Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Sem med branjem foruma ugotovil, da se mojemu postavljanju noge očitno reče supinacija in ne pronacija, kot sem do sedaj mislil.

Podplata starih superg ne morem preveriti, saj tečem šele 2-3 leta, pa še to v nekaj zimskih mesecih na tekaški stezi, ko res ne pride do neke obrabe. V začetku mi je uspeh predstavljalo že 2-3 km, naslednjo sezono pa sem v kosu pretekel že 10-15 km (celo 20). Da so me od recimo 8-10 km naprej začeli boleti razni deli noge (vezi na strani pri kolenu, zadaj gležnja..) sem vzel v zakup. Da sem šel naslednji dan po dobrih 10 km postrani navzdol po stopnicah (ni bil muskelfiber) sem se tudi sprijaznil - sem čutil, da se mi zadaj pri gležnju kar nekaj premika..??

Če pogledam čevlje, so izrazito obrabljeni na zunanji strani pete - ne ravno zunanji del, pač pa med zadnjim delom in med stranskim delom - torej na 45 stopinj gledano iz centra pete. Še posebej desni čevelj.

Ko gledam Mizunke, s katerimi tečem, pa je od zadaj gledano dosti bolj podložen del pete v smeri proti notranjem delu- spodaj je enakomerne debeline črn podplatni del, tik nad njim pa je bol mehak del, ki ga je na proti notranji strani recimo 12 mm, na zunanji strani pa 7 mm.

Ali so te superge primerne za mene, ali pa so ravno napačne?

Kateri model Mizunk imam ni nič označeno. ALi je lahko kaj od bolečih gležnjev oz. vezi povezano s tem (v kolikor imam napačne), ali pa je vse to normalno, ker sem še bolj začetnik?

Imam še za zapravit bon za Tomassport - sem probal Asics Cumulus 13, ki naj bi bile za supinatorje - kakšen nasvet (probal sem tudi Mizuno Wave rider 15, pa mi niso toliko odgovarjale-udarjanje pete).

Bom vsakega nasveta zelo vesel.

Aja še to, sem 41/180/78.

LP
Samo po obrabi copata ne moreš vedet, čeprav je to en od znakov.

Dober test, da ugotoviš, kaj si, imaš tule:
http://www.myprecisionfit.com/test/welc ... ected=true

pa če te redno nekaj boli, in veš, da ni zaradi pretiravanja - ja lahko je zaradi napačnih copat. Tudi jaz sem se podobno zmotil pri nakupu pred leti, ker je bil na podplatu na notranjem delu pete močno ojačan del, so mene redno bolela meča, vsakič, ko je bil kak raven odsek po makadamu ali asfaltu, npr 2 ali 3 km, čudna reč. Po razgibanem terenu pa ne. Bi še razumel, če bi bil brez kondicije, ampak v tistih časih sem občasno tekel po hribih tudi v težkih visokih gojzarjih, ki imajo 900g po komadu, pa me ni nič bolelo!
No, najprej sem mislil, da se morajo noge navadit na menjavo. Ampak ko je predolgo trajalo (stare copate sem žal zgonil že toliko, da je podplat razpadel); sem en dan imel "navajanja" dovolj in šel odtečt po ravnem makadamu v nizkih treking copatih, ki so bolj za hojo po gozdu ipd, in ko me ne nič bolelo, sem seveda dojel, da sem falil nakup.

Nauk zgodbe - vedno imej v uporabi vsaj dva para copat! :D
Če ne veš kaj si, je najbolje da obiščeš kakšno specializirano prodajalno s tekaško obutvijo in tam naredi test s kamero (praviloma brezplačno). Vsi ostali testi niso zanesljivi. Lahko držijo, lahko pa ne. Obraba ni preveč dober pokazatelj, test z mokro nogo malo bolje ampak tudi ni 100% v vseh primerih, ker pronacija / suplinacija ni samo stopalni lok, ampak bolj gibanje oz. nagibanje v gležnju in pa kot noge napram stopalu. To se pa vidi samo ko tečeš in se s kamero snemaš (oziroma te mora nekdo drug).
sitrader napisal/-a:Če ne veš kaj si, je najbolje da obiščeš kakšno specializirano prodajalno s tekaško obutvijo in tam naredi test s kamero (praviloma brezplačno). Vsi ostali testi niso zanesljivi. Lahko držijo, lahko pa ne.

Kdo ti zagotavlja, da bo na testu ugotovljen rezultat zanesljivo pravilen :?:
Poznam primere, ko ni bil, posledice uporabe napačnih copat so pa znane.

lp, vencelj
Sam imam probleme, vsaj predvidevam, s tekaškim kolenom, na zunanji strani se mi pri daljših spustih pojavi pekoča bolečin, ki se postopno povečuje. Predvidevam, da je to predvsem zaradi neprimerne obutve...
Zanima me kje se da opraviti test s kamero(Celje ali Ljubljana), da ugotovim kakšni čevlji so primerni zame...

Prav tako me zanima če ima kdo podobne težave, oziroma kako jih je saniral. V hrib ali po ravnini lahko tečem kolikor mi da volja, ko pa se začnem spuščati, se najprej pojavi neprijeten občutek tiščanja, nato pa se stopnjuje do močno pekoče bolečine :--( :--( .

Kakršnikoli predlogi so dobrodošli :)
vencelj napisal/-a:
sitrader napisal/-a:Če ne veš kaj si, je najbolje da obiščeš kakšno specializirano prodajalno s tekaško obutvijo in tam naredi test s kamero (praviloma brezplačno). Vsi ostali testi niso zanesljivi. Lahko držijo, lahko pa ne.

lp, vencelj

Predvsem posledice nošenja pronatorskih ali supinatorskih copat.
Še najmanj škode si narediš z nevtralnimi copati. Takih tekačev je menda statistično tudi največ. Supinarorjev je skoraj zanemarljivo malo.
vencelj napisal/-a:

lp, vencelj

Hmm... to imaš prav. Pravilnost testa temelji na temu, da človek ko pogleda film, pravilno diagnosticira stopalo oz. težavo. Če tu odpove, potem je seveda diagnoza napačna. In posledice so jasne oz. pričakovane.

Želel sem samo da če ima človek možnost, naj izkoristi še to možnost (test). Če ne drugega bo pa potrdil domnevo (ali pa obratno, pomislil na kaj drugega). Škodi po mojem ne (imeti čim več informacij).

LP
sitrader napisal/-a:
vencelj napisal/-a:

lp, vencelj

Hmm... to imaš prav. Pravilnost testa temelji na temu, da človek ko pogleda film, pravilno diagnosticira stopalo oz. težavo. Če tu odpove, potem je seveda diagnoza napačna. In posledice so jasne oz. pričakovane.

Želel sem samo da če ima človek možnost, naj izkoristi še to možnost (test). Če ne drugega bo pa potrdil domnevo (ali pa obratno, pomislil na kaj drugega). Škodi po mojem ne (imeti čim več informacij).

LP

Imaš prav. Če tečeš v pronatorskih superga, si, razen če res nisi pronator, delaš škodo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA