Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 matrica
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da mi vsi, sicer dobronamerni in pretežno zelo pametni, nasveti niso kaj prida pomagali pri mojih tekaških začetkih. Vsa ta priporočila kako postopoma začeti s tekom, oblačili, hrano in pijačo so se mi zdela nadvse vmesna in tudi sam bi jih priporočal vsakemu začetniku. Ampak kaj, ko sem želel vse sprobati sam, in ni mi žal.
Skratka, začel sem na polno. Prvi "resnejši" tek v življenju je bil 10 km tek čez drn in strm. Potem pa en teden muskelfibra. Drugi in tretji tek: zelo podobno, s tem, da me je še zeblo ko psa ali pa sem švical kot konj.
Vse te izkušnje so neprecenjive v primerjavi z raznimi ustnimi izročili. Pa še tekaško samozavest si dviguješ s tem, ko sam prideš do modrosti velikih tekaških gurujev.
Uporabniški avatar
 StaraKost
...rek pravi, da gre osel samo enkrat na led, eni očitno morajo večkrat, da se nekaj naučijo :D :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 Wega
matrica in #12, seveda gre tudi na vajina načina. Celo kar nekaj jih poznam, ki jim gre na take in drugačne načine odlično in lahko rečem, blagor vam! :clap: Vsi pa nismo iz takega testa :( in nam je programček lahko v veliko psihološko pomoč, saj odlično motivira in bremza hkrati. Nekateri smo pač taki, kot sem napisal nekje na blogu, ki je bil v začetku "....namenjen v prvi vrsti meni samemu in meni podobnim, ki smo z tako nizko samopodobo sploh štartali. Ker iz nižje štartne pozicije kot jaz, zdrav človek pač ne more začeti. Če bo uspelo meni bo vsem."

Danes, pet let kasneje še vedno tečem in z lahkoto tečem brez ure in urnika, za svojo dušo in svoj mir. Saj ni problem teči, problem je začeti. Vstati s kavča in iti teč. Takle programčič je lahko odlična začetna točka.
 miha_z
Živjo,

Malce drugače je tudi glede na to koliko je človek fit. Jaz na primer sem bil zelo, zelo zaležan in hudo pretežak. To sem sicer še danes, vendar gre na bolje 8) . Da bi iz nič prelaufal 2 km je bila znanstvena fantastika, kaj šele 10 km.

Poznam pa n osebkov, ki so se držali tega programa (tudi jaz sem se ga) in večina še danes teče in jih ni minilo zaradi pretiranih pričakovanj/utrujenosti/poškodb.

lp,
Miha
 izst
No, da malo poročam, kako je bilo po 4. Wegovi vaji (2 minuti teka/2 minuti hoje-11x). Prvo tretjino teka me je malo bolela desna noga, drugo tretjino teka me je malce bolelo pod levim rebrom, zadnjo tretjino pa sem se počutil OK :)
Drugače mi je ta plan zelo všeč, ker imam občutek da mi ratuje, sem pa celo mojo boljšo polovico pripravil do teka. Trenutno me z lahkoto šiša, ker je natanko pol lažja od mene :| , ampaj jo bom že dohitel.

LP
 LukaL
Pozdravljeni,

sem nov na forumu, pregledal pa sem že kar nekaj tem o tem kako začeti ipd. Pred Novim letom, sem sam pri sebi naredil zaobljubo, da se bom v 2012 spravil v pogon (prej 5 let nič, ker so bili otroci premajhni ;); tekaške copate imam, poškodb do sedaj nisem imel, šlo mi je dobro (vsaj mislim), namreč, pretekel sem 5km brez postanka z zmernim tempom (cc 35-40 min). Pred tekom naredim 20-30 počepov, razgibam kolena in gležnje...v začetku tečem zelo počasi, potem pa stopnjujem in se med tekom ne ustavljam več. Tečem po urejenih poteh (razen 1km zglajenega makadama). Sedaj pa čutim pekočo bolečino v desni meči. Danes nisem pretekel niti 2km in sem moral odnehati :| zaradi bolečin...sem pretiraval ali je to "normalna" poškodba?

Lp Luka
Uporabniški avatar
 kokoškavgozdu
Tudi jaz sem začela (no, še vedno "začenjam") po tem programu, s tem, da (Wega, se da slabše, kot je šlo tebi, mislim, da vse vodim) sem prvi teden gurala en mesec, drugega tri tedne, tretjega mislim da tudi...

Minuta teka mi je bila znanstvena fantastika, ko sem se spomnila da jaz to biiiii

Ker do jeseni nisem prišla do konca, zimi je botrovalo kup bolnišk, zdajle začenjam od začetka. Sem ta teden mal na uro gledala. Minuta :) pis of kejk

(upam, da se nisem prezgodaj pohvalila)

Za tiste, ki potrebujejo vsaj rahlo brco v r..., pa še za koga, je tale program super. Meni je še bolj kot program, pomagal blog
 bobsaap
matrica napisal/-a:Skratka, začel sem na polno. Prvi "resnejši" tek v življenju je bil 10 km tek čez drn in strm. Potem pa en teden muskelfibra. Drugi in tretji tek: zelo podobno, s tem, da me je še zeblo ko psa ali pa sem švical kot konj.Vse te izkušnje so neprecenjive v primerjavi z raznimi ustnimi izročili.

Niso vsi ljudje tako "trdni" v glavi!

Marsikdo bi po takšnih "neprijetnih" izkušnjah opustil tek, ali zamenjal pristop do njega, ti si pa vztrajal zato pa ...

... sem tudi sam mnenja, da je potreben postopno uvajanje, pripravljanje in ne kar na enkrat na horuk.
Uporabniški avatar
 vencelj
Staro temo izrabljam za citat iz knjige http://www.ciceron.si/site/ciceron_knji ... _teci.html

Začetek
Čudovit paradoks teka je, da za začetek ni potrebno nobeno znanje. Nobeno. Če želiš postati tekač, pojdi, postavi se na pot, gozdno cesto, na pločnik ali cesto, in teci. Teci 50 m, če ne zmoreš dlje. Jutri boš pretekel več. To ti bo samo po sebi pomagalo najti užitek in prvinsko veselje v gibanju. Zdelo se ti bo kot otroška igra, kakor tudi mora biti.
Sprva se ne obremenjuj s hitrostjo in še manj z razdaljo. Pravzaprav je bolje, da začneš počasi, s 50 do 70 % maksimalnega napora. Najboljša tehnika za določanje prave obremenitve je tek ob pogovoru s sotekačem. Če ne moreš govoriti, tečeš prehitro in preveč intenzivno. Če želiš, lahko kombiniraš tek in hojo, predvsem pa naj te ne bo sram hoditi v klanec. Sčasoma podaljšuj razdalje. Dolgi, počasni teki ti bodo okrepili srce in pljuča, izboljšali pretok krvi in pospešili matabolizem v mišicah.
 Dejček
Lep pozdrav vsem skupaj

Ker sem novi na tem forumu me zanima predvsem, kakšne cilje si zadam kot recimo koliko km naj pretečen na leto, glede na to da s kolesom delam po 5000 km/leto pa se z tekom ukvarjam že kar nekaj časa. Jaz bi pa rad kombiniral kolesarstvo z tekom, ker v mrzlih časih, ko ni za kolo pač enostavno tečem, cirka 10-12km na dan.. :)

Kakšen cilj si lahko zadam, ki bi mi ga uspelo doseči oz. koliko km naj naredim, ki bi jih lahko pretekel v enem letu in kakšna je praksa ostalih tekačev na tem področju. :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
Praksa je, da prakse ni. Vsak ima svoje cilje in dela svoje kilometraže. Tako boš moral svojo sam poiskat :D .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA