Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
"Če vaše delo ne zahteva od vas, da ste nenehno v gibanju, potem verjetno večino časa presedite, torej spadate v neaktivno populacijo – ne glede na to, da sicer redno vadite." (citat)

http://www.tekac.si/novice/9553/zakaj_p ... avju_.html
Mene že glava boli od teh raziskav. Preberem še jih, če bi jih vrednotil, pa bi jih zelo nizko ovrednotil. Vseeno pa je bolje se gibati vsaj eno uro, kot pa še tisto uro presedeti. Pa tudi ne vem, če moj pes ne preleži več ur na dan, kot jaz presedim v službi. Vsi v službi pač ne morejo hoditi ali se gibati 8 ur.

Lep pozdrav.
boatjan napisal/-a:Mene že glava boli od teh raziskav. Preberem še jih, če bi jih vrednotil, pa bi jih zelo nizko ovrednotil.

Običajno take stvari vrednotimo glede na to, koliko nam je všeč. Če preberemo nekaj, kar nam ni ravno pogodu ali nekaj, kar naše dosedanje prepričanje postavlja na glavo, kaj hitro označimo za neumnost.
Sicer je pa treba prebrati cel članek in ne samo iztočnico, tisti stavek, ki sem ga jaz namenoma izpostavil. :wink:
Zdi se mi primerno, da citiram še stavek iz knjige http://www.ciceron.si/site/ciceron_knji ... eci-2.html (stran 150):

Ljudje nismo ustvarjeni zato, da bi vse dneve presedeli. Prav tako nismo narejeni za ponavljajoče drobne gibe, ki so tako pogosto potrebni pri današnjih specializiranih opravilih. Naša telesa si želijo velikih in raznolikih gibov, ki izvirajo iz jedra telesa. Neravnotežje je posledica celodnevnih drobnih opravil kot so tipkanje, odčitavanje cen na blagajni supermarketa, obračanje burgerjev, premikanje računalniške miške.
Naši tako natančno sestavljeni treningi so pravzaprav zgolj popravljanje škode. Ne gre za to, da bi se učili teka kot takšnega, s treningom se večinoma odvajamo slabih navad in popravljamo škodljive posledice sodobnega načina življenja.
Vrhunski citat....
Prav tako nismo narejeni za ponavljajoče drobne gibe, ki so tako pogosto potrebni pri današnjih specializiranih opravilih.

Naši tako natančno sestavljeni treningi so pravzaprav zgolj popravljanje škode. Ne gre za to, da bi se učili teka kot takšnega, s treningom se večinoma odvajamo slabih navad in popravljamo škodljive posledice sodobnega načina življenja.

Pa ravno tek, ki je eden od sportov kjer je najvec ponavljajocih gibov, naj bi bil super za popravljanje skode, ki nam jo povzroci zivljenje s prevec ponavljajocimi gibi? To pa dobis, ko knjige in "raziskave" pisejo in delajo "vrhunski" strokovnjaki. :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA