavah in te sploh ne zanima cilj
nagovoriš in pelješ na tekmo novega tekača (še boljše tekačico!) in si kul
prejmeš nagrado iz rok naših vrhunskih atletov in atletinj (Kejžar, Javornikova, ...), pokramljaš z njimi in se ti zdi da si inn
od blizu vidiš trud posameznika ko se martra in dela na SEBI in to je VELIKOOO vredno
ali je tek rekreacijski ali tekmovalni je drugotnega pomena, a ne?
 milk
Naj še jaz podam svoje mišljenje, večinoma je bilo že vse povedano, tukaj mogoče le v nekoliko drugačni obliki.
Če definiramo, kdo je rekreativec, po tem kar piše Kato (čeprav je večinoma napisano zmedeno in protislovno) bi lahko poenostavljeno rekli, da je rekreativec ta, ki se rekreira za svoje veselje in ne hodi na tekme. Čim se prične nekdo udeleževati tekem, ni več rekreativec ampak tekmovalec. Tekmovalci pa so zelo različnih kategorij - starostnih in jakostnih. Primerjati se je potrebno s tistimi, ki sodijo v isto starostno kategorijo in največkrat tekmuješ prav z njimi, pri tem večine tekmovalcev prav nič ne moti, če so v kaki mlajši kategoriji, nekateri precej hitrejši. Tudi znotraj posamezne kategorije nekateri tekmovalci potrebujejo za enako pot tudi več kot dvakrat toliko časa, kot zmagovalec v kategoriji. To je seveda njihov problem. Če jim to dela psihične težave, imajo le dve možnosti. Prva možnost je, da se z vztrajnim, sistematičnim treningom približajo najboljšim, druga enostavnejša pa je, da če tega psihično ne prenesejo, nehajo hoditi na tekme. Tudi Kato se bo moral sprijazniti s tem, da bo na tekmah tekmoval s sebi enakimi in ne absolutno. Nihče pa mu ne brani, razen lastna volja in vztrajnost, da med temi dosega najboljše rezultate. 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA