Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 spitzpark
Zanima me, če (Polarjevci) kaj spremljate Running index. Včeraj sem šel 13 km v jogging ritmu, pa mi je pokazalo 62. Toliko mi še nikoli ni...Hecno je, da bolj se matram, nižji je. Kakšne so vaše izkušnje? Ali se zvišuje s stopnjo pripravljenosti?
Uporabniški avatar
 Arabo
Jaz ga sledim redno.

"Stara kost" je o temu že v neki drugi temi napisal nekaj (glede own index) in tudi HRV. "Stara kost" je vsekakor najprimernejša oseba na forumu, ki ti lahko pojasni vso stvar.

Na Polarjevih spletnih straneh je prav tako pojasnjen pomen in kako je določen running index

Vsekakor ga je kot vse ostale pokazatelje jemati z rezervo, a menim, da je vseeno zelo dober pokazatelj trenutne forme oziroma stopnje opravljenega treninga v primerjavi z povprečjem oziroma ostalimi treningi.

Očitno si opravil zelo "hiter" trening z relativno nizkim povprečnim srčnim utripom.

Čestitam!
Uporabniški avatar
 Medicius
Kot Arabo pravi, ga je jemati za rezervo, je pa zelo blizu realnemu stanju. Nanj se lahko obrneš na tedensko ali mesečno povprečje, tako da recimo pogledaš stanje running indexa (RI-ja) v grafičnem prikazu. Tako vidiš hitro, če napreduješ ali ne. To je recimo moj graf odkar uporabljam Polar RC3:
Slika
Je pa tako, da RI ne zna če ti tečeš utrujen (od fizičnega dela pred treningom), če je izredno vetroven ali vremensko neugoden teden za tabo, če imaš kakšno poškodbo, itd. Vseeno se pa vidi v nekem daljšem časovnem obdobju dokaj zanesljiv podatek, če napreduješ ali stagniraš.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Medicius napisal/-a:Je pa tako, da RI ne zna če ti tečeš utrujen (od fizičnega dela pred treningom), če je izredno vetroven ali vremensko neugoden teden za tabo, če imaš kakšno poškodbo, itd.

Polarjev RI, res tega ne zna, znaš pa ti, ki moraš pri analiziranu treninga upoštevati stopnjo spočitosti/utrujenosti in vremenske pogoje. Popolnoma enako velja za višino dnevnega utripa med tekom. Prav zaradi tega imamo možnost označevanja in opisa dnevnega počutja in drugih pogojev.
In kot si že napisal, pomemben je trend na daljši rok in ne posamezna vrednost, ki lahko zaradi dobrih ali slabih dnevnih pogojev, lahko zelo odstopa..

Runing Index je med boljšimi prediktorji našega napredka, ker podaja razmerje med intenzivnosto vadbe(hitrostjo teka) in odziva organizma na to obremenitev, preko višine utripa.
Če smo sposobni dolgoročno teči z vse višjim tempom pri enakem utripu ali pri nižjem utripu in enakem tempu, potem je naša pripravljenost boljša, kar se kaže v višjem RI. Ker naše dnevno počuje in vremenski pogoji, kot mraz, vročina , vlaga, ... vplivata na višino utripa, posredno vplivata tudi na višino RI. Če pa spremljamo gibanje RI, ki je izmerjen, pod približno enakimi pogoji, potem smo zelo blizu realni oceni.

Če primerjamo predikcijo doseganja časov na različnih distancah preko višine running indexa (Polarjeva tabela) in tistih, ki jih izračunajo spletni kalkulatorji na osnovi tempa, vidimo, da so si časi zelo blizu, čeprav so to samo predikcije.
Uporabniški avatar
 Medicius
Vseeno, 100 ali 1000 besed, na koncu prebereš isti k...
StaraKost napisal/-a:Če primerjamo predikcijo doseganja časov na različnih distancah preko višine running indexa (Polarjeva tabela) in tistih, ki jih izračunajo spletni kalkulatorji na osnovi tempa, vidimo, da so si časi zelo blizu, čeprav so to samo predikcije.

Running index je lahko v pomoč samo kot pokazatelj učinkovitosti treningov. Skratka, če napredujemo ali ne, rezultatsko (časovno) pa se nanj ne moreš zanašati. Niti približno. :wink:
Aja, pozabil sem na boldanje. :lol:
Uporabniški avatar
 StaraKost
... se ne strinjam. Najbrž nisi preveril Polarjevo RI tabelo in možne dosegljive čase, in čase, ki jih dajo kalkulatorji. Pri meni se na primer predikcija za 21 km razlikuje za slabo minuto, kar je zelo blizu.
Uporabniški avatar
 Medicius
StaraKost napisal/-a:... se ne strinjam. Najbrž nisi preveril Polarjevo RI tabelo in možne dosegljive čase, in čase, ki jih dajo kalkulatorji. Pri meni se na primer predikcija za 21 km razlikuje za slabo minuto, kar je zelo blizu.

:)
Čisto verjetno, da ti je running index "pisan na kožo" ampak to še ne pomeni, da je tudi drugim.
Če recimo vzamem svoje povprečje zadnjih 10. tednov oz. povprečje nekje 50. treningov dobim rezultat running indexa 64. Tabela za to vrednost pravi, da bi naj pretekel 5km v času 0:19:00, 10km v času 0:39:30, polmaraton pa v času 1:26:00. Sam vem, da temu ni tako, ker 5km zmorem v 0:21:00, 10km v 0:45:00, polmaraton pa v 1:40:00.
Bo recimo Race Times Predictor opravil dosti boljšo napoved, kot running index.
Kot pravim, vidim ga kot odlično merilo za spremljanje sprememb telesne pripravljenosti, za približno napoved posamezniku, pa je žal v igri preveč fizioloških faktorjev telesa.
Uporabniški avatar
 StaraKost
... vzemi RI zadnjih nekaj tempo tekov, bo ocena boljša. Očitno je tvoja aerobna sposobnost dosti boljša kot tista na anaerobni meji ali malo čez. Zato pri počasnih tekih dobiš tako visoko oceno.
Uporabniški avatar
 Medicius
StaraKost napisal/-a:... vzemi RI zadnjih nekaj tempo tekov, bo ocena boljša.

Zadnjo tempo 10-ko, ki sem jo odtekel v 4:36/km mi je ocenil z 66. Moja povprečna ocena ne bo dosti drugačna pri tempo tekih. Glede na tvojo kilometrino pa ti je verjetno znano, da ima vsak posameznik različen srčni utrip (v mirovanju, gibanju - srčne cone, max utrip, ...), za running index pa je samo ena enačba. Zraven tega pa je še ogromno drugih telesnih dejavnikov. Očitno moje telo tiktaka pri nižjih srčnih utripih, vendar to ni pokazatelj telesne pripravljenosti, ker so tu še ostale telesno fiziološke zadeve. Torej ni šans, da bo running index napovedno koristen vsakemu.
StaraKost napisal/-a:Očitno je tvoja aerobna sposobnost dosti boljša kot tista na anaerobni meji ali malo čez. Zato pri počasnih tekih dobiš tako visoko oceno.

To itak. Mislim, da to velja za vsakega. :)

No, svoje mnenje sem napisal, pa s tem prispevkom ga bom tudi zaključil. Skratka running index je zanesljivo merilo za spremljanje telesne pripravljenosti posameznika in nezanesljiv napovednik časa.

Lp, M.
Uporabniški avatar
 StaraKost
Medicius napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:Očitno je tvoja aerobna sposobnost dosti boljša kot tista na anaerobni meji ali malo čez. Zato pri počasnih tekih dobiš tako visoko oceno.

To itak. Mislim, da to velja za vsakega. :)

Kljub temu, eni so zelo gospodarni tudi takrat, ko so blizu anaerobnega praga, drugi pa ne.
In če primerjamo gospodarnost teh dveh skupin, pridemo do razlike o kateri govorim.

Strinjam se, da RI ni in ne more biti natančen napovednik časa, kljub temu, tako kot pri ostalih napovedih, velja pravilo Gausove krivulje, ki določenom % populacije omogoča uporabno napoved. Drugače, tudi Polar ne bi objavil tisto tabelo. Saj vsaj upam, da so pri njih zaposleni boljši strokovnjaki od nas :D .

In na koncu za predikcijo časa na osnovi RI ,je potrebno izmeriti RI v tempu, ki je blizu tekmovalnega tempa. Za kontrolo napredka, pa so dovolj različne vrste "trening" tempa in ne samo tekmovalni tempo.

Izmerjeni RI pa je zelo odvisen o natančnosti naših podatkov, ki smo jih vnesli v Polar. To velja posebej za max utrip in utrip v mirovanju.
Ker se RI računa na osnovi % srčne rezerve, MSU - utrip v mirovanju in ne na osnovi dosežene višine utripa, so razlike med posamezniki upoštevane, vsaj kar se višine utripa tiče.
Uporabniški avatar
 Medicius
Moja forma je enaka, treningi tudi, running index pa pada. Zakaj?
Prihaja spomlad, s spomladjo je topleje in sonce že lepo pripeka med tekom. V slabem mesecu imamo to leto za skoraj +15˙C temperaturne razlike zraka, kar je ogromna razlika. Slednje spremembe bodo vzrok za dvig srčnega utripa, padec running indexa, splošne vzdržljivosti, a to le začasno, dokler se telo ustrezno ne aklimatizira. S tem se bo povečala tudi frekvenca dihanja in seveda potenje (ne pozabite na tekočino!!!). Pulzi pri večini ostanejo višji do jeseni (odvisno od posameznika), a brez bojazni saj bomo čez nekaj tednov tekli "zimski" tempo pri višjem pulzu z enakim naporom, kot pozimi pri nižjem.
Ravno zaradi te spremembe, bom si jaz tek treninge za bazo planiral okrog poldneva, ko so že dnevne temperature višje in ko bo sonce že dobro grelo. Mislim, da bom se na tak način najhitreje aklimatiziral na spremembo.

Lp, M.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA