Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 janif
Živjo,

Kolegu so zadnjič na fitnesu testirali maščobe, z rezultatom je bil glede na leta zadovoljen, zanima pa ga, če se da kje dobiti to tabelo. Ker na Internetu nisem zaenkrat našel nič takega, se obračam na vas, če ima kdo tako tabelo v elektronski obliki.

Hvala in LP,
Jani
 Nataša
mene pa zanima, kolk točne so "tehtnice" v fitnesih, ki merijo tudi telesno maščobo v primerjavi z navadnim merjenjem kožne gube s kaliperjem? Menda je merjenje s kaliperjem najbolj točno, če se meri na 8 mestih, na treh (Cooper) je premalo. Pri meni je bilo med merjenjem na Cooperju in v fitnesu 4% razlike, kar je že kar precej :?
Uporabniški avatar
 gorazd
Močno na rezultat tehtnic v fitnesih vpliva telesna temperatura. Navadno ljudem, ki so toplejši pokažejo takšne tehtnice večji odstotek. Pri meni je bilo za več kot 10% razlike med tehtnico in merjenimi kožnimi gubami, pa bi si upam trditi, da je tistih 24% ki mi jih je pokazala tehtnica čisto mimo. Tisti ki me poznajo lahko to potrdijo. Merjenje s kaliperjem je veliko točnejše, že merjenje s tremi gubami da dokaj točne rezultate, pa je seveda spet potrebno upoštevati tip postave...
Pri elektronskih merilcih pa take fore, kot da je treba ležati, pri drugih stati 40cm narazen, pa z iztegnjenimi rokami...

Važno je le to, da vedno meriš v enakem stanju in na enek način, bistvo je da opaziša spremembe v odstotku (neglede na to ali je rezultat točen ali ne, tako kot s tehtnico za telesno težo, važno j eda se opazi razlika.) in merjenje z merilci je hitro in enostavno. Medtem ko meritev s kaliperjem vzame veliko časa in preračunavanja.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Mi smo si na faksu pri fiziologiji zmerili 11 kožnih gub po celem telesu na podlagi katerih smo po 5 metodah izračunali % maščobe v telesu in potem smo izračunali količnik vsote 5 rezultatov.
Moje rezultat je bil 6,77% maščobe oz. 4,26 kg na mojih 63 kg telesne teže, ni slabo, a?
Nazadnje pa smo računali tudi procent mišične mase po 2 metodah in povprečje obeh sem dobil 54% mišic. Izračunali smo tudi % kostne mase in sem dobil rezultat 24,2%.

Seveda je potrebnega kar nekaj merjenja - vsako kožno gubo 3krat, obsege 2krat, premere 2krat pa en kup preračunavanja-je pa zadeva dokaj natančna. :D
V naslednjih urah bomo obdelali razmerja med mišičjem in okostjem na okončinah in na trupu - mišično kostni indeksi.
Saj bi vam napisal, kaj vse se meri in vse izračune, a bi to vzelo veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliko časa...
Če pa koga zanima, mu lahko načeloma posodim, da si pogleda zadeve oz. skopira.
LP vsem.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA