Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 slitkx
Meh - ja itak, še je placa.
Tace - ma po mojem bi se še dal mejčkn laufat.
Herc - čist preveč sm zrasu, stop!

Koga poslušate, ko pride do navzkrižja njihovih interesov? In, če ne herca, koliko fore mu daste, da se umiri, preden pavzirate?

Lp. :)
Če sem prav razumel, je rešitev tega rebusa upočasniti tempo teka :D
"Herc" je pa vedno najpomembnejši.
Čas do umiritve je odvisen od treniranosti. Mislim, da se pri intervalih v okoli 30 sekundah vrne na normalni tekaški utrip 120. Pri ostalih treningih se "herc" ne tera v najvišje vrtlljaje, če ni ravno tekma. Je pa vse odvisno od tega koliko si star, koliko si treniran in kakšne so tvoje ambicije.
Uporabniški avatar
 slitkx
Ja hudič je, ker mi pogosto po vsega 5 minutah utrip naraste na 170+ (tudi čez 189, kolikor je meja zame). Ampak pljučne kapacitete in moči v nogah je pa dovolj. In seveda mi potlej piska alarm za previsok srčni utrip. Glupo mi je nonstop se ustavljat in čakat, da utrip pade na 140-150.
Uporabniški avatar
 čara
Kako se pa ob tem počutiš?

Meni je kondicija fejst padla in imam zdaj večinoma okoli 150 utripa, tudi zna prit na 165. Moj MSU je pa od 173 do 195 (je toliko metod in izračunov, pa nikjer ne pride isto). Počutje pa čisto OK, nobenega zbadanja, diham normalno.

Bolj gledam štoparico koliko časa tečem in koliko hodim, utrip pa ob predahu s hojo. Ker dokler nisi natreniran, je utrip pač višji.
Uporabniški avatar
 slitkx
Če se skoncentriram, potlej že občutim hitrejši utrip. Vendar pa pri tem ni občutka izčrpanosti niti slabosti. Je pa pač tako, da imam zadano, bom pretekel "toliko in toliko" ter šele potem počitek/hoja. Jah, trma ...
Uporabniški avatar
 čara
Meni se zdi bolj smiselno, da si določiš skupno kvoto teka, hojo dodajaš vmes nekako sorazmerno. Dokler ne ujameš nekega ritma, tehnike, postavljanje nog. Je bolj smiselno pazit na te reči, četudi zaradi tega kako minuto manj tečeš. Ravno v štartu je največ poškodb (boleče koleno, goleni, tetive) zaradi pretirane zagnanosti in napačne tehnike.

Koliko pa imaš trenutno teka naenkrat in koliko hoje vmes med ponovitvami teka?
Uporabniški avatar
 slitkx
Minimalno 2,5km v kosu, pa do 5km. Če tečem do 7,5 km, je seveda počitka več.
Pavza je pri meni bolj postanek kot hoja, pri tem štejem utripe. 30-60 utripov pavze, odvisno od utrujenosti oz. dokler ne pade utrip na 150.

Je pa tako, da včasih na 5km potrebujem le en postanek, se je pa že zgodilo, da sem potreboval štiri.

Je pa zanimivo - ko sem letos drugič tekel, sem 5km pretekel brez postanka.
Pa na kolesu, s katerim delam 30km+, ni težav.

Sicer pa je v mojem okolju zaradi prometa precej prisilnih postankov.
Uporabniški avatar
 čara
Naj še kak prekaljen tekač pove svoje, ampak meni se zdi slaba izbira, da se začetnik odpove hitri hoji. Se mi zdi, da je za telo, mišice in srčno žilni sistem mnogo bolje, da se 5 min ogrevaš s hitro hojo, nekaj dinamičnega raztezanja in zatem izmenjaje tek / hitra hoja, nekje na polovici pa daljši premor s hitro hojo in vajami za ravnotežje ali moč, zatem pa zopet počasen tek in hitra hoja.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA