Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 matej2
Precej skopi podatki.

Možnosti so:
- ura ne meri pravilno (kontroliraj z ročnim merjenjem)
- natreniran si kot vrhunski vdržljivostni športnik (to verjetno veš brez foruma)
- tvoje srce ne deluje kot bi moralo (potrebuješ pregled pri kardiologu)

Vsekakor priporočam obisk pri zdravniku in EKG posnetek.

Lp.
Uporabniški avatar
 VICTOR
-Ura deluje pravilno
-Nisem natreniran kot vrhunski športnik
-EKG izvid HR: 31, UZ srca je kardiolog označil za normalnega.

Še kakšna mnenja ? Ker malo me skrbi. Nihče od zdravnikov tega ne jemlje resno. Če se mi pulz spusti tako nizko v sedečem položaju. Kako še le med spanjem ? :)
Uporabniški avatar
 jac
če je kardiolog označil srce za normalno, potem ni problema... morda bi bilo edino smiselno narediti 24 urno meritev pulza - EKG holter... napravco imaš 24 ur nameščeno na sebi, lahko normalno gibaš....

tu se vidijo vse morebitne anomalije...

meni je tudi v ležečem položaju nameril 33/min...

je pač tako pri meni normalno.... kakšen pa imaš pulz pri večjih naporih - recimo teku v klanec? Pri kakšnih obratih se počutiš res izmučen...?
Uporabniški avatar
 VICTOR
Vse kar je nad 170 je že zelo opasno. :D
Star sem 24.
Samo za primer... Palmanova 21km 1:18:43 s povprečnim pulzom 167 ¦ Ljubljana 42km 2:52:05 s povprečnim pulzom 152
Uporabniški avatar
 StaraKost
..... za "dizelaša" popolnoma normalne višine utripa pri obremenitvi :D .
Uporabniški avatar
 dejc
...pa verjetno rahlo povečano srce. :wink:
Uporabniški avatar
 tabonir
VICTOR napisal/-a:Vse kar je nad 170 je že zelo opasno. :D
Star sem 24.
Samo za primer... Palmanova 21km 1:18:43 s povprečnim pulzom 167 ¦ Ljubljana 42km 2:52:05 s povprečnim pulzom 152

No, pa si le bistvo povedal :D .
Glede na čase, ki jih imaš na tekmah, si kar natreniran.
Mislim, da ni nič narobe s tvojim pulzom.
Tudi meni so lani na sistematičnem zdravniškem pregledu namerili ~36 utr/min, sestra me je samo malo debelo gledala.
Ne vidim vzroka, da bi bil utrip nad 170 nevaren :D! Sploh pa ne pri tvojih letih.
Pri pov. pulzu ~170 delam tempo teke na 10km ~20-30s/km počasneje kot na tekmi, pa sem še zdaj tu :D. Na tekmah si pulza ne merim! Bolje, da ti ne povem koliko sem star :lol:.
Uporabniški avatar
 zz topka
He, he, Victor, če bi jast tekla 1:18 na polmaratonu, mi srce najbrž ponoči niti ne bi tiktakalo :?: :?: :?:
Ker, zdaj, ko sploh ne laufam, ampak se samo vsak dan spravim na moj hrib hodit, mi moj kuc-kuc zjutraj prav tako pokaže okoli 35-40. Če pa grem npr. "razburjena" na krvodajalsko, me teta gleda čudno s tam okoli 50.
Še moj mi reče, ko se spokava: Lahko tebi, baba, k nimaš pulza, ma mene boš pa v grob spravla :lol: :lol:

Tako, da nič bat. Sigurno je vse O.K. s tvojim srčekom.
Uporabniški avatar
 nordnung
Za 24 let je limit 200 do 210/min, zakaj te skrbi 170?
Drugače pa povečana (volovska ) mišica z očitno bradikardijo, ki ni problematična. Tu postane nevarno ko nastopi aritmija...
Uporabniški avatar
 VICTOR
Ne skrbi me 170. Skrbi me pulz v mirovanju, ki je v povprečju 32 udarcev na minuto. Vprašanje kako nizko se spusti med spanjem. Moj maksimum pa je malenkost nad 180.
 Heligo
VICTOR napisal/-a:Ne skrbi me 170. Skrbi me pulz v mirovanju, ki je v povprečju 32 udarcev na minuto. Vprašanje kako nizko se spusti med spanjem.

Ni nujno, da se spusti kaj bistveno nižje.

Po mojih meritvah so povprečja za celo noč (avg 7.5h/noč) enaka ali malo višja tistim, ko sem umirjen in spočit popoldne na kavču. Najnižje vrednosti ponoči dosežeš v fazi globokega spanja. Faza, ki običajno nastopi 1-3h po tem ko zaspiš in ki redko traja več kot 30-70min. Takrat je utrip običajno še za 2-4bpm nižji od celonočnega povprečja.

Ni pa to težko ugotoviti če imaš ustrezno uro. Nastavi si int. snemanja na 30s in enostavno posnami nekaj noči.
Uporabniški avatar
 mare
Ne vem, kaj pričakuješ od nas tule na forumu. Če ne verjameš kardiologom, ki ti pravijo, da je vse v redu, ali boš verjel neznanim laikom in pametnjakovičem. Če hočeš neumen nasvet: za vsak slučaj raje ne zaspi, ampak celo noč delaj počepe, da ti ne bi slučajno utrip padel pod 30. Pa upam, da ne boš tega vzel zares.
Uporabniški avatar
 mrzli
Vsaka čast za tak pulz v mirovanju :clap: ... tak pulz imajo vrhunski športniki... men se ne spusti niti pod 40 :D ... pulz na tekmi, ki si ga napisal se mi zdi čist normalen... ta v mirovanju je mal nizek... ampak, če ti je kardiolog rekel da je vredu, pol tako mora bit... jaz takoj podpišem za pod 40... no morda enkrat bo... :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne želi si tega, ker ni potrebeno. Vsak ima svoj max utrip in utrip v mirovanju .
Tisti, ki ima po naravi veliko srce, ima nizek utrip v mirovanju, tudi brez posebno zahtevnega treninga.
Tisti, ki tega nima in ga s treningom pretirano poveča, ima pozneje lahko težave.
Ne pozabit, da to, da imaš manj kot 35 namesto okoli 40 utripov ne pomeni nobeno posebno prednost.
Tisto kar je pomembno je to, da imaš LP čim višje, da je tvoja hitrost na maji LP-ja, čim višja in ekonomičnost izrabe energije, čim boljša. Če izboljšaš te parametre si "zmagal", kljub temu, da imaš utrip v mirovanju "samo" okoli 40, kar je tudi za vrhunskega tekmovalca dovolj.

Bolj kot malo večja srčna rezerva (MSU - utrip v mirovanju) je za vzdržljivostne discipline pomembno to, kako "ekonomično" porabljamo utripe, ki jih imamo na razpolago do anaerobne meje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA