Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 MladiTekač
Po slabih dveh mesecih sem prilezel do dolžine 10 km. Ob tem jubileju bi rad začel voditi evidenco teka. Ogledoval sem si šprtne ure in zasledil, da je povsod v prvem planu omenjen merilec srčnega utripa.
Zanima me zakaj je ta podatek pri teku tako uporaben in kaj lahko iz njega izvemo, če vodimo evidenco nekaj mesecev ali let.

Hvala za odgovore

xoxo
Uporabniški avatar
 vencelj
http://staro.tek.si/merilec-srcnega-utr ... ripomocek/
To je le ena spletna stran, seveda se jih najde še več.
Toliko o teoriji, o praksi ne bi jaz, ker (zaenkrat) naprav (še) ne uporabljam, pa bo verjetno kmalu kaj dodal kdo z izkušnjami...

LP na :TF), MladiTekač :!:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Športno uro ne uporabljamo samo za to, da bi vedeli kako dolgo smo vadili. Enako, če ne še bolj pomembni so podatki o tem s kakšno intenzivnostjo smo vadili. To izvemo iz dveh podatkov, hitrosti teka in obziva telesa na to hitrost, oziroma višine utripa.

Tisti, ki želijo malo bolj sistematično spremljati in strukturirati svoje teke, pa vsaj v začetku potrebujejo neko napravo, ki jim bo povedala nivo obremenitve in odziv telesa na to obremenitev. Tu pa se kar naenkrat odpre veliko možnosti pri izbiri takšne naprave. Enim je najbolj pomeben odziv telesa na obremenitev, podatki in analize povezane s tem. Drugim je to manj pomembno in jih bolj zanima statistika pretečenih kilometrov in GPS posnetek trase teka in ........ Pri nakupu moramo vedeti kaj je ali kaj bo, naša prioriteta.

Za tiste, ki samo tečejo zaradi rekreacije in zadovoljstva, ti podatki niso tako pomembni, ker večinoma tečejo v konfortnem področju dihanja, tu pa tam za krajši čas pospešijo. Ne tečejo po nobenem planu in s tekom prenehajo, ko jim je za ta dan dovolj. Pravzaprav za tek ne potrebujejo nobene ure, samo dobro voljo in copate :D .

Odločitev je tvoja.
 MladiTekač
Hvala obema.

@StaraKost Sedaj malo bolj razumem pomen podatka srčnega utripa, poleg tvojega odgovora sem prebral tudi par člankov nekih straneh.
Za zdaj sem še začetni tekač, ampak mislim, da mi volje ne bo zmanjkalo, saj v teku uživam. Zato imam tudi cilje: svoj tek izboljšati (ne le 10 let teči malo za zdravje), preteči maraton in če bo vse po sreči tudi zaplavati v kakšne (mogoče malo pretiravam) ultramaratonske vode. Zdaj vem kako ima različna intenzivnost različne učinke, tako, da mislim, da mi bo kakšen ura prišla zelo prav.

xoxo
Uporabniški avatar
 Radolca
zdravo :!:
stara kost in vencelja sta ti lepo predstavila uporabo in uporabnost ure z dodatki.
dodajam samo še to, da najprej teci z veseljem in ne zaradi boljših dosežkov. kob boš imel že nekaj kilometraže v nogah, potem pa začni resno treniarati, če je to poanta, zaradi česa tečeš.
jaz tečem že dobrih dvajset let. prvo uro sem kupil pred približno petimi leti. eno leto sem na vsakem teku gledal na uro in preveč hitel in se s tem tudi preveč izčrpaval. tisto leto se mi je uporaba ure prav zamerila. tako jo sedaj uporabljam približno enkrat na dva tedna da vidim, kako hiter oz. počasen sem :mrgreen:
pa dober tek ti želim 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA