Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ni znanstvene podlage, so pa neke teorije, najbližje dejstvu je ena glede hormonske nestabilnosti. Je pa definitivno znana simptomatika: zaspanost čez dan, slabo počutje, nejevolja, slabotne mišice, bolečine v sklepih, razdraženost, vrtoglavice, itd.

Torej, ima kdo kakšen dober nasvet, kako premagati spomladansko utrujenost?

Lp, M.
To ti verjetno odpiraš temo za debato in izmenjavo mnenj in izkušenj...ker če guglaš naslov te teme, ti odpre številne strani s številnimi nasveti.
Moram reči, da letos še nisem zaznal učinkov spomladanske utrujenosti, ker sem praktično non-stop v gibanju. Problem nastane le, kadar se ustavim, se umirim, potem bi lahko v stoje zaspal, pa tudi to ni nič novega, ker se mi to dogaja vseskozi.
Mislim, da je stalna aktivnost učinkovito zdravilo.
vencelj napisal/-a:To ti verjetno odpiraš temo za debato in izmenjavo mnenj in izkušenj...ker če guglaš naslov te teme, ti odpre številne strani s številnimi nasveti.

Pravilno si ugotovil, dejansko sem odprl temo namenjeno debati v pričakuvanju kakšnega dobrega nasveta starejšega tekača.
Meni je letos spomladanska utrujenost najbolj izrazita v mišicah, njihovi nemoči :( , kljub temu, da zdaj že dva tedna treniram z zmanjšano intenzivnostjo treningov.
Medicius napisal/-a:Meni je letos spomladanska utrujenost najbolj izrazita v mišicah, njihovi nemoči :( , kljub temu, da zdaj že dva tedna treniram z zmanjšano intenzivnostjo treningov.

tole je pa že bolj pretreniranost, ne pomladna utrujenost. Najbrž je bilo preveč teka, ne samo preveč intenzivnosti, ampak tudi količine, pa ti telo sporoča, da potrebuje počitek. Poskusi z več odmora med teki, seveda se pa vsak dan zmerno razmigaj, s telovadbo ali sprehodi.

Spomladansko utrujenost jaz bolj razumem kot nekakšno utrujenost, zaspanost ob daljšem sedenju; ko se malo razgibam, je pa vse ok. Za to (začasno) premagat je dovolj že serija sklec ali nekaj serij z ročkami (utežmi) ali parkrat po stopnicah gor/dol. :D

BTW, kakšna "zmanjšana intenzivnost", če pa v drugi temi vidim, da si šel danes na tekmo? :mrgreen:
Vsa aktivna, živa bitja občasno začutimo utrujenost. Pomembno je,da si v takih trenutkih vzamemo »čas zase«....

Meni osebno se zdi,da to izvira it te "dolge hladne in meglene zime", tako da jaz mislim,da sem jo letos že premagala!

Moj recept je bil tak:

- Predvsem DOVOLJ spanja med vikendi (ne nujno dolgo vse do 13.00 popoldne, rajši zvečer kako urco prej spat!)

- Veliko sadja, tekočine in zelenjave (beri:zdrava prehrana)..no, saj pri meni to pomaga, ker se posledično "dobro počutim" v svoji koži, sem polna energije in pozitivno naravnana do življenja!

-Kak dooooooooooooolg sproscujoč tek, tudi če je vmes počitek, hoja itd...takoj,ko se človek "vrne" v tekaški ritem je vse lažje...pozimi se vsi rahlo polenimo se mi zdi...

Good luck! :clap:
wind napisal/-a:BTW, kakšna "zmanjšana intenzivnost", če pa v drugi temi vidim, da si šel danes na tekmo? :mrgreen:

Planiranih tekov se pač ne izpusti kljub utrujenosti. ;)

@Šmarnagora, očitno je samo potrpeti treba, pa mine samo od sebe. :D
@Šmarnagora, očitno je samo potrpeti treba, pa mine samo od sebe. :D[/quote]

Pa med tem "ko je potrebno samo potrpeti" je priporočljivo čim več spati-počivati-športati...:) :P
Priponke
images.jpg
images.jpg (9.53 KiB) Pogledano 5026 krat

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA