Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Špela, tudi jaz se strinjam s tabo. če bi morali paziti, da ne bi slučajno kakšne teme pogreli, lahko forum kar zapremo, saj je v teh letih bilo res že praktično vse na tapeti.

Zanimivo, kako različne izkušnje imajo razlilčni tekači s tekom na tešče. Enkrat sem prebral eno razlago, da je bistvena razlika pri teku na tešče, če zvečer obilno večerjaš, da potem tek na tešče v resnici ni povsem na tešče. Tudi sam večkrat tečem (skoraj) na tešče recimo na morju ali poleti pred službo, pa ne zato, ker bi se mi to zdelo ne vem kako koristno, ampak ker nočem teči s polnim želodcem ali pa vstati sredi noči, da bom lahko potem čez 2 uri tekel. Pojem mogoče četrt banane ali pša 2 napolitanki. So mi taki teki kar všeč, ampak ne prakticiram tekov na tešče nad 1 uro. Pa večerji se nikoli ne odpovem, tako da imam še od prejšnjega dne nekaj energije.

Zanimajo pa me tudi izkušnje drugih tekačev z zadevo, o kateri se relativno malo govori. To je spanje. Mislim, da je spanje nujno za regeneracijo in je to tisti pravi počitek. Dejansko je dokazano, da se celjenje miropoškodb, kar omogoča rast mišic (podobno kot rast otroka) dogaja med spanjem. To pač zato, ker se rastni hormon izloča samo v fazi globokega spanca. Nadalje ugotavljam iz lastnih izkušenj, da sem ob pomanjkanju spanja dosegal bistveno slabše rezultate na tekmovanjih in slab napredek na treningih. Neke teorije pravijo, da mora vrhunski vztrajnostni tekač spati vsaj 8 ur na dan in še oddremati kakšno uro popoldne.
spela* napisal/-a:
Mogoče zato, ker je to forum, prostor za debato. Meni se zdi pa ravno nasprotno, da bi morali novince spodbujati, da se oglasijo na forum. ker je to tudi priložnost, da se predstavijo, da pridejo v našo družbo. :!:
Tudi jaz sem se na forum prvič oglasila z začetniško temo, sicer ne z vprašanjem, ampak vendarle. In zelo se spomnim, koliko so mi pomenile zlasti spodbudne besede Venclja, ki je komentiral, da je 5 km za 35 min teka dober čas za začetnico. :D Hvala, Vencelj, in ostali!

O, Špela, ti se tega še spomniš :?: To me veseli, sem kar malo "zrasel" :D .

Sicer se pa strinjam, na forumu je pač treba pisati, sicer bi kaj lahko hitro "ugasnil", a se v teme po takih "visokonivojskih" razpravah nerad oglašam (čeprav sem težko tiho), ker nočem prilivati olje na ogenj oz. se zavedam, da z "moraliziranjem" ničesar ne prispevam... :ignore:

LP
mare napisal/-a: Mislim, da je spanje nujno za regeneracijo in je to tisti pravi počitek. Dejansko je dokazano, da se celjenje miropoškodb, kar omogoča rast mišic (podobno kot rast otroka) dogaja med spanjem. To pač zato, ker se rastni hormon izloča samo v fazi globokega spanca.

Raziskava narejena na Stanford University na skupini različnih športnikov je pokazala, da so skoraj vsi testiranci po 6 tednih, ko so morali spati po 10 ur/dan popravili svoje osebne rekorde :D .

"We also know that exercise has a profound impact upon sleep. Up to a point, the more you ask your body to do in the day, the more sleep is required to recover. This is why endurance athletes in particular generally need more sleep. However, excessive exercise can actually disrupt sleep, so it is important to strike a balance.

Successful training, particularly for endurance sport, is a balance between physical work and subsequent recovery. It has been said that winning athletes are not those that train the hardest, but those who recover the most effectively. Training is all about recovery. Each training session causes damage to the body which must be repaired. Over time if recovery is inadequate, the body eventually breaks down."
vencelj napisal/-a:
spela* napisal/-a:
Mogoče zato, ker je to forum, prostor za debato. Meni se zdi pa ravno nasprotno, da bi morali novince spodbujati, da se oglasijo na forum. ker je to tudi priložnost, da se predstavijo, da pridejo v našo družbo. :!:
Tudi jaz sem se na forum prvič oglasila z začetniško temo, sicer ne z vprašanjem, ampak vendarle. In zelo se spomnim, koliko so mi pomenile zlasti spodbudne besede Venclja, ki je komentiral, da je 5 km za 35 min teka dober čas za začetnico. :D Hvala, Vencelj, in ostali!

O, Špela, ti se tega še spomniš :?: To me veseli, sem kar malo "zrasel" :D .

Sicer se pa strinjam, na forumu je pač treba pisati, sicer bi kaj lahko hitro "ugasnil", a se v teme po takih "visokonivojskih" razpravah nerad oglašam (čeprav sem težko tiho), ker nočem prilivati olje na ogenj oz. se zavedam, da z "moraliziranjem" ničesar ne prispevam... :ignore:

LP

Seveda se spomnim, ker sem bila zelo vesela tvojega komentarja! :D
Nasploh so tvoji prispevki zelo konstruktivni! :clap:
Tudi sam se spomnim spodbudnih komentarjev, ki sem jih dobil tu gori. Me je kar vrglo, od začetka, ko sem se oglasil z neumnimi vprašanji: razni taki asi kot so ZdravkoC, Vencelj, Inot, Ečo, pa ero, tae, zupančič, Vreme, danes vsi legende, in seveda mnogi ostali, ki na sladkih6 pozdravijo z "dajmo Wega" ko švignejo mimo... nikoli me ni nihče podcenjeval, vrgel v obraz, da je to, kar se grem jaz nekaj manj vrednega, joging, krneki. In vesel sem da je tako.
Da ne bo izgledalo tko, da sem postavila nekaj vprašanj in vam naredila delo, pol pa šla ležat na kavč :-) Redno spremljam TF, ker ste mi res v veliko spodbudo. Bi najbrž že obupala, če ne bi videla tukaj, kaj vse počnete.

Arabo, z vozičkom sem tudi jaz probala pri prvem otroku, zdaj pa mi nekako ne odgovarja, ker me sili v malo nenaraven položaj, predvsem pa mi je fajn, da grem sama tečt, da imam tisto urico zase. Sicer pa, zdaj je že lažje, ker mlajši ni več čisto odvisen od dojenja...

Wega, tvoj dnevnik pa je itak zakon. Sem imela par dni nazaj eno krizo, pa sem ga šla brat in potem v tekaške hlače, superge in na klopco gledat, kako drugi tečejo :-)

Elin1, zdaj ko malo dlje redno tečem, opažam, kaj vse vpliva na to, kako tečem. Enkrat poriva naprej glava, pa gredo noge počasi, drugič bi glava odnehala, a noge kar nekako nesejo naprej... :-)

Parkrat sem malo čutila kolena, verjetno zato, ker sem majčken pretiravala. Ne vem, na začetku sem imela eno preganjavico, da moram it vsak dan tečt (sem se bala, da če kak dan ne bom šla, me bo vse skupaj minilo). Zdaj tečem tam pet ali šestkrat na teden. Vmes sem imela krizo in štiri dni zapored nisem šla tečt, sem sicer te dni kar nekaj prehodila, a sem imela vseeno slabo vest. Danes sem se spravila na en daljši tek in počutje odlično. Opažam, da me je majčken zasvojilo to, da se po teku tako dobro počutim, da tega ne bi več zamenjala za stanje poprej, a me vseeno preganja misel, da bi se naveličala in odnehala. Imam eno fiksno idejo, da moram sedaj (ko sem še na porodniški) čimveč pretečt, da mi bo to prišlo tako v kri, da ne bom odnehala ...
ja je že prav,da vprašaš,vendar moraš sama ocenit in poslušati svoje telo.vsi smo bili začetniki,in vsak ima svojo zgodbo.jaz zase ti lahko povem da sem bil samouk,in kakšni tekmi sem kakšnega tekača vprašal o tem ali o drugem.za rekretaivno tekačico ne rabiš strokovnih nasvetov,bolj motivacijo in spodbudo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA