Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Fotr
Zakaj se tekaške copate imenujejo superge? :?: :shock: :oops:
 superga
ZAKAJ SUPERGE ?
V časih socializma so se čez mejo dobili športni copati znamke SUPERGA !!
Ker je bilo to takrat nekaj novega in se pri nas ni dobilo nič podobnega se je ime ohranil še danes.
Kasneje se je pri nas dobil samo ADIDAS in tako je prišlo v navado še "adidaske".
L.P.
Uporabniški avatar
 Vlajko
Fotr napisal/-a:Zakaj se tekaške copate imenujejo superge? :?: :shock: :oops:

Jaz si to laično razlagam takole:

Po mojem jim tako pravimo le pri nas.

Namreč, pred leti, ko sem še kot "osmošolček" stanoval v Tolminu (near Italy), so se v naših trgovinah praktično dobili le "legendarni" športni copati BOROVO. Gotovo se spomniš, tisti nizki, saj dosti kasneje so postali celo moderni med mladimi... Takrat pa...seveda ne...

Takrat je bilo moderno, da so se iz Italije "švercala" razna oblačila, predvsem kavbojke tipa "Super Rifle, Levis, itd,....". V YUGI tega ni bilo možno za noben denar kupiti v rednih trgovinah.

....In, nenazadnje,... v spominu mi je ostalo, da smo bili otroci veseli tudi visokih športnih copat italijanske firme SUPERGA. Ti copati so bili takrat med mladimi tako "željena roba", da smo si jih otroci še bolj želeli kot kavbojke. Kar nekaj let je trajala ta "supermoda"; blagovno ime "superge" je praktično ponarodelo.

Kmalu, nekaj let kasneje, je Planika začela licenčno izdelovati copate Adidas; le ti so se, seveda, začeli tudi pojavljati na takratnem YUGO trgu, kasneje se je na tržišču pojavila še PUMA... pa dolgo, dolgo ničesar drugega....

Ampak, začuda, smo takrat že kar vse športne copate imenovali kar superge, neodvisno od proizvajalca. Spomnim se, ko je, recimo, kdo dejal, da je kupil nove superge firme Adidas...

Kot sem dejal, to je moje "videnje", hvaležen bi bil še za kakšno, nemara, še bolj verodostojno razlago. Najbolj apeliram, pravzaprav, prav nate, Fotr, saj se tega, morda, še bolj spomniš kot jaz....
Uporabniški avatar
 Vlajko
Pardon, ta čas, ko sem se jaz "mučil" s pripravo "dolge in široke" razlage, so se pojavili že tudi drugi, krajši, pa pravzaprav enaki odgovori.
Uporabniški avatar
 Fotr
Vlajko napisal/-a:...Fotr, saj se tega, morda, še bolj spomniš kot jaz....

Res se ne spomnim, mogoče je bil to čas, ko me športni copati niso niti malo zanimali, ampak so me toliko bolj elegantni in salonski "špičaki". :evil:
Še v Planico na skoke sem šel v špičakih! :shock:
Uporabniški avatar
 Bor
Vlajko napisal/-a:[Ampak, začuda, smo takrat že kar vse športne copate imenovali kar superge, neodvisno od proizvajalca. Spomnim se, ko je, recimo, kdo dejal, da je kupil nove superge firme Adidas...

.

......mi smo pa vsem supergam rekli adidaske.........
Uporabniški avatar
 dusan
Vlajko, popolnoma se strinjam s tvojo razlago. Kot informatik se verjetno spomniš, da smo včasih vsi delali na IBM sistemih, čeprav so bili računalniški sistemi različnih proizvajalcev.

Superge smo v našem koncu imenovali visoke copate (za košarko) po letu 1970, medtem ko so adidaske iz Planike že bile na trgu (modre s belimi črtami). A to ni pomembno. Razlago si dobro zadel.
Uporabniški avatar
 primus
...in zgodovina se ponavlja: poleg kalodonta, globina, labele govorimo tudi o mobitelih, pa še kaj bi se našlo.
ko se enkrat 'prime' ni več pomoči... :D

primus

p.s.: pa da ne bo pomote, ne samo pri nas - tudi 'nylon' je le (DuPontova) blagovna znamka.
Uporabniški avatar
 runner
mi smo rekli:
tenisice... CRO verzija tudi sedaj.
ali teniske ... BiH verzija.
ali patike ... SiC verzija.

a ja patim ko patika ... :wink:
 Ninocka
V mojem besednem zakladu je še vedno izraz "teniske" za večino športne obutve. Npr. rečem, da bom šla pogledati za tekaške teniske :D . Nimam pojma kdaj, kje in kako sem ta izraz in hecne besedne zveze zabetonirala v svoji glavi (nikoli bila v Bih).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA