Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Asparagus
tek_v_snegu napisal/-a:7 do 14 dni....glavobol, boleče mišice, slabost v želodcu...

Hladi mesto ugriza ter sredstva proti vnetjem...

Verjetno pa bo vse v redu...

Hvala za odgovor in nasvet :D .
 sitrader
Pri klopnem meningoencefalitisu so znaki na začetku precej netipični. Da gre za to bolezen se na žalost vidi šele v naslednji fazi. Na začetku zgleda vse bolj kot kaj drugega.
Pa ne pišem to za to da bi te prestrašil. Bodi samo pozorna in če bo kaj čudnega, obišči zdravnika.

Opazuj še mesto ugriza za znake borelije. Za vsak slučaj.

Vedi pa, da na srečo, vsak ugriz še ne prinese bolezni. Upam da bo tako tudi pri tebi.

LP
 klas
Svoboda in strast hoje po brezpotju je neizmerna!
Pri meni vse to daleč premaga strah po klopih. Da ne bi šel v gozd zaradi klopov, mi ne pade na pamet.

Na leto naberem evidentiranih 10-20 ugrizov klopov.

pred boleznimi se ubranim:

- meningoencefalitis - cepljenje na prvem mestu (po 5-10 letih booster doza)
- borelija - pregled titrov protiteles na 5 let + "profilaktično" zdravljenje 1 faze z AB na vmesnih 5 let. Če me torej slučajno in neodvisno od tega položi vmes kaka gnojna angina, jo pač zdravim z istimi abtibiotiki in po shemi za borelijo. Ni po sicer doktrini... :roll:

Sicer pa se strinajm, da je to :twisted:
Opazovanje vboda seveda velja, a ni sigurno in se rado pozabi. Do okužbe lahko pride brez sprememb na koži (ali so te drugje), pa tudi ostali znaki začetka bolezni so ponavadi neznačilni in jih ne povezujemo s klopom.
Uporabniški avatar
 Asparagus
Sitrader in Klas, tudi vama hvala za pojasnila.

Tokrat sem posebej pozorna na klopa, ker se odpravljam septembra na potovanje in me skrbi, da me ne bi kaj doletelo tam. Iz odgovorov sklepam, da bi se meningitis(če že, pa upam, da se ne bo), pojavil prej, borelijo pa bi se dalo izključiti s testiranjem.

Če bo kar koli sumljivega, se bom odpravila k zdravniku.

LP,
A.
Uporabniški avatar
 Loni
klas napisal/-a:
Na leto naberem evidentiranih 10-20 ugrizov klopov.

Ups, kaj me letos še čaka, v dveh tednih sem jih dobila 10 prilepljenih, tiste samo na sprehodu sem nehala že zdavnaj šteti. Vedno na istih krajih, tako da ni problemov z opazovanjem kože, čeprav letos sem enega našla tudi na roki.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Ti problemi so zal ali na sreco resljivi na manj razclovecen ter zastrasujc nacin kot ga nam servira zdravstveni sistem. Skoda, ze itak imamo dovolj izzivov pa moramo se hraniti potrebo po dominaciji nekih lobijev in avtoritet, da se pocutijo varne na tuj racun.
 sitrader
Asparagus napisal/-a:... borelijo pa bi se dalo izključiti s testiranjem.

Če bo kar koli sumljivega, se bom odpravila k zdravniku.

LP,
A.

Glej, vprašanje če ima testiranje borelije kakšen poseben smisel. Če se pojavi kolobar, zdravnik takoj predpiše zdravljenje z azitromicinom. Razen če se je doktrina kaj spremenila v zadnjem času.

V glavnem se opazuj in če bo kaj nenavadnega, ne čakat.

lp
Uporabniški avatar
 Pina
No, za vse ki se bojite klopov...
...pri 10 letih sem dobila borelijo od KOMARJA (pač komar je piču žival z borelijo in jo prenesu name..vem da je bil komar, ker sem ga fentala ...muahaha)
... eno leto po tem je moj ata dobil borelijo, ko se je do krvi poškrabal na robido (pač žival z borelijo se je očitno tudi poškrabala v to robido)

...tako...se pravi klopi so verjetno najbolj razširjeni prenašalci, niso pa edini.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Pina napisal/-a:No, za vse ki se bojite klopov...
...pri 10 letih sem dobila borelijo od KOMARJA (pač komar je piču žival z borelijo in jo prenesu name..vem da je bil komar, ker sem ga fentala ...muahaha)
... eno leto po tem je moj ata dobil borelijo, ko se je do krvi poškrabal na robido (pač žival z bore.lijo se je očitno tudi poškrabala v to robido)

...tako...se pravi klopi so verjetno najbolj razširjeni prenašalci, niso pa edini.

Stima,

Tudi Candida se zelo rada druzi v koloniji s spirohetami. Oz. ko se ena potuhne se druga aktivira. Nekako sluzita ena drugi scit v biofilmski prevleki. Tukaj se bo v naslednjih letih se veliko novih zadev odvilo. Zato tudi antibiotiki ne morejo do zivega spirohetam ampak jih samo zacasno utisajo.
Uporabniški avatar
 semjul
:D

V tem pogledu imam srečo, ker se res izdatno potim in klopi ne marajo človeškega švica. Seveda se najdejo tudi izjeme in mi želijo po nogah zlesti na mehkejše predele telesa. Zato sem v teh obdobjih klopov vedno v kratkih hlačah in jih začutim med lazenjem kvišku, ter odstranim. To sezono še nisem našel prisesanega klopa na sebi.
Se pa mrčesa nasploh že več let ubranim z meni drugače smrdečim Old spiceom, deodorantom v spreju, s katerim se posprejam od nog do glave. Ima intenziven vonj, ampak tudi mrčesu ne paše. Glede na to da sem veliko po gozdovih, sem se preventivno cepil proti meningitisu. Škodilo mi ni, če bo koristilo pa upam nikoli ne izvem.
 AlbaTege01
Jaz imam res veliko srečo očitno, veliko tečem po gozdu, travnatih poteh, pa sem imela v življnenju samo 2 klopa. Drugače pa če se ga v prvih 24 urah odstrani, je verjetnost okužbe zanemarljiva.
 Cedron
AlbaTege01 napisal/-a:Jaz imam res veliko srečo očitno, veliko tečem po gozdu, travnatih poteh, pa sem imela v življnenju samo 2 klopa. Drugače pa če se ga v prvih 24 urah odstrani, je verjetnost okužbe zanemarljiva.

To o 24h seveda ni res oziroma so ljudske cence. Prav tako kot vse ostalo kar govori vprid NEceplenju (govorim o KME). Odlocitev in spopadanje s posledicami pa je na vsakem posamzniku. V primeru KME bo(ste) pri poteku in (trajnih) posledicah prepusceni izkljucno (ne)sreci. Medicina vam bo kvecjemu lajsala trenutne simptome (vrocina, glavobol,,,,). Lp.
 lona
Hm, verjetno ne veš , da je to cepivo le za majhno število vrst tega virusa, velika večina virusnih oblik meningoencefalitisa nima cepiva. Pa še nove vrste se pojavljajo.
In nihče tudi ne zaupa, kakšni so stranski učinki tega cepiva. Sem jih izkusila (nevedoč, da gre za to) in po veliko letih ugotovila, da jih imajo skoraj vsi, ki so bili cepljeni z vsemi zaporednimi cepivi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA