Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
jaz imam pa zdaj spet en problem.
že par mesecev tečem zjutraj. med tednom vsak dan vstanem okoli 6h, pojem dva albert keksa, spijem deci soka, da nimam čisto praznega želodca in grem tečt.
tam od 6 - 10km vsak dan od ponedeljka do petka. v soboto navadno naredim kak "daljši" tek tam od 15 - 20km, v nedeljo pa imam pavzo. ampak v štirih mesecih sem se zredil za ene 4 do 5kg!? obroke imam popolnoma enake kot prej, ko sem tekel popoldan ali zvečer. edina razlika je, da sem prej pojedel za zajtrk med 7. in 8. uro kaka dva kosa kruha z maslom in marmelado, ali pa müslije z jogurtom, zdaj pa več ne, ker mi po teku ne paše jest. zdaj pač okoli 10h v službi pojem kak rogljiček, ali pa kako jabolko ali banano. za kosilo in zvečer pa jem popolnoma enako kot prej ko še nisem tekel zjutraj. skupna mesečna količina teka se mi je celo nekoliko povečala, ampak teža pa tudi. prav zredil sem se. kaj je to? v čem je štos?
 biji
Po moje je treba spreminjati hitrost teka, dolžine, vrsto (breg, intervali), ker drugače se telo navadi na nekaj in gre po liniji najmanjšega odpora. Zato moraš ti telo okoli prenesti in ne ono tebe.
biji napisal/-a:Po moje je treba spreminjati hitrost teka, dolžine, vrsto (breg, intervali), ker drugače se telo navadi na nekaj in gre po liniji najmanjšega odpora. Zato moraš ti telo okoli prenesti in ne ono tebe.

ni problema, vse to je. intervali, fartlek, tempo tek, hribi, štenge...

Vreme napisal/-a:Marčni saj veš, tek ni primeren za hujšanje :wink:

rajkoooo!?!?!? zdaj me boš pa še ti zajebaval?
kot da ni dovolj, da si moram gumb na hlačah odpret, ko sedim za računalnikom? :oops:
Uporabniški avatar
 Vreme
Marčni glede na to koliko sem jaz letos pretekel bi moral imeti vsaj 10 kg manj :mrgreen: . Sicer pa jaz nimam problema pred računalnikom, nosim doma ponavadi trenerko :lol:
semjul napisal/-a::D

očitno nisi jutranji tip in ti je popoldanski tek pospešil prebavo bolj kot jutranji tek.
Vrni se na prejšnji urnik teka in če se kilogrami zmanjšajo je to to, v nasprotnem pa očitno več ješ kot prej, ko si tekel popoldan.

aja? to je možno? da ti tek ob različnem času različno pospeši prebavo?
tega pa nisem vedel. hvala za to informacijo.
Uporabniški avatar
 jernej555
Upam da ne bo tole prevelika bučka ampak koker vem se ti ob povečani telesni aktivnosti maščobe topijo, mišice pa "delajo". Posledično ker so mišice težje od maščob se malenkostno zredimo :D Upam da imam prav? :)
 jaka00
Predlagam ti, da količino albert keksov razpoloviš in si privoščiš samo 0,03 soka! :lol: Resno: če ne gre za povečanje mišične mase, se mogoče telo prilagaja na letni čas - jeseni in pozimi telo namreč samo od sebe začne delati zalogo ...
jernej555 napisal/-a:Upam da ne bo tole prevelika bučka ampak koker vem se ti ob povečani telesni aktivnosti maščobe topijo, mišice pa "delajo". Posledično ker so mišice težje od maščob se malenkostno zredimo :D Upam da imam prav? :)

telesna aktivnost se ni nič kaj dosti povečala. mogoeče kakih 20- 30km na mesec, ampak to ni nič. saj sem tudi prej vedno približno enako tekel in vedno sem imel enako težo. da bi pa po vseh teh letih rednega teka v štirih mesecih z manj kot uro teka na dan povečal mišično maso za 5 kg? to ne bi bilo slabo. ampak žal...
semjulova teorija se mi zdi zelo verjetna.
 alpek
Mislim, da iščeš krivca na napačnem koncu. To prav gotovo ni tek, ampak prehrana.
Že od tistih stvari, ki si h napisal, je večina junka.

Tisto, kar ni zajtrk, pa je pred tekom, ima najbrž prav toliko kalorij, kot en povprečen zajtrk. Pol po teku pa še enega. Zajtrk mislim.
Sploh pa je treba za hujšanje imeti dosti več nizkointenzivne aktivnosti.
alpek napisal/-a:Mislim, da iščeš krivca na napačnem koncu. To prav gotovo ni tek, ampak prehrana.
Že od tistih stvari, ki si h napisal, je večina junka.

Tisto, kar ni zajtrk, pa je pred tekom, ima najbrž prav toliko kalorij, kot en povprečen zajtrk. Pol po teku pa še enega. Zajtrk mislim.
Sploh pa je treba za hujšanje imeti dosti več nizkointenzivne aktivnosti.

?????
kruh z maslom in marmelado, müsli z jogurtom, jabolka ali banane...
to je junk food? ne vem no...
pa nikjer nisem napisal, da bi rad shujšal s tekom.
še enkrat: vsa leta sem tekel popoldan oz. zvečer. zadnje čase pa tečem zjutraj. način teka in količina treninga je praktično enaka, prehrana je enaka, sem pa odkar tečem zjutraj pridobil par kilogramov in ni mi jasno zakaj. to je vse.
Uporabniški avatar
 mare
Še dve moji teoriji:
1. Metabolizem se pri vsakem človeku s starostjo spreminja, tako da v splošnem z leti potrebuješ vedno manj hrane. Sam sem nekje do 30. leta lahko žrl kolikor sem hotel, pa se nisem zredil, zdaj pa moram praktično vsako leto jesti manj, pa mi teža vseeno narašča.
2. teorija je bolj energetska. Če tečeš na tešče (piškotek ali dva ne šteje) na podobnem nivoju (dokaj visokem) kot prej, ti telo dokaj hitro (npr. 15 minut) pokuri energijo, katero ima hitro na razpolago (sladkor, napolnjene jetrne baterije itd., da ne bi preveč komplicirali), potem pa mu ostane v glavnem le še energija, katero telo proizvaja počasneje (špeh). Če tečeš popoldne po jedi imaš hitre energije več. Do tu je dejstvo, od tu pa moja teorija: telo si ob energetskem primanjkljaju teka na tešče nekako zapomni ta primanjkljaj in ob vnosu hrane poskuša s čimvečjim izkoristkom nadoknaditi ta primanjkljaj in narediti čimvečje zaloge za nove primanjkljaje. Ker hitro dosegljivo energijo ob še tako učinkovitem karboloadingu lahko shranjuje le do neke mere, povečano shranjuje energijo tudi v obliki maščobe. Če ta teorija drži imaš naslednje možnosti: teke na tešče opravljaš pri bistveno nižji intenzivnosti, da telo ne pride v energetski primanjkljaj, pred tekom ali med njim uživaš sladkorje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA