Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Metka 2
Zadnje čase sem povečala količino pretečenih km, pretečem kakih 5o km na teden. V nedeljo, ko sem prehodila 11km - sem imela pač drubo za hojo, pa me je zvečer prav "žvajznilo" v križu. Zdaj tri dni nisem šla teč, medtem pa sem jemala tablete nalgesin, bolečina je sicer pojenjala, ni pa čisto dobro. Ko sem mamlo brskala po netu v zvezi s tem, sem naletela na mnenje kiropraktika, da odsvetuje tek kot način rekreacije tistim, ki imajo težave s tem (moram reči, da se je bolečina zdaj pojavila dvakrat s 6-mesečnim premorom). Zanimajo me vaše kušnje v zvezi s tem oz. kaj menite vi o mnenju kiropraktika.
 abcd
Bi reku, da od teka zagotovo ni, se pa pri obremenitvi poznajo posledice. Razen če si malo težja in pri teku nabijaš hrbtenico.
Če nič ne delaš, nič ne boli. :)
Js bi reku, da je kriva slaba prehrana, premalo vitaminov in mineralov posebej kalcija.
Lahko pa da te boli od kakšnega drugega opravila, kjer trpi hrbtenica.
Nepravilno sedenje, dvigovanje s križem itd...
Uporabniški avatar
 cestnitekac
Pri tem bi znale pomagat kakšne posebne vaje za križ. Mamo je pred časom podobno zvilo in je pri dohtarju dobila zloženko z vajicami za križ. Potem je vsak dan po kakšne 30 min delala te vaje in stvar se je uštimala. Sčasoma ko so ji bolečine povsem izginile je tut na vaj'ce pozabila. Pred kratkim jo je križ ponovno spomnil in spet dela vaje in je spet vse ok...

Sicer pa, kakšno obutev uporabljaš pri teku, hoji? Bi znalo tut to vplivat na križ.

CT
Uporabniški avatar
 vigor
Pri bolečinah v križu je potrebno ojačat trebušne mišice, tudi hrbtne, saj morajo biti v določenem razmerju in treba je popravit tehniko teka.
Pri teku je zelo pomembno da imamo močno in stabilno jedro, se pravi trup, ki daje oporo okončinam. V križu te verjetno boli, ker imaš prešibke trebušne mišice ki ne nudijo dovolj opore in prihaja do prevelikih upogibanj hrbtenice v križnem delu, na not (v trebuh). Pri tem trpijo sklepi in mišice v hrbtenici.
Toliko zaenkrat.
 Metka 2
Ja, to se mi je že sami zdelo. A moraš za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic nujno v fitnes ali obstajajo kake vaje, ki jih lahko delaš tudi doma brez teh razno raznih naprav. Ja, saj vem, treba bo pobrskati po netu.
Glede copat pa je tako, nisem si še dala ugotoviti pronator- ali supinatarstvo, imam pa zdaj copate, v katerih se kar dobro počutim. Sem pa naredila z njimi že kakih 400 km, pa se mi zdi, da so že precej načete, podplati zgledajo že kar malo "gobasti", ne vem, kako se naj izrazim, guma zgleda že malo razpokakana ali tako nekako. Sem pa kar težka in to najbrž vpliva na njihovo sposobnost blaženja.
Uporabniški avatar
 Darja
Metka, zelo primerne so tibetanske vaje, na internetu najdeš vse o tem, tudi to, kako jih je treba izvajati. Toplo priporočam. :)
Uporabniški avatar
 vencelj
Bolečine v križu so pri meni postale kar stalnica (sedaj ima na srečo "mirno" obdobje- moram potrkati), zato sem o tem že tudi kar nekaj prebral, veliko je na internetu, dobiš tudi opise raznih vaj in vrsto drugih nasvetov.
Sedaj sem poiskal še tibetanske vaje in mislim, da niso slabe, jih bom prenesel v prakso.

LP, vencelj
 tadej.
Jaz bi rekel, da bi bilo možno, da zaradi prehitrega zviševanja km, telo pa še ni navajeno na take treninge. Hm teniske so osnova pri teku in lahko, da so one krivec. Tu bi jaz šel najprej na testiranje, da ti ugotovijo ali si supinator/ pronator pa potem ene dobre teniske nabavit . :)
 Metka 2
Sem šla včeraj probat po treh dneh mirovanja in je kar šlo dobro, tako kot običajno. Bom sem malo izobrazila glede tibetanskih vaj. Pa vsem hvala za nasvete in posredovane izkušnje.
Uporabniški avatar
 Tatjana
Tudi jaz mislim, da so najverjetneje vzrok tvojim bolečinam slabe trebušne in hrbtne mišice. Da jih okrepiš ne rabiš hoditi v fitnes, saj je ogromno vaj, ki jih lahko delaš doma brez posebne opreme: razni trebušnjaki, plank (položaj kot za sklece, samo da se opiraš na komolce in držiš v tem položaju dokler gre), superman (ležiš na trebuhu z iztegnjenimi rokami in izmenično dviguješ leva roka, desna noga in desna roka, leva noga), ...
Na Runner's Wolrdu imaš celi kup videov, ki prikazujejo vaje s katerimi lahko okrepiš mišice trupa ;)
Uporabniški avatar
 mateja.hribar
Poznam, kako je, ko križ boli. Sama imam bolj izkušnje s tem ko uščipne. razlog je pa lahko tudi to, da si ga prehladiš. Mokra majčka, malo vetra, po možnosti še popek ven, starost trideset plus, pa imaš! Vnetje živca., išijas. Sploh ne ugovarjam, vaje za hrbtne in trebušne pomagajo, pilates je nadvse fajn. Sam meni je v času, ko je bolelo bolj pasalo knjigo brat kot telovadit. Pomagajo mi tudi razne žaubice, protivnetne in protibolečinske (Ketonal gel, Nkolofen, Bengal) v miksu z grelnimi geli. Ko boli in tudi takrat, ko se mi samo zdi, da bi znalo bolet - mažem. Mislim si, da škodovat ne more.
Uporabniški avatar
 Koci
Meni je pri bolečinah v križu pomagala masaža z gelom za mišice in sklepe in pregrevanje bolečega križa. Po več kot mesecu, težav nimam več. Res je, da je bolečinam v križu mnogokrat vzrok prehladitev križnega dela telesa. Upam, da bo masaža komu pomagala :lol:
Uporabniški avatar
 skrb
Oj!
Z bolečinami v križu se soočam že nekaj let. Za možakarja pri dvainpetdesetih to ni nič nenavadnega. Bolečine postajajo posebno hude prav v tem poznojesenskem času . Pa niso posledica teka in pretirane telesne aktivnosti, prej od pretiranega sedenja. Dvanajst in več urni delavnik za računalnikom so kot olje na ogenj bolečin . Sedenje postaja prava muka. V preteklih letih sem se poskušal bolečin ubraniti s tekom, fitnesom, intezivno hojo, pa so se bolečine v ledvenem predelu hrbta le stopnjevale.
Letos jeseni sem začel ponovno redno plavati in bolečine so skoraj izginile in se ne pojavljajo več . Po smućarskem teku, hoji in daljših tekih je trening plavanja pravi balzam . Prav bolečine v hrbtu bodo krive za vse triatlone , ki se jih nameravam udeležiti naslednjo sezono. Zdaj vem zakaj...
:idea:
 sasa100
Mišični elektrostimulator bo občutno izboljšal tvoje težave. V akutni fazi bo primeren TENS, potem pa nadaljuješ s programi za ojačanje muskulature na predelu spodnjega dela hrbta, križa in trebuha. Naša fizioterapevtka ti bo pokazala nekaj vaj s pomočjo katerih boš definitivno omilila težave. http://www.kreja.eu

p.s.
Aparat ti bo zelo prav prišel tudi ko ne bo bolečin! Npr. za hitrejšo regeneracijo po teku.
Lp, Saša
 zdravje
Metka 2 napisal/-a:Zadnje čase sem povečala količino pretečenih km, pretečem kakih 5o km na teden. V nedeljo, ko sem prehodila 11km - sem imela pač drubo za hojo, pa me je zvečer prav "žvajznilo" v križu. Zdaj tri dni nisem šla teč, medtem pa sem jemala tablete nalgesin, bolečina je sicer pojenjala, ni pa čisto dobro. Ko sem mamlo brskala po netu v zvezi s tem, sem naletela na mnenje kiropraktika, da odsvetuje tek kot način rekreacije tistim, ki imajo težave s tem (moram reči, da se je bolečina zdaj pojavila dvakrat s 6-mesečnim premorom). Zanimajo me vaše kušnje v zvezi s tem oz. kaj menite vi o mnenju kiropraktika.

Morda bi pomagala terapija z glukozaminom in sinergičnimi substancami? Bolečine v križu

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA